szerző:
hvg.hu

Hajtasz, hogy minél előbb előléptessenek, vagy csak jó benyomást akarsz tenni főnöködre? Íme a legnyerőbb módszerek, hogyan győzd meg munkaadódat rátermettségedről!

Azonosulj a cég értékrendjével!
Igazodj főnököd munkastílusához, vedd föl az iramot: azonosulj a cég munkamoráljával és értékrendszerével, ennek jegyében hatékonyan dolgozz együtt felettese(i)ddel és kollégáiddal!

Alkalmazkodj!
Legtöbbször
Kávé és információcsere
© sxc.hu
már az állásinterjún kiderülnek a vállalat elvárásai, ám az
első munkanapodon semmiképp ne múlaszd el föltérképezni a terepet: akár egy személyes beszélgetés keretében, derítsd ki, pontosan mit - milyen teljesítményt, viselkedést, hozzáállást - vár tőled leendő főnököd.

Légy megbízható!
Törekedj rá, hogy mindig azt csináld, amit megígértél. Ha valamit megbeszélsz főnököddel, munkatársaiddal, ahhoz tartsd magad, és ne az ellenkezőjét tedd! Ha változik a helyzet, alkalmazkodj, ám döntéseidet mindig vitasd meg velük!

Maradj lojális!
Ne te légy a hangadó a cégnél, aki a legvehemensebben kritizálja a vezetőt! Maradj a háttérben, és ügyelj arra, hogy véletlenül se beszéld ki főnöködet a háta mögött. Ha valamilyen intézkedésével - ami téged hátrányosan érint - nem értesz egyet, vitasd meg vele négyszemközt.

Légy maximalista!
Ne csak akkor dolgozz teljes erőbedobással, ha főnököd is látja! Végezd munkádat lelkesedéssel, hozzáértéssel, így nagyobb az esélye, hogy nem kell majd napi rendszerességgel túlóráznod.

Vállald a felelősséget!
Ha hibázol, ne kend másra, vállald a felelősséget tetteidért és tanulj ballépéseidből! Ha dícséretet nem is, de elismerést várhatsz őszinteségedért - és tapasztalatokat is szerezhetsz. Közhelyesen hangzik, de igaz, hogy mindenki követ el hibát munkája során, ám nem mindenki képes helyrehozni azt: az első lépés, hogy elismerd, elrontottál valamit.

Szervezettség, tájékozottság, csapatmunka (Oldaltörés)

Dolgozz szervezetten!

Tarts rendet magad körül: csoportosítsd a munkád során használt iratokat, eszközöket, és tudd, hová kell nyúlnod egy-egy dokumentumért, jegyzetért, könyvért. Mielőtt távozol az irodából, tervezd meg a következő napod menetrendjét: állíts fel egy sürgősségi sorrendet, amely szerint teendőidet intézed.

© sxc.hu
Légy pontos!
Legyen szó mindennapi munkakezdésről vagy üzleti találkozóról, a munkaadók többsége elvárja, hogy alkalmazottai, üzletfelei pontosan érkezzenek. Nemcsak lelkesedésedet, precizitásodat bizonytíhatod be, ha nem késel, hanem azt is, hogy tiszteletben tartod mások idejét.

Légy kreatív!
A fontos döntések előtt nem árt, ha kikéred főnököd, kollégáid véleményét, ám arra ügyelj, hogy ne rohanj hozzájuk minden csip-csup dologgal, kezdeményező készségedet, helyzetfelismerő- és problémamegoldó készségedet ne rendeld alá mindig a közös „ötletelésnek”.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Informálódj!
Ne csak az aktuális vállalati eseményekkel légy tisztában, a technikai újdonságokkal, a munkád során használt eszközök (nyomtató, szkenner, stb.), számítógépes programok kezelésével se állj hadilábon! Emellett alapvető követelmény, hogy a szakmai újdonságokat, változásokat is nyomon kövesd. Ehhez használd a céges tájékoztatókat, olvasd el a körleveleket, és vegyél részt a vállalati rendezvényeken.

Dolgozz együtt a csapattal!
Az önállóság jól gyümölcsöző, ám ne rendeld egyéni érdekeidet a vállalati érdekek fölé, a csapatmunkából ne húzd ki magad arra hivatkozva, hogy egyedül is boldogulsz, mert amellett, hogy rád sütik a bélyeget: nagyképű vagy, kollégáid még ki is közösíthetnek.

A munka legyen az első!
Munkaidőben csak az előtted álló feladatokra koncentrálj, magánéleti problémáidat száműzd az irodából! Magánlevelezésedet és privát telefonhívásaidat ne a cégnél bonyolítsd le, mert ezek zavarhatják kollégáidat és főnöködet.
hvg.hu Karrier

Rafinált trükkök a briliáns állásinterjúhoz

Légy udvarias! - az aranyszabályt az állásinterjún is érdemes észben tartani. Igen ám, de mit tehetsz, ha az interjúztató indokolatlanul udvariatlan, támadó vagy lekezelő? Íme néhány stratégia, amellyel leveheted a lábáról a kötözködő kérdezőt!

hvg.hu Karrier

Beteljesült rémálmaid az üzleti tárgyaláson

Üzletfeled egyik kollégádon élcelődik? Hangos szóváltásra kerül sor a mindent eldöntő megbeszélésen, amelyet hónapokig készítettél elő csapatoddal? A lidércnyomás leküzdhető, kellő lélekjelenléttel és toleranciával kifoghatod a szelet akadékoskodó, arrogáns partnered vitorlájából. Légy te a torreádor, vörös kendő nélkül!

hvg.hu Karrier

A hat legtrükkösebb kérdés az állásinterjún

Alaposan felkészültél az állásinterjúra: az önéletrajzod tartalmilag és formailag is tökéletes, fölvértezted magad a kekeckedő kérdésekkel szemben, nem szaladgálnak hangyák a gyomrodban, és már csak az utolsó lépés van hátra, hogy odaállj az interjúztató elé. Íme, hat trükkös kérdés, amelyre jó, ha előre fölkészülsz!

hvg.hu Karrier

Tabu kérdések az állásinterjún

Ha nem vagy elég felkészült, és nem válaszolsz frappánsan az interjúztató kérdéseire, könnyen elbaltázhatod esélyeidet, és lecsúszhatsz az állásról, melyet megpályáztál. Ám a helyzet az interjúztató szemszögéből nézve sem kellemes, hiszen egyes kérdések sérthetik a jelentkező személyiségi jogait - hátrányos megkülönböztetést sejtetnek -, vagy egyszerűen csak érdektelenségről árulkodnak. Ezeket egy profi interjúztató elkerüli. Melléfogások, melyekért nem a jelentkezőnek kell pirulnia.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogy ne csak a szomszéd irodája legyen zöldebb

A „zöldmánia” az élet minden területére begyűrűzött: nemcsak otthonunk kialakításakor vagy egészségünk védelme érdekében ragaszkodunk a környezetbarát megoldásokhoz, munkahelyi közegünk kiépítésekor is fontos szempont, hogy a későbbiekben kellemesen érezzük magunkat, és persze a környezetet se pusztítsuk esztelenül. Tippek zöldbarátoknak.

Családi örökség: Budapesten felbukkant egy szinte új, eladó Wartburg

Családi örökség: Budapesten felbukkant egy szinte új, eladó Wartburg

Lekapcsoltak a netről 30 506 letöltős weboldalt

Lekapcsoltak a netről 30 506 letöltős weboldalt

Eljött a paradicsom

Eljött a paradicsom

Érdekes adatok kerültek elő: a Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 10 kevésbé a játékosok között

Érdekes adatok kerültek elő: a Windows 7 egyre népszerűbb, a Windows 10 kevésbé a játékosok között

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

Olyat láttak a tudósok a Napon, amit korábban még senki

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után