szerző:
hvg.hu

Ésszerű kockázat, vállalt jó és rossz döntések. Helyzetelemzés. Póker. Hívószavak, melyekre sokan felkapják a fejüket. Hogyan hozható össze mindez, és főképp hogyan hasznosítható az üzleti életben? Hogyan lehet szimplán valószínűségként kezelni a szerencsét, a valószínűségre pedig – mint a döntés egyik tényezőjére – magabiztosan alapozni bizonyos helyzetekben? Három budapesti közgazdász mesél kalandos vállalkozásáról.

„A pókerezést öt-hat évvel ezelőtt kezdtük. Eleinte azt gondoltuk, csak egy jó játék, később a szakirodalmat böngészve rájöttünk, hogy a póker alapvetően nem szerencsejáték, illetve nem arról szól, hogy kinek van jobb lapja. A póker döntéshozatali sport. Az itt tanult mechanizmusokat munkánk során (üzleti döntések meghozatalakor, döntési helyzetek elemzésekor) kamatozatni tudtuk” – mesél a kezdetekről Kardos Marcell közgazdász. Két barátjával, Vitézy Péterrel és Huszty Gáborral közösen találták ki, majd építették fel a tréninget, amelyet Helyzetelemzés és Döntéskontroll Tréning néven Közép-Kelet-Európa egyik vezető cége, a Develor értékesít.

Egy asztalnál baráttal, ellenséggel
© AP
Elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan lehet mindezt átadni az embereknek, és rájöttünk: meg kell tanítani őket pókerezni. Két évünkbe került, míg a struktúrát kidolgoztuk. Ezalatt főként hétvégén, munka után „ötleteltünk”, merthogy napközben mindhárman dolgozunk. Szakkönyveket rendeltünk a netről, kijegyzeteltük őket, ismereteket, tapasztalatokat cseréltünk. Lassan öltött testet a dolog – mesél Huszty Gábor a tervekről és a megvalósulásról.

Miért a póker? – veszi át a szót Kardos. A póker egyszerű játék – a szabályok pár óra alatt megtanulhatók –, más kérdés, hogy sokszor egy élet is kevés rá, hogy valakiből első osztályú játékos váljék. „Adódik egy helyzet, amelyben a döntést szűkös erőforrásokkal, szűkös információk mellett, időprés alatt, döntéskényszerben kell meghozni. A döntések ráadásul könnyen ellenőrizhetők” – hangzik a szakszerű, ám kissé száraz magyarázat. Valójában arról van szó, hogy meghozunk egy – üzleti – döntést, amit az adott helyzetben, a tényezők mérlegelése mellett, a kockázati tényezők figyelembevételével helyesnek tartunk. Később eldől, hogy jól vagy rosszul döntöttünk. „Kiderült, hogy ilyen jellegű (póker-döntés) tréninget senki sem tartott még a világon, legalábbis mi nem tudunk róla” – teszi hozzá a közgazdász.

Elsősorban a felsővezetőket, középvezetőket, értékesítőket céloztuk meg, hiszen ők nap mint nap olyan döntési helyzetekbe kényszerülnek, amelyeknek anyagi vonzatai és kihatásai jelentősek. A tanultak azonban más területen, a magánéletben, például a párkapcsolatokban is kamatoztathatók – mondja Huszty Gábor.

Huszty Gábor, Vitézy Péter és Kardos Marcell
© hvg.hu
A kérdésre, miszerint mi lesz azokkal, akik idegenkednek a szerencsejátékoktól, esetleg antitalentumnak bizonyulnak, Kardos megnyugtató választ ad: „Volt ugyan olyan, aki az első pillanatban kijelentette, hogy nem akar kapcsolatba kerülni a szerencsejátékokkal, a tréning második napján azonban már ő is lelkesedett.”

Az ésszerű kockázatot vállalni lehet, és vállalni kell. Minden partit elemzünk, így a résztvevők visszajelzéseket kapnak saját helyes vagy helytelen döntéseikről. A játékostípusok – a tárgyaló-partner – megismerése, a kockázat-elemzés, helyzetfelmérés (adott információk birtokában), a megfelelő stratégia kialakítása az üzleti életben is elengedhetetlen.

Túl az első tréningeken elmondhatjuk, hogy jórészt pozitív tapasztalatokkal gazdagodtunk. A résztvevők átértékelték a múltban hozott döntéseiket, látták, hogy egyes helyzetekben mit csináltak jól, illetve rosszul – magyarázza Kardos Marcell. „Azt azért tegyük hozzá, hogy mielőtt „élesben” ment volna a dolog, tartottunk egy próbatréninget a barátainknak, közeli ismerőseinknek – köztük van marketingigazgató, termékmenedzser, filmrendező – tehát mindenféle célcsoport képviseltette magát.”

Érdekes, ahogy az emberek megértik a magukén kívül mások döntési mechanizmusait is, tanulnak egymás hibájából: egy résztvevő döntéséből az egész csoport levonja a tanulságot. Sajátos látásmódot tárunk az emberek elé, de rajtuk múlik, hogy hosszú távon hogyan profitálnak a tanultakból” – hangsúlyozza Vitézy Péter, a vállalkozás harmadik tagja.


hvg.hu Karrier

Tréninggel a lámpaláz ellen

Barkó Judit nívódíjas szerkesztő-műsorvezető 1992 óta erősíti a Duna Televízió csapatát. A képernyős munka mellett néhány éve tréningeket is tart lámpalázas, nyilvános szerepléstől rettegő cégvezetőknek, magánembereknek.

Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei

Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei

Megvert két spanyol egy BKV-ellenőrt a Keletinél

Megvert két spanyol egy BKV-ellenőrt a Keletinél

Mikrofont dugtak egy nő elé Londonban, és olyat énekelt, hogy felrobbantotta a netet

Mikrofont dugtak egy nő elé Londonban, és olyat énekelt, hogy felrobbantotta a netet

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

A mai mobilok töltője erősebb, mint az Apollo-11 komplett számítógépe volt

A mai mobilok töltője erősebb, mint az Apollo-11 komplett számítógépe volt

Holnap újra repül Mad Mike, a gőzrakétás ember

Holnap újra repül Mad Mike, a gőzrakétás ember