szerző:
hvg.hu

A „zöldmánia” az élet minden területére begyűrűzött: nemcsak otthonunk kialakításakor vagy egészségünk védelme érdekében ragaszkodunk a környezetbarát megoldásokhoz, munkahelyi közegünk kiépítésekor is fontos szempont, hogy a későbbiekben kellemesen érezzük magunkat, és persze a környezetet se pusztítsuk esztelenül. Tippek zöldbarátoknak.

Energiatakarékos üzemmód

A huszonegyedik században minden valamire való, versenyképes vállalatnál számítógépen (is) dolgoznak az alkalmazottak. A gépek energiatakarékos üzemmódra állítása mellett azzal is „spórolhatsz”, ha géped nem megy éjjel-nappal. Amikor a munkaidő leteltével elhagyod irodádat, ellenőrizd, hogy kikapcsoltad-e komputeredet, a nyomtatót, és minden elektromos berendezést. Az energiatakarékossági szempontok mellett a munka hatékonyságát is érdemes szem előtt tartani, a folyamatosan zúgó masinák ugyanis amellett, hogy egy kis, szellőzetlen teremben ontják magukból a meleget, zavarhatnak az összpontosításban.

Újrafelhasználás

Felhőkarcolók. Közel a másikhoz.
© sxc.hu
A digitalizáció rohamos térhódítása ellenére még mindig hatalmas mennyiségű fát használunk fel, a letarolt, kipusztított területek száma rohamosan nő. Ha teheted, munkád során kevesebb papírt használj - ne kézzel írt jegyzeteid számát gyarapítsd, inkább elektronikusan körmölj, még akkor is, ha csak pár tudnivalót rögzítesz. A dokumentumokat, feljegyzéseket tárold gépeden - ne nyomtass ki minden egyes oldalt -, így bármikor elő tudod hívni a szükséges feljegyzéseket, és nem hevernek majd fölösleges papírkupacok asztalod körül. 

Az újrahasznosított papírból készült termékeknek - dobozoknak, zacskóknak, irattartóknak, és tolltartóknak, kéztörlőknek - az irodában is hasznát veheted, ahogy az újrahasznosított papírnak is, mellyel megtömheted a nyomtatót. (Habár ezeknek a környezetbarát termékeknek az előállításhoz is nagy mennyiségű vízre, energiára és persze vegyszererre van szükség.) A gazdálkodás jegyében a papír mindkét oldalára nyomtass, így kevesebbet kell „fogyasztanod”! Az utántölthető tollak, nyomtatópatronok, vagy akár kézmosószeres flakonok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztók a „megveszem és eldobom” - szemléletről áttérjenek egy jóval emberközelibb megoldásra: az újrahasznosításra. 

Autó helyett biciklivel, vagy gyalog

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Egy amerikai felmérésből kiderül, hogy a tengerentúlon a dolgozók évente átlagosan 47 órát töltenek azzal, hogy a csúcsforgalomban araszolnak. Itthon sem sokkal jobb a helyzet, a fővárosban a reggeli és délutáni dugókban naponta több órát is elvesztegethetnek a négykeréken közlekedők. Az üzemanyagfelhasználás drasztikus növekedése és a károsanyag-kibocsátás mellett az idegtépő egy helyben ücsörgés sincs jó hatással a dolgozók egészségére. Ezért, ha teheted, reggelenként pattanj nyeregbe, és tekerj el az irodáig, vagy válaszd a tömegközlekedést, és az utolosó pár száz métert - az irodáig - gyalog tedd meg! Ha munkád engedi, az is járható út, hogy otthonról dolgozol, kollégáiddal pedig online értekezel - a skype, msn, céges levelezőlista használata megkönnyíti a kommunikációt kollégáiddal.

Természetes anyagok az irodában

Ahogy az otthon megálmodásánál, úgy az iroda berendezésénél is érdemes figyelembe venni azokat a bútordarabokat, amelyeket más anyagok újrafelhasználásával állítottak elő: a székek, fotelok, vagy a kanapé nemcsak akkor praktikus és esztétikus, ha frissen kivágott fából - esetleg egyéni rendelésre - készül. A régi, patinás darabok kipofozásával, átalakításával stílusos és kényelmes „új” bútorok születhetnek.

A természetes fényforrás kiaknázása javíthatja a munkavállalók teljesítményét, és csökkentheti a céges kiadásokat. Ha a természetes fényforrás nem elegendő - az irodának apró ablakai vannak, vagy kevés fény jut be a helységbe - , előbb az asztali lámpák használata ajánlott, és csak ezután érdemes kivilágítani az egész irodát. Az erős világítás, a mesterséges fény ugyanis sokaknál fejfájást, levertséget, fáradtságot okoz.  A friss levegő jótékonyan hat a munkavállaló teljesítményére, ezért a légkondícionáló berendezések beüzemelése helyett, amíg be nem köszönt a forró nyár, érdemes állandóan nyitva tartani az ablakokat - ha az iroda nincs forgalmas helyen, és nem csak zaj és bűz áramlik be egy-egy fuvallattal.
hvg.hu Karrier

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni? Ha felnőtt fejjel még mindig nem látod, merre indulj, vagy úgy érzed, semmi örömöt nem lelsz munkádban, ne ess kétségbe! Tépelődés helyett értékeld karriered eddigi állomásait, és tervezd meg a jövőt! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Tippek munkahelyi unaloműzésre

A munkahelyi unalom sokak számára ismeretlen fogalom, míg mások nap mint nap küzdenek, hogy munkaidejüknek legalább egy részét hasznosan töltsék. Ez – valljuk be – nem is nehéz, különösen, ha a munkavállaló kedvére telefonálhat, internetezhet, msn-ezhet, és senki nem néz a körmére. Ám nem biztos, hogy mindenki ilyen munkára vágyik. Hogyan szítsd fel lelkesedésedet és tettvágyadat a munkahelyen? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Viszlát munka: hogyan töltődj fel a szabadságodon?

Nem tudsz, vagy nem akarsz elszabadulni az irodából, mondván: sok a munka, egyetlen szabadnapot sem engedhetsz meg magadnak? A pihenés a jó és az eredményes munka záloga, olykor szükség van arra, hogy agyadból - akár hetekre – száműzd a nyomasztó munkahelyi gondokat, az egyre halmozódó feladatokat. Hogyan kapcsolódhatsz ki? Tippek.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi kapcsolat hátulütői

Életed párja is a vállalatnál dolgozik, mi több, nap mint nap együtt kávéztok vagy ebédeltek? A munkahelyi kapcsolatoknak számos hátulütője van, az irigy pillantások és a gonosz szóbeszéd mellett az is gondot okozhat, hogyha magánéletedet nem tudod az irodai falain kívülre száműzni. Hogyan kezeld a kényes helyzeteket? Tippek és tanácsok.

hvg.hu Karrier

Otthagyod munkahelyedet? - A legnagyobb baklövések

Diplomáciai érzékedet ne csak az üzleti tárgyalásokon, vagy a kényes hivatalos ügyek megoldásakor kamatoztasd, tárgyalókészségednek és tapintatodnak munkahely-váltáskor is vedd hasznát! Hogyan távozz elegánsan a vállalattól? Mit ne mondj főnöködnek az utolsó napon? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Beteljesült rémálmaid az üzleti tárgyaláson

Üzletfeled egyik kollégádon élcelődik? Hangos szóváltásra kerül sor a mindent eldöntő megbeszélésen, amelyet hónapokig készítettél elő csapatoddal? A lidércnyomás leküzdhető, kellő lélekjelenléttel és toleranciával kifoghatod a szelet akadékoskodó, arrogáns partnered vitorlájából. Légy te a torreádor, vörös kendő nélkül!

Felakasztottak egy lámpavasra egy iraki kamaszt, aki kormányellenes tüntetőket lőtt le

Felakasztottak egy lámpavasra egy iraki kamaszt, aki kormányellenes tüntetőket lőtt le

Csúszik a kormány a számokkal, még nem tudnak dönteni a 2020-as minimálbérről

Csúszik a kormány a számokkal, még nem tudnak dönteni a 2020-as minimálbérről

A biciklis bérgyilkos berlini merénylete próbára teszi a német-orosz viszonyt

A biciklis bérgyilkos berlini merénylete próbára teszi a német-orosz viszonyt

Chrome-ot használ? Frissítsen rá, nagyobb biztonságban lesznek a jelszavai

Chrome-ot használ? Frissítsen rá, nagyobb biztonságban lesznek a jelszavai

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít és háborúzik

Az egyik legismertebb torrentoldalon is lehet már filmeket nézni, semmit nem kell letölteni

Az egyik legismertebb torrentoldalon is lehet már filmeket nézni, semmit nem kell letölteni