szerző:
MTI

A szakszervezetek folytatni kívánják a korábbi években elkezdett egyeztetést a kormánnyal annak érdekében, hogy a költségvetési hiány, az államadósság csökkentése során olyan megoldásokat keressen, amely figyelembe veszi a munkavállalói érdekeket. Egyebek között ezt hangsúlyozták a szakszervezeti konföderációk vezetői az előzetes választási eredményeket kommentálva.

Gratulálok a győztes koalíciónak, de remélem, hogy az ellenzék a következő négy évben erős kontrollt jelent majd a parlamenti munkában – mutatott rá Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Egy hatékony parlamenti munka minden bizonnyal javíthatja a munkavállalók helyzetét, hozzájárulhat ahhoz, hogy felülkerekedjen a törvényesség a munkahelyeken, a munkáltatók betartsák a törvényeket – tetet hozzá a szakszervezeti vezető.

Nagy a felelőssége az MSZP-nek abban, hogy gátat szabjon majd az SZDSZ törekvéseinek a munkaügyi minisztérium eltüntetésére és a Munka törvénykönyve átszabására – figyelmeztetett rá Borsik János Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Szerinte a liberális párt javaslata egy olyan csúcsminisztérium felállítására, amely a munkaügyi minisztérium eltüntetésével járna, elfogadhatatlan a szakszervezeteknek. A munkavállalói érdekképviseletek szerint továbbra is alapvetően fontos egy önálló munkaügyi tárca – szögezte le Borsik.

Az MSZP győzelmével lehetőség lesz rá, hogy megvalósuljon mindaz, ami a párt miniszterelnök-jelöltjével kötött szakszervezeti megállapodásban szerepel – hangsúlyozta Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Ennek megvalósítását mielőbb el kell kezdeni, közülük is elsősorban a több, jobb és biztonságosabb munkahely létesítését, elérve, hogy megszűnjön a munkavállalók kiszolgáltatottsága – jegyezte meg az elnök, aki lényegesnek nevezte, hogy a költségvetés rendbe tételének lényeges kérdéseiről a szakszervezetek részvételével döntsenek.

Birtokunkban van az a levél, amelyben Gyurcsány Ferenc az MSZP miniszterelnök-jelöltje megígéri, kész arra, hogy együttműködési megállapodást kössön a közszolgálati szakszervezetekkel – hangsúlyozta Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke. Mielőbb el kell kezdeni e megállapodás előkészítését. A soron következő tennivalók, így a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás reformja csak a társadalom, a szakszervezetek részvételével és egyetértésével lehet sikeres – emelte ki a szakszervezeti vezető.

Az MSZP az őszi önkormányzati választásokat is meg akarja majd nyerni, ezért az idén már nem fog hozzá a gazdaság rendbetételéhez, ez pedig komoly gondokat jelenthet – vélte Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, aki kíváncsi, hogy mi történik majd a magas államháztartási hiánnyal, az államadóssággal, s mi hárul ebből a munkavállalókra. Függetlenül attól, ki nyerte a választást, erről mielőbb színt kell vallani – mondta Palkovics.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés alelnöke szerint a választók értékelték az MSZP programját, amely folytatása annak, amit a párt korábban elkezdett, s amely előremutató. Kuti László elmondta, hogy folytatódhat az a munka, amelyet eddig végeztek a korábbi kormányzattal az érdekegyeztetésben. Tudják, kivel tárgyalnak majd, s tudják, mit akarnak elérni.

A szakszervezeti vezető szerint számíthatnak rá, hogy ez a kormányzat a jövőben is odafigyel a munkavállalókra, érdekeikre. Bizonyosak lehetnek abban, hogy folytatódik az érdekegyeztetés, rendes körülmények között tárgyalhatnak, méltó partnereknek tartják majd a munkavállalói érdekképviseleteket.

MTI Itthon

Szakszervezet a postai liberalizáció ellen

A Postás Szakszervezet tarthatatlannak ítéli a posta 2009-re történő teljes liberalizációját, a postai szolgáltatások szabad piacra kerüléséhez fel kell készülni, és jogszabályokkal kell megakadályozni, hogy "kimazsolázzák" a társaság egyes szolgáltatásait - hangsúlyozta Pecze Pál, az érdekképviselet új elnöke.

MTI Karrier

Pert nyertek jogerősen a péti szakszervezeti vezetők

Munkaügyi pert nyert csütörtökön jogerősen a péti Nitrogénművek Rt. négy dolgozója - valamennyien a Nitrogén Összefogás Szakszervezet tisztségviselői és az üzemi tanács tagjai -, akiket 2005. augusztusában rendkívüli felmondással bocsátottak el a cégtől.

MTI Itthon

Pert nyert a szakszervezet a paksi atomerőmű ellen

A Szekszárdi Munkaügyi Bíróság első fokon elutasította a Paksi Atomerőmű Rt. kérelmét a Műszaki Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) ellen indított nem peres eljárásban, a végzés nem jogerős.

Publicisztika

Magyar szakszervezetek, hol vagytok?

A pártállam idején kiherélt magyar szakszervezeti mozgalom egyelőre nem talál magára. Az elbocsátás réme damokleszi kardként függ a szervezkedő alkalmazottak és munkások feje fölött. A multik tapasztalják, hogy az érdekvédelem idegen nem egy hazai állami cégtől is.

MTI Autó

Suzuki: folytatódik az egyeztetés a szakszervezettel

A Magyar Suzuki Személygépkocsi Gyártó és Értékesítő Rt. képviselői újabb tárgyalást tartanak március 21-én a helyi szakszervezettel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közvetítését is igénybe véve. A cég közleménye szerint véleménykülönbség ugyan van a cég és a vállalatnál működő szakszervezet között, de konfliktushelyzet nincs. A véleménykülönbségek tisztázása érdekében a közelmúltban már tárgyaltak, itt a szakszervezet bemutatta ágazati képviselete alapszabályát.

MTI Itthon

Megegyezett a Budapest Airport a szakszervezetekkel

Megegyezés született szerdán a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete között a társaság bérfejlesztéséről és átszervezéséről - közölték a felek. A vállalat humánusan bocsátja el munkatársait: június 30-ig nem rúg ki senkit.

Törvénytelen kilakoltatással vádolnak egy céget Korláton

Törvénytelen kilakoltatással vádolnak egy céget Korláton

Idén is fekvő padokat tesz a Deák tér mellé a Hello Wood

Idén is fekvő padokat tesz a Deák tér mellé a Hello Wood

New York Times: Menekülnek a képzetlen munkavállalók az amerikai nagyvárosokból

New York Times: Menekülnek a képzetlen munkavállalók az amerikai nagyvárosokból

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

Két, az Iszlám Államot támogató nő ellen emeltek vádat Németországban

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten