szerző:
MTI

Csaknem 60 ezer bolgár és román munkavállaló érkezik Nagy-Britanniába a két ország jövőre tervezett EU-csatlakozása után az egyik vezető londoni társadalmi-gazdasági kutatóintézet kedden közölt előrejelzése szerint.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) 38 oldalas átfogó prognózisa azzal számol, hogy a Románia és Bulgária belépése utáni egy évben 41 ezer román és 15 ezer bolgár érkezik a brit munkapiacra, ahol - a brit kormány által nemrég közzétett, a 2005 végi állapotot rögzítő jelentés szerint - a két éve felvett új kelet-európai tagországokból eddig 345 ezren jelentették be munkavállalásukat.

Az IPPR a bolgár és román bevándorlókra adott előrejelzését a korábban felvett nyolc kelet-európai uniós ország bevándorlási adataira építette. A brit kormány, amikor úgy döntött, hogy nem él a csatlakozási szerződésben biztosított átmeneti korlátozási lehetőségekkel, azzal számolt, hogy évente 5-13 ezer között lesz az új tagállamokból érkező munkavállalók száma. Ezzel szemben csak az első évben 117 ezren jegyeztették be munkavállalásukat Nagy-Britanniában.

Az Institute for Public Policy Research tanulmánya szerint azonban az új tagállamok munkavállalóinak hatása a brit gazdaságra összességében erősen pozitív. A cég kimutatása szerint ezek a munkavállalók csak az első évben 240 millió fonttal gyarapították a brit gazdaság termelési összértékét, miközben kevesebb mint 1 százalékuk folyamodott segélyért, és olyan fontos állásokat töltöttek be, amelyekre a munkaerőhiány miatt alig lehetett hazai jelentkezőket találni.

Az IPPR jelentése azt javasolja a brit kormánynak, hogy a bolgár és a román állampolgárokra is terjessze ki a szabad munkavállalás jogát a két ország EU-csatlakozása után, mert a nettó beáramlás a két országból várhatóan csekély lesz, de ez is pozitív hatást gyakorol majd a brit munkapiacra.

Néhány napon belül ez a második olyan londoni jelentés, amely a kelet-európai bevándorlás előnyeit hangsúlyozza. A hét elején az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlege írta azt, hogy az új tagállamok munkavállalói "figyelemreméltóan kedvező" hatást gyakoroltak a brit gazdaságra. A cég egyebek mellett megállapította: a több mint 300 ezer kelet-európai új alkalmazott beáramlása - a bérleszorító hatás miatt - fél százalékponttal alacsonyabban tartja a jegybanki kamatot annál a szintnél, ahol az egyébként jelenleg állna.

Bulgária bejutása kétséges (Oldaltörés)

Az utóbbi egy évben mért 100 ezer fős munkanélküli többlet harmadát azok az elbocsátott hazai munkavállalók adják, akiknek a keleti beáramlás miatt "kicsit hosszabb ideig tart" az elhelyezkedés, de a költség-haszon ráta így is nagyon kedvező, áll az ITEM Club új jelentésében.

Londoni értesülések szerint mindazonáltal kérdéses, hogy a tagjelöltek közül Bulgária egyáltalán bejut-e a tervezett időben az EU-ba. A legnagyobb brit konzervatív vasárnapi lap, a The Sunday Telegraph legutóbbi számának értesülése szerint ugyanis az a két magas rangú szakértő, akiket a bolgár rendőrségi és igazságszolgáltatási rendszer felmérésére kért fel az uniós bizottság, arra a következtetésre jutott, hogy a súlyos mértékű korrupció és szervezett bűnözés miatt az ország jövőre esedékes EU-csatlakozását el kellene halasztani.

Független londoni elemző házak hivatalosan azonban még bíznak a kijelölt időben történő bolgár EU-csatlakozásban. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő éppen a múlt hónapban emelte befektetői szintre a szuverén bolgár adóskockázatra érvényes osztályzatait, indoklásában nem zárva ki, hogy Bulgária akár három éven belül az euróövezetnek is tagja lehet.

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként emelte befektetői alapfokra a bolgár adósságot; a Fitch Ratings és a Standard & Poor's ezt már korábban megtette.

MTI Karrier

Hol és mennyien: magyar munkavállalók az EU-ban

A tizenöt régi európai uniós tagállamból hatban szabadon vállalhatnak majd munkát az új tagországok munkavállalói május elsejétől, a kezdettől szabad munkavállalást lehetővé tévő Egyesült Királysághoz, Írországhoz és Svédországhoz a közelmúltban csatlakozott Finnország, Spanyolország és Portugália.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan csökkenthető a munkavállaló kockázata?

Mikor kötelezhetik a hatóságok a munkavállalót jogszerűtlen foglalkoztatás miatt keletkezett adóhátralék megfizetésére? Elég megszüntetnie a szerződést, vagy be is kell jelentenie a megszűnést? A hvg.hu adószakértőjének válasza nem hagy kétséget a helyes döntést illetően.

MTI Karrier

Két hónap alatt 80 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki

A januárban és februárban kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma csaknem elérte a 80 ezret, az alkalmi munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók ebben az időszakban 293 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet – közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Az Ab szerint a névjegyzék ára nem alkotmányossági kérdés

Az Ab szerint a névjegyzék ára nem alkotmányossági kérdés

Öt évre 27 százalékos hozamot ígér a kormány az új lakossági állampapírra

Öt évre 27 százalékos hozamot ígér a kormány az új lakossági állampapírra

Szétszedték a OnePlus új csúcsmobilját, hogy kiderüljön, mennyire vízálló a szelfikamera – videó

Szétszedték a OnePlus új csúcsmobilját, hogy kiderüljön, mennyire vízálló a szelfikamera – videó