szerző:
MTI

Új szolgáltatással jelentkezik februártól a Foglalkoztatási Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőfelmérésének országos foglalkoztatási, munkanélküliségi adataiból régiós, megyei és kistérségi összefüggéseket számítanak majd és tesznek közzé. A Foglalkoztatási Hivatal továbbra is közli majd a regisztrált munkanélküliekre vonatkozó adatokat is.

A KSH hónaponként teszi közzé egy korábbi három hónapos időszak foglalkoztatási, munkanélküliségi átlagadatait. Ezeket az országos adatokat a reprezentatív mintába bevont személyeket felkereső kérdezőbiztosoknak adott válaszok alapján számítja a hivatal. A KSH részletes adatait feldolgozva, azokat a regisztrált munkanélküliekre vonatkozó saját információkkal összevetve a Foglalkoztatási Hivatal ezt követően régiókra, megyékre, kistérségekre is kiszámítja majd a foglalkoztatási, munkanélküliségi számokat. Ezek eddig nem álltak rendelkezésre. Az országos foglalkoztatottsági, munkanélküliségi átlagszámok ugyanakkor nem fejezik ki egy adott térség helyzetét, nem határozzák meg az ottani feladatokat.

A feldolgozás időigényessége miatt a régiókra, megyékre, kistérségekre vonatkozó adatokat a KSH által közölt országos adatokhoz képest egy-két hónapos késéssel tudják majd közölni – mondta Székely Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Közölte, hogy változás lesz a regisztrált munkanélküliekre, álláskeresőkre vonatkozó adatszolgáltatásban is. Ezek szerint nem csupán egy összesített regisztrált munkanélküliségi számot tesznek majd közzé, hanem három kategória szerint határozzák meg ezeket az adatokat. Így külön közlik majd azok számát, akik csak érdeklődtek, tanácsot kértek a munkaügyi kirendeltségeken, s szintén külön azokét, akik álláskeresőként regisztráltatták magukat, álláskeresési megállapodást kötöttek a kirendeltséggel, s külön adatot adnak azokról, akik pillanatnyilag képzésben, támogatott foglalkoztatásban vesznek részt, s ezért nem szerepelnek a regisztrációban.

Mivel tavaly november óta a regisztrált munkanélkülieknek is kötelességük a rendszeres és tevékeny álláskeresés, a regisztráltak száma közelíteni fog a KSH munkaerő-felmérésében közölt adathoz.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy korábban a KSH által közölt munkanélküliségi szám évről-évre körülbelül százezerrel mindig alacsonyabb volt a regisztrált munkanélküliek számánál. Ennek oka, hogy a statisztikai hivatal azokat, akik nem keresnek rendszeresen és tevékenyen állást, nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között veszi számításba. A regisztrációban viszont ezek a személyek is munkanélkülinek számítanak.

MTI Karrier

Etikailag kifogásolható a próbaidő az idényfoglalkoztatáskor

Jogilag nem, etikailag azonban kifogásolható, amikor a munkaadók idényszerűen megnövekedett feladatokat próbaidős munkavállalókkal végeztetnek el, majd a próbaidő végén elbocsátják őket – vélik a szakszervezetek, és ez a véleménye az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek is.

MTI Karrier

Tanulmány készült a beruházás és a foglalkoztatás kapcsolatáról

Elsősorban a zöldmezős beruházásoknak van foglalkoztatás bővítő hatásuk, az 1995 és 2000 közötti időszakban például évente mintegy 20 ezerrel bővült ilyen fejlesztések alapján a feldolgozóipari létszám - állapítja meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható foglalkoztatáspolitikai elemzés.

MTI Karrier

Új program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatására Nógrádban

Fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek munkába állását célozza Nógrád megyében az EQUAL 2004 elnevezésű, az Európai Unió által támogatott, nemzetközi együttműködésre épülő program - mondta Szandai László, a projekt Nógrád megyei irányítója, egyben a megyei közigazgatási hivatal vezetője kedden sajtótájékoztatón.

MTI Karrier

Húszmilliós program indul a fogyatékkal élők foglalkoztatására

Harminc fogyatékkal élő ember képességfejlesztő munkajellegű foglalkoztatása kezdődik meg a gyöngyösi kistérségben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatása nyomán - jelentette be kedden sajtótájékoztatón a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetője.

MTI Karrier

Foglalkoztatási rehabilitáció az Európai Unióban

A foglalkoztatási rehabilitáció gyakorlatáról rendez a hónap végén nemzetközi konferenciát Budapesten a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint az angol Munka- és Nyugdíjügyek Minisztériuma.

hvg.hu Karrier

Jön a west-pannon foglalkoztatási paktum

Határon átnyúló foglalkoztatási paktumot alakít 2007-ben a Nyugat-(West)Pannonia Eurégióban érdekelt három megye és az ausztriai Burgenland tartomány; az Interreg III A közösségi kezdeményezés által 28 millió forinttal támogatott előkészületek jegyében munkatalálkozót tartottak a partner szakmai szervezetek Zalaegerszegen, hétfőn.

eurohirek.hu Karrier

Foglalkoztatási diszkrimináció Ausztriában

A nem osztrák állampolgárságú, külföldről bevándorolt munkavállalók körében 45 százalék azoknak az aránya, akiket képzettségük alatti munkakörben foglalkoztatnak.

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna