szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyreállította a Fejér Megyei Bíróság a Philips Magyarország Kft. Video Szakszervezete titkárának jogellenesen megszüntetett munkaviszonyát – közölte a szerdai székesfehérvári bírósági tárgyalást követően a Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István elmondta, hogy a bíróság jogerősen úgy döntött: a szakszervezeti titkár, Káprai Attila munkaviszonyának megszüntetése jogellenes volt, ezért helyreállította a munkaviszonyt. Az írásbeli ítélet kézhez vételét követően 3 napon belül a cégnek helyre kell állítania a tisztségviselő munkaviszonyát, foglalkoztatnia kell és meg kell térítenie a munkaviszony megszüntetése miatti keresetkiesést.

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a magyar jog csak a szavak szintjén támogatja a szakszervezeti tisztségviselők védelmét, akiknek a védelmében, a kiszolgáltatottságukat megszüntetendő, jogszabályváltoztatásra van szükség.

A Philips Magyarország Kft.kommunikációs igazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Blazsevácz Péter azt mondta, hogy a cég vezetése az írásbeli ítélet kézhez vételét követően alakítja ki az álláspontját.

Káprai Attila ügyében a Legfelsőbb Bíróság tavaly hozott döntést arról, hogy a munkahelyéről korábban eltávolított szakszervezeti tisztségviselőt vissza kell vennie a székesfehérvári Philips Kft-nek, a cég azonban mindeddig nem tett eleget a bíróság ítéletének. Káprai Attila eltávolítását követően munkanélküliként, társadalmi munkában látta el az érdekvédelmi munkát.

Az öt éve tartó, szövevényes ügy előzményeként a Philips Magyarország Kft. 2001-ben kezdeményezte a Video Szakszervezet titkára munkaviszonyának megszüntetését, a szakszervezet és az üzemi tanács azonban megtagadta az egyetértő nyilatkozatot, aminek hiányában a munkáltató felmondása érvénytelen volt.

A cég 2002 nyarán beperelte a szakszervezetet és az üzemi tanácsot, mivel szerinte a két szervezet rendeltetésellenesen tagadta meg az egyetértést. Az első fokon eljáró bíróság ítéletében pótolta a Video Szakszervezet és az üzemi tanács által korábban megtagadott hozzájárulást, ezt a döntést a Fejér Megyei Bíróság másodfokon is megerősítette, később azonban a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette.

A Philips a másodfokú ítételetet követően rendes felmondással megszüntette a tisztségviselő munkaviszonyát, Káprai Attila pedig – mivel a felmondást jogellenesnek tartotta – egyéni munkaügyi pert indított a vállalat ellen. A korábbi tárgyalásokon a Philips ugyanis azzal érvelt, hogy a cégnél nincs a szakszervezeti titkár végzettségének és tapasztalatának megfelelő munkakör.

Az egyéni munkaügyi pert elsőfokon megnyerte Káprai Attila, a Philips Magyarország Kft. azonban ismét fellebbezett. A pert figyelemmel kísérték a szakszervezeti konföderációk, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig személyesen is részt vett mind a korábbi, mind a szerdai tárgyaláson. A Magyar Távirati Iroda információja szerint a tisztségviselő munkaviszonyának helyreállítását követően teljes munkaidejében érdekképviseleti tevékenységet fog ellátni a székesfehérvári cégnél.

Publicisztika

Magyar szakszervezetek, hol vagytok?

A pártállam idején kiherélt magyar szakszervezeti mozgalom egyelőre nem talál magára. Az elbocsátás réme damokleszi kardként függ a szervezkedő alkalmazottak és munkások feje fölött. A multik tapasztalják, hogy az érdekvédelem idegen nem egy hazai állami cégtől is.

MTI Itthon

Megegyezett a Budapest Airport a szakszervezetekkel

Megegyezés született szerdán a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete között a társaság bérfejlesztéséről és átszervezéséről - közölték a felek. A vállalat humánusan bocsátja el munkatársait: június 30-ig nem rúg ki senkit.

MTI Gazdaság

A Malév szakszervezetei ellenzik a privatizációt

A Malév dolgozóit reprezentáló hat érdekképviselet kifogásolja azt, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) nem vonja be a szakszervezet képviselőit a privatizációs folyamatba, továbbá szerintük a légitársaság a jelenlegi formájában a privatizációra alkalmatlan.

MTI Itthon

Szakszervezet a postai liberalizáció ellen

A Postás Szakszervezet tarthatatlannak ítéli a posta 2009-re történő teljes liberalizációját, a postai szolgáltatások szabad piacra kerüléséhez fel kell készülni, és jogszabályokkal kell megakadályozni, hogy "kimazsolázzák" a társaság egyes szolgáltatásait - hangsúlyozta Pecze Pál, az érdekképviselet új elnöke.

MTI Karrier

Szakszervezeti kifogások a menedzseri végkielégítések miatt

Jogi úton kellene megoldani, hogy az állami vállalatoknál tevékenykedő menedzserek ne kaphassanak a közvéleményt joggal felháborító, irreálisan magas végkielégítéseket – hangsúlyozta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a Munka törvénykönyve módosításáról is vitatkoztak a felek.

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt