szerző:
MTI

Mintegy hatszázmillió forintot fordíthat összesen európai uniós forrásból 13 egyetem és főiskola konzorciumként a bölcsész tananyag megújítására. A témában kétnapos konferenciát rendeznek a fővárosban - tájékoztatott az oktatási és kulturális tárca.

A projekt célja, hogy segítséget nyújtson a 2006 szeptemberében indult új, többciklusú képzés bachelor tanterveihez kapcsolódó tananyagok elkészítéséhez és bevezetéséhez a bölcsész képzési terület alapszakjaiban és ezek szakirányaiban.

A bírálók döntése alapján 73 tananyag kapott támogatást a 265 millió forintos projekt keretein belül. Ehhez kapcsolódva egy másik projekt keretében, a csaknem 320 millió forintból megújuló tantervekhez igazodva nyomtatott vagy digitális tananyagok is használhatók lesznek az egyetemeken, főiskolákon.

A tananyagok lehetővé teszik az egységes színvonalú képzést a magyarországi felsőoktatáson belül. A bevezetendő új tantervek olyan kompetenciák megszerzésében segítik a jövő egyetemi hallgatóit, amelyek nemcsak a magyar felsőoktatásban, hanem a bolognai folyamatban kialakuló európai felsőoktatási térségben is jól hasznosíthatók. A kétnapos tanácskozáson bemutatják valamennyi új tananyagot, amelyek írott és CD-formában már rendelkezésre állnak.

A HEFOP forrásaiból a felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztésére összesen 7284 millió forint jut a 2004 és 2006 közötti időszakban. A pályázatra, amelyet háromszor hirdették meg, összesen 251-en jelentkeztek. Negyvenhat projekt már megkapta a támogatást, és az utolsó körben várhatóan további öt pályázó jut forráshoz.

A felsőoktatási intézmények a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében is részt vehetnek majd hasonló pályázatokon.

Szigorú megkötés, hogy konzorciumi formában kell megvalósítani a projekteket. Ezzel a szaktárca azt a célt szerette volna elérni, hogy a felsőoktatási intézmények ne egyenként, hanem összefogva valósítsák meg elképzeléseiket, ami hozzájárul a hatékonyabb működéshez.

MTI Itthon

Tandíjellenes tüntetés Egerben

A tandíj bevezetése nem szolgálja sem a hallgatók, sem a felsőoktatás ügyét - jelentette ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alelnöke csütörtökön Egerben.

euractiv.hu Karrier

Megnyílik az első európai állásbörze

Több mint 250 európai város és település vesz részt az első, Európa-szerte megszervezett állásbörzén, szeptember 29-30-án - írja az euractiv.hu.

MTI Karrier

Hazánkban is megvalósulhat a virtuális munkaerő-közvetítés

Hosszabb távon Magyarországon is létrejöhet az egységes virtuális munkaerő-közvetítés piaca, amely az állami és magán közvetítőknél regisztrált összes álláskeresői adatot és állásajánlatot tartalmazni fogja - mondta Borbély Tibor Bors, a Foglalkoztatási Hivatal tudományos tanácsadója.

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

Bejelentett egy telefont a Samsung azoknak, akik nem akarnak sokat költeni

Bejelentett egy telefont a Samsung azoknak, akik nem akarnak sokat költeni

Kerpel-Fronius azért így is nekifut az önkormányzati választásnak

Kerpel-Fronius azért így is nekifut az önkormányzati választásnak

Romlik a Titanic állapota

Romlik a Titanic állapota

Zombivá teszi a csigákat a fejükbe költöző féreg - undorító videóval!

Zombivá teszi a csigákat a fejükbe költöző féreg - undorító videóval!