szerző:
MTI

A hitelpiaci válság és az emelkedő olajárak miatt kialakult gazdasági zűrzavar körülbelül 5 millióval növelheti a világon a munkanélküliek számát 2008-ban - áll a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) éves jelentésében.

A 2008-ra vonatkozó új előrejelzés változásokat jelez 2007-hez képest. Tavaly a GDP átlagosan több mint 5 százalékos, tartós világméretű növekedése a globális munkapiacok stabilizálódásához vezetett. Emelkedett a foglalkoztattak száma, nettó 45 millió új állás jött létre, a munkanélküliek száma azonban csak kis mértékben nőtt, összesen 189,9 millióra világszerte a 2006-os 187 millióról. Ez a világ munkaképes korú lakosságának 6,3 százaléka.

"Az idén a foglalkoztatás globális helyzete számos ellentmondást és bizonytalanságot rejt magában" - mondta az ILO főigazgatója. Juan Somavia szerint a globális növekedés évente többmillió új állást eredményez, ám a munkanélküliség elfogadhatatlanul magas szinten maradt, és eddig nem látott mértékekig növekedhet ebben az évben.

Az ILO a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján arra a következtetésre jut, hogy a hitelezési válságnak a fejlett gazdaságok és az Európai Unió növekedésére gyakorolt kezdeti hatása körülbelül 240 ezerrel kevesebb új állást eredményez majd a régióban. A fejlett gazdaságokban tapasztalható, csökkenő irányzatot "a világ többi része ellentételezi majd", elsősorban a gazdaság és munkahelyek számának Ázsiában tapasztalható erős növekedésének köszönhetően.

A tanulmány pozitív fejleményekre mutat rá Közép- és Délkelet-Európa, valamint a Független Államok Közössége legtöbb munkapiaci mutatóját illetően. Ebben a térségben az elmúlt évek során csökkent a veszélyeztetett foglalkoztatás aránya. A foglalkoztatás-népesség arányban bekövetkezett enyhe javulás is azt mutatja, hogy jobban kihasználják a munkaképes korú népesség termelési potenciálját.

Az ILO szerint a világon 10-ből 5 ember állása bizonytalan, ők vagy segítő családtagként, vagy önfoglalkoztatóként dolgoznak, ahol nagyobb a kockázata annak, hogy nem részesülnek védelemben. Körülbelül 487 millió munkavállaló - vagyis az összes munkavállalónak a 16,4 százaléka - még mindig nem keres eleget ahhoz, hogy saját magát és családját a napi személyenkénti 1 dolláros szegénységi szint fölé emelje, míg 1,3 milliárd munkavállaló - 43,5 százalék - még mindig a napi 2 dollárnál kevesebből próbál megélni.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy a szolgáltatási szektor tovább növekedett 2007-ben, tovább előzve a mezőgazdaságot: jelenleg a szolgáltatások a világ munkahelyeinek 42,7 százalékát adják, összehasonlítva a mezőgazdaság által biztosított 34,9 százalékkal.

Az iparban, ahol enyhén lefelé tartó irányzat volt tapasztalható 1997 és 2003 között, az elmúlt néhány évben meglehetősen lassú, de felfelé irányuló tendenciát lehetett megfigyelni. Az iparban van a világ munkahelyeinek a 22,4 százaléka.

MTI Karrier

Országos Volán-sztrájkot hirdettek január 30-ra

Országos sztrájkot hirdetett január 30-án üzemkezdettől 8 óráig a Közúti Közlekedési Szakszervezete (KKSZ), az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója (ADU), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége a Volán társaságoknál.

MTI Karrier

Meddig kell kiadni a tavalyról megmaradt szabadságot?

A tavalyi évről áthozott szabadságokat az idén március végéig kell kiadni a dolgozóknak. Átmeneti szabályként tavaly a munkáltatók március vége helyett szeptember végéig adhatták ki az előző évről átvitt szabadságokat, erre az idén már nincs lehetőség.

MTI Karrier

Kedvezőtlen mutatók: munkanélküliség Magyarországon

Az elmúlt néhány évben a kormányzat a munkaképes korúak aktivitásának, foglalkoztatásának növelésére elsősorban a szakmai szabályozást módosító intézkedéseket hozott, ám a jogszabályi változások csak részben fejtették ki a tőlük elvárt hatást - állapította meg többek között az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Munkaerőpiaci Alap (MPA) működését taglaló jelentése.

MTI Karrier

Távmunka: a programiroda felkavarja az állóvizet?

Az Európai Unió támogatásával két héten belül a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnál feláll egy olyan programiroda, amely a magyarországi távmunka fellendítését hivatott elősegíteni - mondta Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

MTI Gazdaság

Kinevezték a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tagjait

A pénzügyminiszter kinevezte a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság hét tagját, a könyvvizsgáló törvény szerint a megbízatás 5 évre szól, és a testület - egyebek mellett - vizsgálja és értékeli a magyar nemzeti könyvvizsgálati standardokat. A kinevezési közlemény a Magyar Közlönyben jelent meg.

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

Megvan az év gyereklemeze

Megvan az év gyereklemeze

Lagzi Lajcsi a kórházi ágyáról üzent

Lagzi Lajcsi a kórházi ágyáról üzent

Mit csinál vasárnap: szavaz vagy nem szavaz?

Mit csinál vasárnap: szavaz vagy nem szavaz?

Ugyanaz az Orbán-interjú söpör végig a megyei lapokban és a Magyar Nemzetben

Ugyanaz az Orbán-interjú söpör végig a megyei lapokban és a Magyar Nemzetben

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból