szerző:
MTI

Ausztria, amely hétfőn bejelentette, hogy továbbra sem kívánja megnyitni munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott EU-tagországok munkavállalói előtt, azonban az EU soros elnökeként támogatta a munkavállalói mobilitás élénkítését célzó, most útjára indított EU szintű kampányt.

Ennek a keretében közel egymillió, EU-szerte betöltendő állást tettek közzé egy új uniós álláskereső honlapon, amit az úgynevezett munkavállalói mobilitás európai évének kezdete alkalmából hoztak létre.

Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter hétfőn a munkanélküliség növekedésével indokolta azt, hogy Ausztria miért nem nyitja meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott államok előtt. 

Amikor 2004 májusában az EU-hoz 10 új állam csatlakozott, 12 régi tagország, köztük Ausztria két évre korlátozta a szabad munkaerőbeáramlást az új országokból arra hivatkozva, hogy az
olcsóbb munkaerő károsan befolyásolhatja saját munkapiacukat. Ez a két év idén május elsején jár le, és még ezt megelőzően az érintett országoknak dönteniük kell: meghosszabbítják-e döntésüket újabb három esztendőre, vagy feloldják a tilalmakat. Németország és
Ausztria - amelyek az új tagok szomszédjaiként leginkább tartanak az esetleges "munkavállalói áradattól", és ahol amúgy is nagy a munkanélküliség - már több alkalommal jelezték, hogy meghosszabbítják majd a tilalmakat.

A régi uniós tagok közül csak három állam, Nagy-Britannia, Írország és Svédország engedélyezte korlátozás nélkül már 2004. májustól az új tagországok állampolgárainak a munkavállalást. A korlátozásokat a 2004. májustól számított hét év után már nem lehet meghosszabbítani.

MTI Itthon

Interaktív kiállítás: "Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon"

"Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon" címmel olyan interaktív kiállítást szervezett a Budapesti Esélyek Háza és a Fővárosi Önkormányzat, ahova azok a főváros területén működő munkáltatók, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok kaptak meghívást, amelyek még nem éltek a fogyatékos emberek alkalmazásának lehetőségével és az ebből származó előnyökkel.

MTI Karrier

Prága lezárhatja munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

Ha az Európai Unió régi tagállamai nem nyitják meg munkaerőpiacaikat a csehek előtt, Prága fontolóra veszi hasonló átmeneti korlátozó intézkedések bevezetését a román és a bolgár állampolgárok számára - jelentette be Zdenek Skromach népjóléti és munkaügyi miniszter.

MTI Karrier

V4-ek és Szlovénia: az EU nyissa meg munkaerőpiacát

Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

MTI Karrier

Az eszközök és információk közös használata a munkaerőpiacon

Ma már 100 felett van a helyi foglalkoztatási együttműködések száma, amelyek szereplői a térség önkormányzatai, munkaadói, szakszervezetei, oktatási intézményei, a civil szervezetek, illetve a helyi munkaügyi intézmények – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a témával foglalkozó keddi budapesti konferencia megnyitóján.

Karrier

Az idősebbek egyre fontosabbá válnak a munkaerőpiacon

Magyarországon az elkövetkező évtizedek egyik legmarkánsabb demográfiai folyamata a népesség mérsékelt csökkenése és jelentős elöregedése lesz. A 2007-ig tartó időszakban még csak enyhén emelkedik az idősek száma, ezt követően nagyot fordulnak a tendenciák.

Karrier

Marketingeld önmagadat a munkaerőpiacon

Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott

Orbán Japánban: Magyarország furcsa ország, furcsa emberek vannak ott

Drogkartellek helyett már maffiacsoportok uralják a mexikói drogpiacot

Drogkartellek helyett már maffiacsoportok uralják a mexikói drogpiacot

Másolni fogja az Apple a Samsungot?

Másolni fogja az Apple a Samsungot?

MTVA: Jó döntés volt, hogy nem megyünk az Eurovízióra, máris rekordot döntött A Dal 2020

MTVA: Jó döntés volt, hogy nem megyünk az Eurovízióra, máris rekordot döntött A Dal 2020

Az EU-ra mutogatva akarja szétverni az olasz koalíciót Matteo Salvini

Az EU-ra mutogatva akarja szétverni az olasz koalíciót Matteo Salvini