szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ismeretesek olyan statisztikák, amelyek azt mutatnák be, hogy a főnökök megfúrására indított akciók hány százaléka járt sikerrel. Ennek sok értelme nem is volna, hiszen ahány eset annyiféle körülményegyüttes határozza meg a végeredményt. Pár alapvető tanulság azért van.

A főnökök megfúrásáról szinte szentségtörés beszélni. Rosszabb ez, mintha a munkahelyi szexről folyna nyilvános vita. A munkaadók számára ugyanis létkérdés, hogy kifelé mindig jó képet fessenek magukról, különben nem kapnának megfelelő munkaerőt. Így aztán sem arról nem esik szó, hogy egy adott munkahelyen brutális vezetők terrorizálják az alkalmazottakat, sem arról, hogy a nyámnyila vezetőknek a beosztottaik ott tartanak be, ahol tudnak. Arról meg főképpen nem, hogy egy adott cégnél aknamunkával is előre lehet jutni.

A főnökök alapvetően nem rossz emberek. Legtöbbjük iskolázott és intelligens, a többségnek van családja, részt vesz különféle szakmai és civil közösségek munkájában. Mégis gyakorta alakul ki ellentét vagy akár nyílt konfliktus a vezető és beosztottai között. Ezt a beosztottak többsége az élet velejárójának tartja és lenyeli, de vannak, akik ellentámadásba mennek át, sőt akadnak olyanok is, akik előre megfontolt szándékkal kezdenek neki az áskálódásnak, vagy a főnökük fején keresztüli törtetésnek.

a. A vezetők elleni támadások azonban a beosztott számára ritkán végződnek jól. Ennek alapvetően egy nagyon egyszerű oka van: a munkahelyi vezetőkbe a főnökeik bizalmat helyeztek, s ha valaki ezzel nem képes élni, vagy legalább is nem tökéletesen simul bele a szerepébe, az számukra is kínos kudarc. A saját döntésüket, adott esetben kompetenciájukat vonja kétségbe. Így az a legutolsó, hogy a kinevezett vezető alkalmasságát firtatnák.

Természetesen vannak nagyon nyilvánvaló vezetői hibák. A részleg teljes sikertelensége, látványosan kiütköző erkölcsi gyengeségek, saját vezetőivel való nyilvános szembeszállás, az előírt üzletpolitika felrúgása, a vállalati filozófia ignorálása, stb. Egyszóval az öngyilkos viselkedés hozhatja olyan helyzetbe a főnököt, amikor a kegyelemdöfést az alkalmazottai is megadhatják. De ne feledjük, ez sokkal inkább a főnök viselkedésének, semmint eredményes megfúrásnak a következménye.

b. A fúrásnak vannak elfogadható és elfogadhatatlan esetei. Köztudott, hogy a munkahelyi stressz javarészt a vezetők ostobaságának vagy torz jellemének a terméke. A hatalmaskodó, minősíthetetlen hangot használó, a munkatársait megalázó vezető kész sorscsapás. Vele szemben minden eszköz megengedett. Cégkultúrától függően lehet velük szemben fellépni. De a beosztottak megújuló vagy folyamatos protestálása az, amely a legeredményesebb fúrási technika lehet. A cégvezetésnek ugyanis el kell döntenie, hogy az emberükhöz vagy a beosztottakhoz ragaszkodnak-e jobban, s hisznek-e annyira a kinevezett emberükben, hogy a konfliktusok miatti hatékonyságcsökkenést is elviseljék a hosszabbtávú célok teljesülése érdekében. Ott ahol nagy átalakításokat terveztek el a szervezetben a tirannus alighanem jogosítványt kapott a gonoszkodásra is. A beosztott ilyenkor eldöntheti, hogy alkalmazkodik-e, kibekkeli az átmenetet és kivárja, hogy mi lesz, vagy távozik a cégtől. Jó megjegyezni, hogy a jó vezetők az átalakítások közben fellépő súrlódásokat képesek kezelni, s ha ez egy nyugodtabb rendezettebb állapothoz vezet a beosztottaknak is érdemes nagyobb türelemmel viseltetniük.

c. Fúráson persze többnyire nem az eddig citáltakat értik az emberek, hanem éppen azt, amikor a beosztottak viselkednek gonosz módon a főnökükkel, méghozzá azért mert nem tetszik az ábrázata, vagy mert a pozíciójára vágynak. Beszéltünk már róla, hogy ez elég kockázatos játék, de néha eredményre vezet. A munkatársak ugyan nem tartják erkölcsösnek, ha valaki a főnöke főnökei számára be akarja bizonyítani, hogy jobb munkaerő, mint a saját főnöke, de ezt a cégvezetők többnyire nem bánják. Szeretik az életerős, rátermett embereket, s ha egy beosztott a teljesítményével képes legyőzni a főnökét, hát legyen. Más a helyzet, ha erkölcstelen, mocskos, sunyi eszközöket használ valaki. Ezt még akkor sem tűrik el (leginkább a munkatársak), ha egyébként a vezető valóban alkalmatlan a feladatára. Ennek pedig az az oka, hogy nem szeretnének a nyakukba venni egy látni valóan gátlástalan, erkölcstelen, jellemtelen alakot. Így, ha tehetik a főnökkel közösen törik ki a nyakát. Ezek az emberek aztán, ha mégis pozícióba kerülnek „meghálálják” az irántuk tanúsított jóindulatot, s olyan vezetőkké válnak, akik ellen – mint ahogy erről fentebb szó esett – minden eszköz megengedhető.

Persze mindig vannak kivételek. Van, hogy a törtető elérve célját remek teljesítményt nyújt, mert a saját kompetenciaszintjére kerülve komfortosan érzi magát, s előtérbe kerülnek a jó tulajdonságai. Így aztán mindenkinek érdemes adni egy esélyt, mielőtt a privát parkolóját teleszórnák jancsiszeggel.

Infinit Karrier

A főnökök agya az információs korban is a régi programmal fut

A cégvezetők gyakran a technológia adta lehetőségekkel visszaélve igyekeznek szemmel tartani alkalmazottaikat, nem törődve azzal, hogy mindez visszaveti a dolgozók produktivitását – állítja a Londoni Közgazdasági és Államtudományi Egyetem (LSE) által a napokban közzétett, a munkahelyi bizalom kérdését vizsgáló tanulmány.

hvg.hu Karrier

A te főnököd is egy idióta? Bosszúból éld túl!

Különböző felmérések igazolják, hogy a munkahelyi vezetők felelőssége rendkívüli beosztottaik egészségi állapotának alakulásában. Az alkalmazottakat érő stressz ugyanis javarészt a főnökeiktől származik, s a komisz bánásmód felelős a rossz hangulat, a depresszió s számos betegség kialakulásáért.

hvg.hu Karrier

Így kezeld a rossz főnököt

Felmérések szerint a munkavállalók legalább 58 százaléka nézett már új állás után azért, mert nem jön ki jól a főnökével. Egy ilyen jellegű kapcsolatnak drámai hatása lehet a dolgozókra, s munkahelyi morált is jelentősen ronthatja. Tanácsaink segítségével elkerülheted a komolyabb súrlódást.

hvg.hu Karrier

Karriergyilkos lehet az új főnök

Bár az összes szociológiai vizsgálat azt mutatja, hogy a munkahelyi konfliktusok legnagyobb részéért a rossz vezetők tehetők felelőssé, ez mégsem zavarja a munkáltatót, hogy azokat az embereket rakják ki, akik nem felelnek meg a favorizált vezetők elképzeléseinek. Így aztán egy új főnök mindig a legnagyobb potenciális veszélyforrás a beosztottak számára.

hvg.hu Karrier

Küzdelem a stresszel és a rossz főnökkel

A kedélyállapot hullámzásait és a stresszt le lehet győzni. Ehhez meg kell érteni a stressz természetét, amely magasabb szintű kívánságaink kielégítetlenségének eredménye. Ezért a menedzsereknek is tudniuk kell, hogy a beosztottjaik stresszes panaszait ők okozzák, ami a cégnek igen sokba kerül.

hvg.hu Karrier

Amikor a főnök a fiatalabb

Néhány év eltérés még nem a világ, de sok kellemetlen helyzet alakulhat ki, ha az ember felettese tíz-húsz évvel fiatalabb. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyűszerrel ki lehet védeni ezt a csapdát.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehet túlélni a rossz főnököt?

Mindenki előbb-utóbb találkozik a „rossz főnökkel”, akivel valamilyen oknál fogva nem "stimmel" össze. Ha a főnök nem megy el, akkor két lehetőség marad csupán: felmondani vagy továbbszolgálni. De a legrosszabb főnököt is túl lehet élni. Az alábbi tanácsok ehhez segítenek.

hvg.hu Karrier

Nézd meg a főnököt, aztán dönts az állásról!

A legtöbb munkahelyi konfliktus abból származik, hogy nincs összhang a főnök és a beosztottak között. Ezért a munkahelyi vezetők befolyása óriási a munkahelyi hangulat kialakulásában, ez a hangulat pedig alapvetően meghatározza az ott dolgozók teljesítményét. Ha valaki munkát vállal egy általa addig ismeretlen helyen, jobb, ha beleszagol a levegőbe, de legalább is találkozik a leendő főnökkel, mielőtt aláírná a munkaszerződését.

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars