szerző:
MTI

Írásbeli nyilatkozatot adott ki az Európai Parlament (EP) öt szocialista delegációvezetője, köztük a magyar Tabajdi Csaba (MSZP) kedden Strasbourgban a szabad munkaerő-áramlás biztosítását sürgetve az unión belül, és kérték ehhez a többi EP-képviselő támogató aláírását.

A plenáris ülés alkalmából ismertetett nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a munkavállalók szabad áramlása az EU egyik alapvető joga, amelynek minden tagállamra vonatkoznia kell.

A téma aktualitását az adja, hogy április 30-án jár le a határidő az új tagállamok munkavállalóinak mozgását korlátozó uniós átmenti időszak első felülvizsgálatára. Másfelől 2006-ot a munkaerő mobilitásának európai éveként határozták meg.

A nyilatkozatot a visegrádi országok és Szlovénia szocialista delegációvezetői állították össze; teljes mértékben támogatják azt a balti delegációk is, és csatlakozhat az EP bármely képviselője - az aláírás lehetőségét, jelképesen az említett határidőhöz időzítve, április utolsó napjáig hagyják nyitva az EP-tagok számára. Amennyiben kellő számú képviselő - legalább 367 - csatlakozik, a nyilatkozat hivatalos EP-dokumentummá válik.

A nyilatkozat felszólítja az Európai Bizottságot, hogy folytassa a munkavállalók szabad áramlását korlátozó nemzeti intézkedések teljes körű vizsgálatát - az EU brüsszeli végrehajtó testülete februárban készíti el jelentését a témáról, és azt követően tárgyal arról a tagországokat képviselő tanács is. A bizottságon belül megosztottság tapasztalható az ügyben, ráadásul ellentétes oldalon áll a témáért felelős cseh biztos, Vladimír Spidla és a jelenlegi EU-elnök Ausztria által delegált Benita Ferrero-Waldner. A képviselők jelezték, hogy kezdeményezésükkel Spidlát is támogatni kívánják. Emellett a mostani bejelentéssel a szerdán az EP-be látogató osztrák kancellárt, Wolfgang Schüsselnek is üzenni kívánnak.

A sajtóértekezleten részt vevők szerint azokban az országokban, ahol az új államok 2004 májusi csatlakozásától nem alkalmaztak korlátozásokat - Nagy-Britanniában, Svédországban és Írországban - az eddigi tapasztalatok kimutatták, hogy a nagyszámú munkavállaló beáramlásától való félelem nem bizonyult indokoltnak. Több régi tagállam - elsősorban Finnország és Portugália, de bizonyos mértékig Belgium is - kedvező jelzéseket tett arra vonatkozóan, hogy már a 2+3+2 éves felülvizsgálati periódus első határidejénél, idén májusban feloldja a korlátozásokat.

Tabajdi Csaba a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a munkaerő szabad mozgásának lehetővé tétele nem csak az új tagországoknak, de az unió összes lakójának is érdeke, mert az uniós versenyképesség javításában, a régebbi tagországokat sújtó válságjelenségek enyhítésében játszik szerepet. Emellett elvi kérdésről is van szó, ugyanis nem engedhető a megkülönböztetés az unióban.

Statisztikai adatokat idézve Tabajdi emlékeztetett ara, hogy például Olaszországban tavaly 79 500 fős kvótát állapítottak meg az új államok munkaereje számára, de csupán 55 ezer kérelem érkezett. Abban a három országban, ahol már nincs korlátozás, összesen alig több mint 10 ezer magyart jegyeztek be a csatlakozás óta. Nem töltötte ki Magyarország a németországi kvótát sem, míg Ausztriában tavaly a magyar alkalmazottak száma kevesebb mint ezerrel emelkedett.

Lengyelországot illetően mindazonáltal már magasabbak a számok - ismerte el a tájékoztatón a lengyel Genowefa Grabowska. Tabajdi azt is kifogásolta, hogy míg a régi uniós tagállamok biztosították a mai unión kívülről érkező munkavállalók szabad alkalmazását, ugyanezt a lehetőséget megtagadják "házon belül" az új tagországoktól.

Karrier

Munkavállalás az EU-ban - HVG-összeállítás

Kik, milyen munkát és mennyiért vállalnak el külföldön? Milyen papírok kellenek a kinti tevékenységhez, illetve miként lehet boldogulni az illegalitásban? A HVG tudósítói többek közt e kérdésekre keresték a választ abban a három uniós országban, amelyekben alighanem a legtöbb magyar dolgozik. HVG-összeállítás az európai munkaerőpiacról.

hvg.hu Karrier

Egységesített EU-dokumentumokkal könnyebb a munkavállalás

Az Európai Bizottság által elfogadott egységesített kompetenciarendszer segítségével egyszerűbb külföldön munkát vállalni, vagy a tanulni szándékozók korábbi bizonyítványait, képesítéseit akkreditáltatni. Az Europass használatával a képző intézmények és a munkaadók könnyebben értelmezhetik a különböző országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.

MTI Karrier

Külföldi munkavállalók helyzetén könnyítene az ír kormány

A kelet-európai új EU-tagok munkavállalóira kirótt szociális ellátási korlátozások enyhítésére készül az ír kormány, mert az eddigi tapasztalatok alapján a keletről érkezők alig veszik igénybe az ír jóléti rendszer szolgáltatásait, a korlátozások viszont többeket hajléktalansággal fenyegetnek - írta pénteken a The Irish Times.

Karrier

EU: meddig maradnak a munkavállalási korlátok?

Vaklármának bizonyultak azok az előrejelzések, melyek szerint a csatlakozás után kelet-európai munkavállalók 10-15 milliós tömege árasztja el az unió régi tagállamainak munkaerőpiacait. A nyugati félelmek mégis alig csökkentek.

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Donald Trump „nőügyei” megérkeztek Magyarországra

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani