szerző:
MTI

„Az egyre élesedő globális versenyben közös európai érdek az uniós munkaerőpiac mielőbbi megteremtése, és az új tagállamok munkavállalóit megillető jogok teljes körű biztosítása, különös tekintettel az előnyben részesítés elvére” – emelte ki Őry Csaba (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő, a témáról készülő EP-jelentés szerzője Brüsszelben kedden kiadott közleményében.

Emlékeztetett arra, hogy előző nap az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a soros elnökséget adó Ausztria gazdasági miniszterének jelenlétében nyitotta meg a munkavállalói mobilitás európai évének első hivatalos rendezvényét jelentő két napos konferenciát. Martin Bartenstein munkaügyi és gazdasági miniszter itt jelezte, hogy az osztrák kormány a következő 3 évben is fenn kívánja tartani a korlátozások jelenlegi rendszerét. Mint mondta, megérti, hogy az európai intézmények megítélése szerint sem gazdasági, sem munkaerő-piaci indokok nem szólnak a korlátozások további fenntartása mellett, a régi tagállamok közvéleményében azonban még jelentős aggályok vannak jelen a teljes piaci nyitással szemben.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament jelen lévő képviselői örömmel nyugtázták, hogy mind az Európai Szakszervezeti Szövetség, mind az UNICE határozottan és egyértelműen kiáll a korlátozások mielőbbi megszüntetése mellett. Őry Csaba szerint az egyre élesedő globális versenyben közös európai érdek az új tagállamok munkavállalóit megillető jogok teljes körű biztosítása, különös tekintettel az előnyben részesítés elvére.

Az utóbbival összefüggésben Vladimír Spidla kifejtette, hogy a csatlakozási szerződésben lefektetett előnyben részesítési elv az elsődleges jog részét képezi, ennek következtében alacsonyabb rendű uniós jogszabályok rendelkezései azt semmiképp nem írhatják felül.

A kérdés azért is érdekes, mivel az Őry-jelentés tervezete is rámutat annak a jogi helyzetnek a furcsaságára, amelynek következtében a balti államokban élő, százezres nagyságú orosz állampolgárságú közösség 2006 január óta elvben korlátozások nélkül vállalhat munkát a régi tagállamokban, míg az uniós állampolgár észtek, lettek és litvánok nem – áll a közleményben.

MTI Karrier

Nyilatkozat a szabad uniós munkaerő-áramlás érdekében

Írásbeli nyilatkozatot adott ki az Európai Parlament (EP) öt szocialista delegációvezetője, köztük a magyar Tabajdi Csaba (MSZP) kedden Strasbourgban a szabad munkaerő-áramlás biztosítását sürgetve az unión belül, és kérték ehhez a többi EP-képviselő támogató aláírását.

MTI Karrier

Ausztria nem nyitja meg munkaerőpiacát

Ausztria, amely hétfőn bejelentette, hogy továbbra sem kívánja megnyitni munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott EU-tagországok munkavállalói előtt, azonban az EU soros elnökeként támogatta a munkavállalói mobilitás élénkítését célzó, most útjára indított EU szintű kampányt.

hvg.hu Karrier

Javulni látjuk esélyeinket a régi EU tagállamok munkaerő-piacain

A GfK Custom Research Worldwide legfrissebb EU index felmérése szerint vegyes az életminőséget befolyásoló különböző tényezők alakulásának megítélése az Unióhoz legutóbb csatlakozott tíz országban. Hazánkban nőtt a munkahelyük elvesztésétől nem tartók, az egészségügyi ellátás javulását, és az EU15-ben kínálkozó munka- és tanulási lehetőségek bővülését érzékelők aránya.

MTI Karrier

V4-ek és Szlovénia: az EU nyissa meg munkaerőpiacát

Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

Kitalált valamit a Google, hogy ne nyúlkáljunk folyton a telefonunk után

Kitalált valamit a Google, hogy ne nyúlkáljunk folyton a telefonunk után

Kartonpapírból szerkesztett rendszámot magának, bevitték érte

Kartonpapírból szerkesztett rendszámot magának, bevitték érte

170 millió forintot sikkasztott egy közös képviselő Komlón

170 millió forintot sikkasztott egy közös képviselő Komlón

Vajna Tímeának összejött, egy fotón szerepel Leonardo DiCaprióval

Vajna Tímeának összejött, egy fotón szerepel Leonardo DiCaprióval

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Telefonokkal forgatott dögös kisfilmet a John Wick rendezője egy hócsatáról (videó)

Telefonokkal forgatott dögös kisfilmet a John Wick rendezője egy hócsatáról (videó)