szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Munkaügyi pert nyert csütörtökön jogerősen a péti Nitrogénművek Rt. négy dolgozója - valamennyien a Nitrogén Összefogás Szakszervezet tisztségviselői és az üzemi tanács tagjai -, akiket 2005. augusztusában rendkívüli felmondással bocsátottak el a cégtől.

 A másodfokú Veszprém Megyei Bíróság csütörtökön hozott ítéletében helyben hagyta az első fokú bíróság döntését, amely szerint Falussy Sándornak, a Nitrogénművek Rt. dolgozójának, a cégnél működő Nitrogén Összefogás Szakszervezet elnökének és három tisztségviselő társának - Bakó Olgának, Gábris Józsefnek és Németh Balázsnak - a rendkívüli felmondással való elbocsátása nem alapult valós indokokon.

A tényállás ismertetése és az ítélet indoklása során Ferenczné Böröcz Éva, tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a Nitrogénművek Rt. humánpolitikai igazgatója a tavalyi rendkívüli felmondást azzal indokolta, hogy Falussy Sándor és társai olyan személyeknek adtak ki információkat az üzemi tanács és a cég közt folyamatban lévő perről, amely sértette a gazdasági társaság érdekeit, jó hírét és üzleti titkát. A rendkívüli felmondás oka és indoka nem valós - állapította meg a bírói tanács, hozzátéve, az alperes Nitrogénművek Rt. jogi képviselője a tárgyaláson nem nevezte meg például, hogy pontosan mi az a titok, ami sérült.

A helyben hagyott első fokú döntést a bíróság az Európai Uniónak egy 2002. évi irányelve figyelembe vételével hozta meg, amely szerint a munkavállalók érdekképviselői csupán azon vállalati adatokkal összefüggésben kötelezhetők titoktartásra, amelyeket kétséget kizáróan bizalmasan közölnek velük. Továbbá: a Munka törvénykönyve alapján rendkívüli felmondás jogszerűen csak arra alapozható, ha a munkavállaló a munkaviszonyával kapcsolatosan tanúsított olyan magatartást, ami annak a fenntartását lehetetlenné teszi.

A bíróság az ítéletében rámutatott arra, hogy a felperesek - Falussy Sándor és társai -  nem munkavállalóként, hanem az üzemi tanács nevében kezdeményeztek korábban egy pert, amelyben lényegében a cégnél a jóléti célokra rendelt ingatlanok (művelődési ház, munkásszálló) eladását igyekeztek megakadályozni, azaz a dolgozók jogainak védelme érdekében jártak el; a pert az üzemi tanács megnyerte.   

Siker az ítélet, Falussyék óvatosak (Oldaltörés)

A csütörtöki jogerős ítélet kihirdetését követően Falussy Sándor úgy nyilatkozott, hogy pénteken reggel mind a négyen munkára jelentkeznek a cégüknél.  Retorzióként kapták a rendkívüli felmondást, mert ki mertek állni a dolgozók érdekeiért, ám most győztek, s ezzel nyolc hónapi vesszőfutásuk ért véget.

Falussy hozzátette azonban, hogy óvatosak az örömmel, mert információjuk szerint a munkáltatójuk már úgy nyilatkozott, hogy ha igazuk lesz is Falussyéknak, akkor is meg fogják keresni "a munkaviszonyuk végső megszüntetésének a jogszerű formáját". Falussy Sándor azonban úgy vélte, a munkáltatónak is elemi érdeke, hogy rendezett munkaügyi kapcsolatok legyenek a cégnél, s szerinte fordulópontot jelenthet a mostani ítélet a szakszervezet és a munkáltató kapcsolatában.

A péti szakszervezeti vezető közölte, kérni fogják munkáltatójuktól az elmaradt munkabérük kifizetését, továbbá kártérítési pert indítanak.  

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnöke az ítélet kihirdetését követően elmondta: "nagy siker az ítélet", s szerinte a cégvezetés előre tudta, hogy ez lesz a vége, "csak azt remélte, hogy mire Falussyék megnyerik a pert, már nem lesz kit visszavenni". "Ez megalázó munkáltatói magatartás és sajnos nem egyedi esetről van szó" - jegyezte meg a Liga elnöke.

Gaskó hangsúlyozta, az ilyen és hasonló súlyos jogsértések ellen fog a Liga május elsején Budapesten, az Alkotmány utcában tiltakozó demonstrációt tartani.

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen