szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai munkahelyeken az esetek többségében az elhúzódó, értelmetlen megbeszélések, a faragatlan, goromba kollégák dühítik fel leginkább a dolgozókat, és ezek az okai az olykor tettlegességig fajuló viszályoknak - derült ki egy felmérésből.

A vizsgálat apropóját az a felmérési eredmény adta, amely szerint a munkából való kiesés 50 százalékáért a munkahelyi stressz okolható. 2007-ben az Európai Unió már több mint 20 milliárd eurónak (5120 milliárd forint) megfelelő összeget költött a stressz kiváltotta betegségek kezelésére.

Az ICM Research által 2007 augusztusában végzett vizsgálatból - ez 2000, köztük 75 magyar irodai dolgozó viselkedését mérte fel, online módszerrel - kitűnt, hogy négyötödük már tanúja volt egy-egy társuk kiborulásának.

Dühkitörésre adhat okot a gorombaság, a főnök vagy a kollégák támogatásának hiánya, de a terem hőmérséklete is. Az alkalmazottak 30 százalékának okoznak frusztrációt a nyomtató kezelésekor jelentkező és az informatikai problémák, de 24 százalékuk már attól is jobban érezné magát, ha az általa keresett dokumentumot gyorsan és szakszerűen tudná megtalálni az interneten és a belső munkahelyi hálón.

A dolgozók mérgükben leginkább a tűzőgépre, a tollakra, a mobiltelefonra és a számítógép billentyűzetére csapnak le. Az alkalmazottak 12 százaléka bevallotta, hogy többször rugdosta vagy éppen törte össze már az irodai nyomtatót.

A stressz kivédésére, a kellemesebb munkahelyi környezet megteremtésére Stemler Mihály mentálhigiénikus, a Napsugár Életmód Központ szakértője és dr. Szeremleyné Nagy Melinda feng shui szakértő adott tanácsokat a felmérés eredményét ismertető tájékoztatón. A szakértők egyetértettek abban, hogy az iroda berendezése nagyon fontos a teljesítmények szempontjából.

Nem mindegy, hol van az irodai szék helye az ajtóhoz vagy a falhoz képest, az asztal milyen formájú - a legömbölyített formák mindig emberibbek - milyenek a színek, mekkora az ablak és hova néz, lehet-e szellőztetni vagy csak légkondicionáló van, szeparálhatók-e legalább egy kicsit a dolgozók asztalai, ahol megteremthetik a saját kis kuckójukat, kissé egyénibbé, emberibbé tehetik mikrokörnyezetüket.

A virág sokszor segít a rideg egyenkörnyezet "megszépítésében", akárcsak a családtagok képei az asztalon vagy a kellemes élményekre utaló képernyővédő fotók. A káosz, a rendetlenség, a fölös papírok, dossziék, kacatok nemcsak a helyet szűkítik, de ártanak a léleknek és a teljesítménynek is - hangzott el a szakemberek részéről.

hvg.hu Karrier

Idegtépő munkanapok: kilóg a lóláb az új helyen?

Új munka, új közeg: az első pár nap izgalmas, idegtépő, sőt ijesztő is lehet, attól függően, milyen gyorsan alkalmazkodsz környezetedhez és kollégáid szokásaihoz. Már az első héten nyilvánvaló, hogy nem tudsz beilleszkedni, munkád nem elégít ki, mégsem tudod eldönteni, hogy továbbállj-e vagy maradj a cégnél? Ötletek tépelődőknek.

hvg.hu Karrier

Hogyan szereld le a huhogó kollégákat?

Bizonyára mindenkinek vannak rossz tapasztalati, milyen együtt dolgozni olyasvalakivel, aki csak az érem sötét oldalát látja. A pesszimista kollégát hiába próbálja elkerülni az ember, borúlátása, huhogása, az örökös „én megmondtam”- frázis megmérgezheti az irodai mindennapokat. Száműzd az ártó szellemet és növeld hatékonyságodat! Ötletek.

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Videó: Van, aki már kicsomagolhatta az új iPhone-okat

Videó: Van, aki már kicsomagolhatta az új iPhone-okat

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók