szerző:
MTI

Konferenciával indult csütörtökön Pest megyében a Lépj egyet előre képzési program; a 75 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott 4 milliárd forint keretösszegű program keretében országosan 11 ezer képzettség nélküli személy juthat majd ingyenesen a munkaerőpiacon szükséges képzettséghez.

Országosan több mint 2 millió személy, a felnőttek 40 százalékának nincs semmiféle szakképesítése. Az ingyenes képzésen kívül a sikeres vizsgát a minimálbér nagyságú összeggel is elismerik.

Pest megyének az országos 4 milliárd forintos keretből a munkanélküliségi jellemzők alapján jut keretösszeg, ebből ezer személy képzésére lesz lehetőség - mondta Lengyel János, a helyi munkaügyi központ vezetője a konferencia előtti sajtótájékoztatón. Hozzátette, a megyében 20 ezer a regisztrált munkanélküliek száma, akik több mint 45 százalékának nincs szakképzettsége.

Miközben minden hónapban 7-10 ezer üres álláshelyet tartanak nyilván a megyében, ezekre nem tudják sikeresen kiközvetíteni a munkanélkülieket, képzettségük hiánya miatt.

A megyében 10-12 ezer külföldi munkavállaló is dolgozik. A szakképzettségi arány javításával tehát a regisztrált munkanélkülieknek is nagyobb lehetőségük lesz az elhelyezkedésre - hangsúlyozta a munkaügyi központ vezetője.

A konferencián képző intézmények, civil szervezetek képviseltették magukat.     Lengyel János hangsúlyozta: a civil szervezetek részvétele a programban azért is fontos, mert területükön befolyásolhatják az egyébként a képzésre nem jelentkező személyeket is.

MTI Karrier

Modul rendszerű szakképzést vezetnek be Magyarországon

Modulokból épül fel az év végétől a szakképzés, az újabb hasonló szakmák megszerzéséhez akár a korábban elsajátított modulok fele is hasznosítható lesz majd – közölte Nagy László, a Nemzeti Szakképzési Intézet vezetője.

MTI Karrier

Szakképzési hírlevelet kapnak a diákok Tatabányán

Tatabányán minden pályaválasztás előtt álló általános iskolásnak hírlevelet juttatnak el a keresett szakmákról - jelentette be a város polgármestere hétfőn a kiadványt bemutató sajtótájékoztatóján.

MTI Gazdaság

Nőtt a hiányszakmákban indított képzések száma

Hiányszakmákban indított képzésekkel, a tanulószerződések számának növelésével és a mestervizsgák lebonyolításával járult hozzá a megyében a Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások versenyképességének megőrzéséhez - tájékoztatott a kamara elnöke.

MTI Karrier

9,1 milliárd jutott felnőttképzésre 2002-2005 között

A 2002-2005 között kiírt felnőttképzési pályázatok nyerteseinek támogatására 9,1 milliárd forintot használt fel a Nemzeti Felnőttképzési Intézet (FNI), amelynek nyomán 39 ezer munkavállaló vagy munkanélküli képzése valósulhatott meg - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatási és munkaügyi miniszter csütörtökön Budapesten az NFI három éves fennállása alkalmából rendezett tájékoztatón.

MTI Karrier

Négymilliárdos program indul felnőttképzésre

Átlagosan 262500 forintos képzési támogatást vehetnek igénybe az idén mindazok, akiknek nincs alapfokú iskolai végzettségük, szakképesítésük vagy szakmájuk nem piacképes – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

Zellert találtak több zellermentes termékben

Zellert találtak több zellermentes termékben

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

15 megyére adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt

Megdőlt a szélrekord Budapesten

Megdőlt a szélrekord Budapesten

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Az EU-s pénzekkel tartaná kordában Orbánt Weber

Az EU-s pénzekkel tartaná kordában Orbánt Weber