szerző:
hvg.hu

Az önéletrajz mellé csatolt kísérőlevél átfogó képet ad a munkavállalóról: világosan kiderül belőle, hogy mi motiválja, vannak-e ambíciói vagy csak teng-leng a világban, állásra vadászva. Éppen ezért érdemes odafigyelned a kísérőlevél tartalmi és formai követelményeire. Mit ne írj le? Tanácsok.

A jó kísérőlevél sokat elárul a jelentkezőről: a munkaadó leendő alkalmazottjának képességeiről, ambícióiról, munkához való hozzáállásáról is képet kap. Az önéletrajz mellé csatolt kísérőleveledben a cv-ben már felsorolt követelmények mellett - úgymint végzettség, szakképzettség, nyelvtudás, stb. – azt is tüntesd föl, milyen terveid vannak, miért éppen a megpályázott állást szeretnéd elnyerni, illetve hogyan képzeled el a jövődet a vállalatnál.

Félsz az elutasítástól?
© sxc.hu
Kísérőleveledet gondosan építsd fel: ügyelj a címzésre, a megszólításra és persze a tartalmi részre is. Mutasd be, hogyan tudnád  megszerzett ismereteidet, tapasztalataidat kamatoztatni a vállalatnál. Légy összeszedett, tárgyilagos, ugyanakkor egyetlen részletet se hagyj ki, ami az állás szempontjából fontos lehet. Pár szóban térj ki a lehetőségekre, amelyek vonzanak az új munkahelyen.

A tartalmi, formai hibákra különösen figyelj,  ezeket javítsd ki, mielőtt elküldöd a címzettnek, különben hiába írsz tökéletes önéletrajzot, az összkép, és az összbenyomás lelombozó lehet, néhány ostoba bakival könnyen elpackázhatsz egy remek álláslehetőséget!

Figyelj a megszólításra!
Soha ne kezdd úgy kísérőleveledet, hogy „kedves Uram/ Hölgyem”! A személytelen megszólítás helyett inkább nyomozd ki a személyzetis kolléga nevét, aki a céghez beérkező önéletrajzokat elolvassa, és címezd cv-det neki, vagy tüntesd föl, hogy a HR-es kollégának szánod (ha a nevét nem tudod).

Ne felejtsd el megemlíteni a posztot, amelyre pályázol!
Előfordulhat, hogy a vállalat egyszerre több állást is meghirdet, ezért lehet, hogy számodra magától értetődő, hogy melyik posztra jelentkezel, a cég munkatársai azonban nem fognak utánajárni, hogy a beküldött önéletrajz és kísérőlevél mely állashirdetésre érkezett. A borítékon - e-mailben küldött cv és kísérőlevél esetén a tárgymegjelölésnél - tüntesd föl, hogy melyik állásra pályázol. Így  a személyzetis kolléga rögtön el tudja majd különíteni önéletrajzodat a többi jelentkezőétől.

Többször is olvasd át a kísérőlevelet!
Soha ne küldd el kísérőleveledet úgy, hogy nem futottad át legalább kétszer, ügyelve arra, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, elütések. Akármilyen apró kis figyelmetlenségről van is szó, megítélésedet hátrányosan befolyásolja, hiszen a személyes találkozás előtt a HR-esek első benyomásaikat az önéletrajzból, kísérőlevélből „szerzik”.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Ne általánosíts!
Kerüld az olyan kliséket, mint: „azért szeretnék itt dolgozni, hogy tapasztalatokat szerezhessek”, „szeretném kipróbálni magam”, „arra törekszem, hogy munkámmal a cég hasznára legyek”. Az üres frázisok helyett fejtsd ki, hogy melyek azok a képességeid, amelyek munkád során hasznosak lehetnek – például jó kommunikációs képesség, remek tárgyalókészség, idegennyelvtudás, illetve szakmai tapasztalat, amelyre előző munkahelye(i)den tettél szert. Konkrétumokat is említs: kísérőleveledben utalj arra, hogy tisztában vagy a vállalat működésével, azzal, milyen pozíciót foglal el a paicon, hogyan vélekednek a cégről szakmai berkekben, stb.

Ügyelj arra, hogy ne legyen túl hangsúlyos az a rész, amelyben terveidről, vágyaidról mesélsz, ne „tukmáld” rá magad a vállalatra! A HR-es ne érezze azt leveledből, hogy nincs más választása, minthogy téged alkalmazzon.

Ne add ki magad!
Kísérőleveledben egyetlen szóval se utalj arra, mely vállalatokhoz küldted még el önéletrajzodat, ahogy arra se, hány helyen kopogtattál, mielőtt rábukkantál a cég álláshirdetésére. A konkurencia említése a legtöbb munkavállalót ugyanis elriasztja a jelölttől, mondván: „ A konkurenciánál is próbálkozott? Nekik nem felelt meg?” „Mindegy, melyik vállalathoz kerül, csak dolgozhasson?”

Ahhoz, hogy kísérőleveleddel jó benyomást kelts leendő munkaadódban, egyetlen szempontot tarts szem előtt: írd úgy, mintha az volna az első „találkozásotok”, amelyet ha sikeresen kihasználsz, újabb lehetőség – állásinterjú - követhet majd.

hvg.hu Karrier

Rafinált trükkök a briliáns állásinterjúhoz

Légy udvarias! - az aranyszabályt az állásinterjún is érdemes észben tartani. Igen ám, de mit tehetsz, ha az interjúztató indokolatlanul udvariatlan, támadó vagy lekezelő? Íme néhány stratégia, amellyel leveheted a lábáról a kötözködő kérdezőt!

hvg.hu Karrier

Mivel húzhatod ki a gyufát az állásinterjún?

Mint bikának a vörös posztó, olyan az irritáló, provokatív vagy éppen tudatlan jelentkező az interjúztatónak. Neked áll feljebb, vagy csak így jelzed a felvételi beszélgetést vezető kekeckedő munkatársnak: amilyen az adjisten, olyan a fogadjisten? Íme néhány idegesítő körülmény, amelytől az interjúztatókat kirázza a hideg!

hvg.hu Karrier

A munkahelyi unalom csalhatatlan jelei, és a biztos recept

Hírből sem ismered a munkahelyi unalom fogalmát? Szinte röpül az idő, amikor az irodában dolgozol? Ez esetben a szerencsések közé tartozol, akik élnek-halnak munkájukért, esetleg túlterhelt vagy, és nincs időd unatkozni. Íme a kulcskérdések, amelyek fényt deríthetnek ambícióid meglétére avagy hiányára.

hvg.hu Karrier

Elbénázott bemutatkozás, nyerő taktika

Ha üzletről, munkáról van szó, különösen kényes kérdés, hogyan változtasd meg a rólad kialakult kedvezőtlen képet, az első benyomás ugyanis döntő szerepet játszik megítélésedben. Elég egy rosszul sikerült bemutatkozás, egy elbénázott „belépő”, esetleg pár perc késés, és máris elástad magad főnököd, munkatársaid előtt. Tanácsok taktikusoknak.

hvg.hu Karrier

Négy nyerő ötlet, hogyan készülj a nyaralásra

Hosszú, forró nyár, nyűgös munkavállalók, türelmetlen kollégák. Itt az ideje, hogy napokig, esetleg hetekig az iroda felé se nézz! Hogyan tervezd meg nyaralásodat? Milyen szempontokra figyelj, amikor eldöntöd, kiveszed jól megérdemelt szabadságodat? Ötletek.

hvg.hu Karrier

A hat legtrükkösebb kérdés az állásinterjún

Alaposan felkészültél az állásinterjúra: az önéletrajzod tartalmilag és formailag is tökéletes, fölvértezted magad a kekeckedő kérdésekkel szemben, nem szaladgálnak hangyák a gyomrodban, és már csak az utolsó lépés van hátra, hogy odaállj az interjúztató elé. Íme, hat trükkös kérdés, amelyre jó, ha előre fölkészülsz!

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tarlós gratulált Karácsonynak

Tarlós gratulált Karácsonynak

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte