szerző:
MTI

Az új EU-tagállamok polgárait előnyben kell részesíteni az unión kívüliekkel szemben a munkavállalás területén, s ezt rögzíti a csatlakozási szerződés is - ismerte el Franco Frattini, a szabadságért, a biztonságért és a jog érvényesüléséért felelős európai biztos. De ez ma nem mindig van így.

Lévai Katalin (MSZP) magyar képviselő, az Európai Parlament jogi bizottságának alelnöke hívta fel arra az uniós alapelveket sértő paradoxonra a figyelmet, hogy egy – a keleti bővítés előtt, 2003 novemberében elfogadott – irányelv a munkavállalás területén szélesebb jogokat ad mintegy 10 millió külföldinek annál, mint amilyeneket a nyolc új közép- és kelet-európai tagország állampolgárai ugyanezekben a tagállamokban élveznek.

„Elképesztő, hogy például egy Lettország területén legalább öt éve legálisan tartózkodó orosz állampolgár az irányelv értelmében munkát vállalhat Ausztriában és Németországban, miközben az uniós lett állampolgárok nem" – jellemezte a helyzetet a magyar képviselő. Lévai Katalin üdvözölte a nemrég életbe lépett uniós irányelvet, amely a legalább 5 éve az EU valamelyik tagországában legálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok jogállását rendezi úgy, hogy ezután kevés korlátozással munkát vállalhatnak, tanulhatnak, vagy letelepedhetnek egy másik uniós tagállamban is.

Elmondta, hogy az ilyen státusú bevándorlók a gazdasági és szociális jogok számos területén az EU-állampolgárokkal egyenlő elbánást élveznek. Rámutatott ugyanakkor, hogy eközben például a dánok kétéves átmeneti időszakot vezettek be, amely alatt munkát ugyan lehet vállalni az újaknak, de korlátozások vonatkoznak rájuk a szociális rendszerben. Mindez annak ellenére történt így, hogy a csatlakozási szerződés egyértelműen kimondja, az állások betöltésénél az új tagállamok állampolgárai például előnyt kell, hogy élvezzenek a harmadik országok állampolgáraival szemben.

A képviselő hangsúlyozta, a kérdés azért is időszerű, mert hírek szerint május 1. után is számos régi tagország fenn kívánja tartani a korlátozásokat az új tagországokból érkező munkavállalókkal szemben. Teszik ezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság 2006-ot a mobilitás évének nevezte ki, az Európai Parlament pedig már tavaly júliusban az új tagállamok dolgozóival szembeni átmeneti munkavállalási korlátozások megszüntetésére szólított fel.

„Nem a harmadik országokból származó munkavállalókkal kapcsolatos problémák orvoslása ellen van tehát kifogásom, hanem az új europolgárokat ért hátrányos megkülönböztetés ellen. Ebben kérem Frattini biztos úr segítségét, hogy – Vladimír Spidla biztos úrral együttműködve – orvosolják a tarthatatlan helyzetet" – mondta a bizottság ülésén Lévai Katalin.

Frattini a felvetés jogosságát elismerve válaszában kifejtette, hogy ez számára is fontos kérdés. Elmondta, hogy a foglalkoztatásért felelős Spidla biztossal együtt dolgoznak a a megoldáson, és nagyon gyorsan választ fognak adni.

MTI Karrier

Külföldi munkavállalók helyzetén könnyítene az ír kormány

A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány, mert az eddigi tapasztalatok alapján a keletről érkezők alig veszik igénybe az ír jóléti rendszer szolgáltatásait, a korlátozások viszont többeket hajléktalansággal fenyegetnek - írta pénteken a The Irish Times.

MTI Karrier

Nyomorgó keleti munkavállalók Nagy-Britanniában

A BBC kelet-európai új EU-tagországokból érkező munkavállalók sorsáról szóló műsora szerint a bővítés utáni kevesebb mint egy évben tízszer annyian jelentkeztek nagy-britanniai munkahelyekre a térségből, mint amennyit a kormány éves átlagban várt.

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

Merkel nagyon ellenzi a nemzetek bezárkózását és a populizmust

Merkel nagyon ellenzi a nemzetek bezárkózását és a populizmust

Australian Open: Babosék a döntőben

Australian Open: Babosék a döntőben

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő