szerző:
MTI

A tizenöt régi európai uniós tagállamból hatban szabadon vállalhatnak majd munkát az új tagországok munkavállalói május elsejétől, a kezdettől szabad munkavállalást lehetővé tévő Egyesült Királysághoz, Írországhoz és Svédországhoz a közelmúltban csatlakozott Finnország, Spanyolország és Portugália.

Ladó Mária a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium integrációs és nemzetközi főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy jövőre talán már Hollandia is megnyitja munkaerőpiacát. Az eddigi korlátozást a bejelentések szerint csak idén év végéig, és nem újabb három évig tartják fenn, de erről végleges döntést csak később, egy újabb kormányzati javaslat alapján hoz majd a holland parlament.

Németország valószínűleg azt jelenti be április végén, hogy a két éve tartó korlátozást még fenntartja, de ennek időtartamát nem határozza meg. Így nem biztos, hogy igénybe veszi az újabb hároméves korlátozási lehetőséget, s talán már előbb szabadon vállalhatnak munkát Németországban az új tagállamok polgárai.

Ausztria viszont már bejelentette, hogy igénybe veszi az újabb hároméves korlátozási időszakot. Különösen indokolt esetben a régi tagállamok a három évet követően még két évig korlátozhatják a szabad munkavállalást, tehát összesen hét évig.

Más tagállamok még nem közölték döntésüket az Európai Bizottsággal, az előírások szerint ennek határideje április 30. A bizottság ezt követően tájékoztatja hivatalosan az új tagállamokat.

Ladó Mária szólt arról is, hogy a bizottság a közeljövőben foglalkozik majd a monitoring rendszer használatára vonatkozó, a visegrádi országok által támogatott magyar javaslattal. Ennek lényege, hogy a szabad munkavállalást még nem adó tagállamok korlátozás helyett naprakész monitoring rendszerrel kövessék az új tagállamokból érkezők munkavállalását, s csak akkor léptessék életbe a korlátozást, ha az valóban indokolt. Az egész közösségben egységes elvek alapján folyó adatgyűjtésre és rendszerezésre lenne szükség a munkaerőpiaci elemzésekhez is. Jelenleg az egyes országok eltérő módszerek szerint szolgáltatnak adatot a más tagállamok munkavállalóiról, így nincsenek naprakész, pontos információk.

A kezdettől kaput nyitó Egyesült Királyságban például az elmúlt év végén körülbelül 10 ezer magyar dolgozott, főként a vendéglátásban, az üzleti szférában, az egészségügyben, a szállításban és a kiskereskedelemben. Svédországban a 427 tartózkodási engedélyből 196 volt munkavállalási jellegű, a többit egyéni vállalkozók, szolgáltatást nyújtók, tanulók, hozzátartozók váltották ki. A május elsejétől szintén szabad munkavállalást engedélyező Finnországtól csak 2004 végéről van adat, akkor 61 magyar dolgozott ott. A munkaerőpiaci korlátozásokat ugyancsak felszámoló Spanyolországban a múlt év szeptemberi adat szerint az 1828 magyar tartózkodási engedélyéből 1675 volt munkavállalási jellegű. A korlátozást felszámolókhoz csatlakozó Portugáliában csak 18 magyar dolgozott tavaly.

A magyar munkavállalók között hagyományosan a legnépszerűbb az ausztriai és a németországi munkavállalás. Ausztriában például a tavaéyi adatok szerint több mint 15 ezren dolgoztak, főként a vendéglátóiparban és az építőiparban. Németországban pedig több mint 10 ezer magyarnak volt járulékköteles munkahelye, 2800 volt a munkanélküliként nyilvántartott személy, csaknem ezer a kormányközi egyezmény keretében munkát vállaló, 2500 körüli a háztartási segítő és szezonális munkavállaló, és körülbelül 5000-en vállaltak munkát az úgynevezett liberalizált elvek szerint, a cégek közötti szerződés alapján – közölte Ladó Mária.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichés terror az EU-ban is probléma

A munkahelyi piszkálódás szélsőséges formájának, a munkahelyi pszichoterrornak a dolgozók 9 százaléka válik évente áldozatává – derül ki egy tanulmányból, melyet az akkor még 15 tagállamból álló EU-ról készített az Európai Alapítvány az Élet és Munkakörülmények Javításáért.

euractiv.hu Karrier

Spidla megszüntetné az európai munkaerő-mobilitás korlátait

A politikai okok mellett a szabad munkaerő-áramlás szociálpolitikai akadályait is fel kívánja tárni Vladimír Spidla, a foglalkoztatásért felelős európai biztos. Szerinte valószínűtlen, hogy a munkaerőpiaci korlátozások ellen háborgó tíz új tagállam hasonló intézkedéseket vezetne be a csatlakozásra váró Romániával és Bulgáriával szemben.

MTI Karrier

Hódít az egyéves Europass

Az Európai Bizottság által üzemeltetett Europass honlap napjainkban ünnepli első születésnapját. Az Europass honlap egy olyan egységes dokumentumcsomagot bocsát az érdeklődök rendelkezésére, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon, Európa-szerte használhatnak végzettségeik, kompetenciáik bemutatására, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására.

A Downing Street macskája máris bejelentkezett Theresa May utódjának

A Downing Street macskája máris bejelentkezett Theresa May utódjának

Saját pénzen dolgozik a Facebook, 2020-tól fizethetünk vele

Saját pénzen dolgozik a Facebook, 2020-tól fizethetünk vele

Harrison Ford könnyes szemmel emlékezett Chewbaccára

Harrison Ford könnyes szemmel emlékezett Chewbaccára

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen

Egy lopott Audi bukkant elő, amikor elolvadt a négyméteres hó egy szlovák hegyen

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken