szerző:
MTI

Az országos szakszervezeti szövetségek a Városliget helyett az Andrássy úton felállított színpadokon fogalmazzák meg május 1-je alkalmából munkavállalói követeléseiket - közölték a konföderációk vezetői.

A résztvevők fél tíztől gyülekeznek a Kodály köröndnél, az ott felállított színpadon a pályakezdők képviselői adnak helyzetértékelést, és tesznek javaslatokat. Ezt követően a budapesti munkavállalók táblákkal a Hősök tere felé vonulnak, ahol a másik színpadon az országos szakszervezeti szövetségek vezetői foglalják össze elvárásaikat a társadalom, az új kormány részére.

Ezek lényege – ismertették a konföderációk vezetői –, hogy kiállnak a foglalkoztatás javításáért, valamint azért, hogy a munkahelyeken megszűnjön a munkavállalói jogok, az emberi méltóság megsértése, a munkahelyi kiszolgáltatottság. Elfogadhatatlannak tartják továbbá a bérek alulértékelését, a bérkifizetés alóli kibújást, a munkaidő önkényes meghosszabbítását, viszont szükségesnek tartják, hogy a magyarországi bérek közelítsenek az európai bérekhez.

Megfogalmazzák azt is, hogy elfogadhatatlan számukra a szakszervezeti szervezkedés akadályozása, a szakszervezeti jogok semmibe vétele a hazai, vagy a multinacionális cégek részéről. A szakszervezetek az embert szolgáló államot akarnak - mutattak rá a szakszervezeti vezetők.

A budapesti városligeti rendezvényen a hat országos szakszervezeti konföderációból négy vesz részt. A Liga Szakszervezetek, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége nem képviselteti magát. A Liga Szakszervezetek külön tartanak demonstrációt az alkotmány utcában, tiltakozva a munkaadói jogsértések ellen.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a Liga Szakszervezetek jogosan tiltakoznak a munkaadói jogsértések ellen, ez erősíti mindazt, amit a négy szakszervezeti konföderáció a Városligetben megfogalmaz erről.

Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint viszont rossz üzenete van annak, hogy a hat országos szakszervezeti szövetség nem demonstrál egységet május 1-jén. Az pedig az MSZOSZ-nek elfogadhatatlan, hogy a Liga a másik négy konföderáció megkérdezése, véleményének kikérése nélkül döntött a külön demonstrációról.

A Borsik János rámutatott: szövetségük határozottan fellép az ellen, hogy a kormány döntéseibe különféle gazdasági lobbik beleavatkozzanak. Wittich Tamás azt hangsúlyozta, hogy meg kell érteni, a munkavállalók együtt, szervezetten erősebbek, mint egyénileg, s csak így tudják megvédeni érdekeiket. A munkáltatók igen sokszor élnek vissza erőfölényükkel.

Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke emlékeztetett rá, hogy május 1-jét az 1800-as évek vége óta ünneplik a dolgozók, és harcos követeléseket fogalmaznak meg. Szakszervezeti szövetségük az oktatás, a kutatás, az innováció területén dolgozókat képviseli, erre a területre nagy összegek szükségesek, de ez alapozhatja meg az ország jövőjét.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke egyebek között arról szólt, hogy a közszférában a feladatokhoz kell igazítani a létszámot. Ez helyenként valóban létszámcsökkenést, máshol viszont a létszám gyarapítását jelentheti.

MTI Karrier

Szakszervezeti kifogások a menedzseri végkielégítések miatt

Jogi úton kellene megoldani, hogy az állami vállalatoknál tevékenykedő menedzserek ne kaphassanak a közvéleményt joggal felháborító, irreálisan magas végkielégítéseket – hangsúlyozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a Munka törvénykönyve módosításáról is vitatkoztak a felek.

MTI Karrier

Pert nyertek jogerősen a péti szakszervezeti vezetők

Munkaügyi pert nyert csütörtökön jogerősen a péti Nitrogénművek Rt. négy dolgozója - valamennyien a Nitrogén Összefogás Szakszervezet tisztségviselői és az üzemi tanács tagjai -, akiket 2005. augusztusában rendkívüli felmondással bocsátottak el a cégtől.

MTI Karrier

Egyeztetést akarnak a szakszervezetek az új kormánnyal is

A szakszervezetek folytatni kívánják a korábbi években elkezdett egyeztetést a kormánnyal annak érdekében, hogy a költségvetési hiány, az államadósság csökkentése során olyan megoldásokat keressen, amely figyelembe veszi a munkavállalói érdekeket. Egyebek között ezt hangsúlyozták a szakszervezeti konföderációk vezetői az előzetes választási eredményeket kommentálva.

Úgy volt, hogy Orbán Viktornak osztrák látogatója lesz hétfőn, de közbeszólt a botrány

Úgy volt, hogy Orbán Viktornak osztrák látogatója lesz hétfőn, de közbeszólt a botrány

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Bővült Novák Katalin családja

Bővült Novák Katalin családja

Megszavazták a fegyvertartás szigorítását és az adóreformot a svájciak

Megszavazták a fegyvertartás szigorítását és az adóreformot a svájciak

Nagy meglepetést hozott az ausztrál választás

Nagy meglepetést hozott az ausztrál választás

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük