szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkanélküli járadék emelését szorgalmazzák a szakszervezetek, mert úgy vélik, hogy a jelenlegi alacsony járadékból rendkívül nehéz ismét elhelyezkednie annak, akinek valóban ez a célja.

Horváth Lajos, a Liga Szakszervezetek ügyvezető alelnöke, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaerőpiaci bizottságának e szakmai kérdéssel régóta foglalkozó tagja véleménye szerint ezért mielőbb módosítani kellene a foglalkoztatási törvényt.

A munkanélküliek járadékának felső határa a nyugdíjminimum 90 százalékának kétszerese, ez jelenleg alig több mint 49 ezer forint. Az, akit például több évtizedes munkaviszony után elbocsátanak, ennyi pénzből korábbi kiadásainak egy részét sem fedezheti. Így ahelyett, hogy viszonylag nyugodt körülmények között az új állása keresésével, az ehhez szükséges képzettség megszerzésével foglalkozna, feketén dolgozik. Enélkül ugyanis finanszírozhatatlan lenne a korábbi, még az átlagos keresethez méretezett kötelezettségeinek nagy része is - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Ha a járadékos időszak első részében magasabb járadékot kapnának a munkanélküliek, s a második részében alacsonyabbat, lehetőséget adna az eredményesebb álláskeresésre, és ösztönözne a mielőbbi elhelyezkedésre is -
vélekedett Horváth.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Tovább nő a munkanélküliség

Az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest tavaly november és 2005. január között 31 700-zal nőtt a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 6,6 százalékra emelkedett, ami 0,8 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban.

MTI Karrier

Munkanélküliségi rekord Ausztriában

Hatvan év óta tavaly volt a legmagasabb a munkanélküliek száma Ausztriában - állapítható meg azokból az adatokból, amelyeket pénteken ismertetett a Der Standard című osztrák napilap a munkaerő-piaci helyzet alakulásáról.

MTI Itthon

Kölcsönözni lehet munkanélkülieket Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye az idén a foglalkoztatás növelésére, különböző munkaerő-piaci programokra 5 milliárd 335 millió forintot fordíthat - jelentette be a munkaügyi központ igazgatója.

MTI Itthon

Leginkább a munkanélküliségtől félnek a magyarok

A munkanélküliséget (47 százalék) és a gazdasági helyzetet (33 százalék) tartjuk az ország legfontosabb problémájának az EU hivatalos felmérése szerint. Optimistábbak vagyunk uniós jövőnket illetően és Horvátország a legrokonszenvesebb a csatlakozásra várók közül.

Duma Aktuál: Annyi benzint számolt el egy kamupárt, hogy multipontokért kapott egy kutat is

Duma Aktuál: Annyi benzint számolt el egy kamupárt, hogy multipontokért kapott egy kutat is

Magyarországon az új Ford Mustang Mach 1

Magyarországon az új Ford Mustang Mach 1

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport