Le Monde: nem jelent meg a napilap, sztrájkolnak az újságírók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezett nagyarányú elbocsátások miatt tiltakozva sztrájkba léptek hétfőn az egyik legbefolyásosabb francia napilap, a Le Monde újságírói. Ez a második munkabeszüntetés az újság 1944-es megalapítása óta, ám az első olyan sztrájk, amelyet vállalaton belüli ügyek váltottak ki.

A francia elitben kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező, intellektuális hangvételű, baloldali színezetű Le Monde újságírói eddig mindössze egyszer, 1976-ban szüntették be a munkát, szolidaritást vállalva azokkal a kollégáikkal, akik a France Soir című lap Robert Hersant sajtómágnás általi felvásárlása ellen tiltakoztak.

Most vállalaton belüli ügyek indították a tiltakozás e formájára az újságírókat, így a lap kedden nem is jelenik meg. A Le Monde kiadói csoport vezetése ugyanis 130 fős létszámleépítést határozott el a csoport zászlóshajójánál, a Le Monde című napilapnál; az elbocsátás az ott dolgozó 340 újságíró negyedét is érintené.

Más újságokhoz hasonlóan ugyanis a - saját állítása szerint naponta kétmillió ember által olvasott - Le Monde-nak is növekvő előállítási költségekkel, csökkenő reklámbevétellel, valamint az internet és a népszerű hetilapok képében jelentkező, egyre erősebb versenytársakkal kell megbirkóznia. A Le Monde csoport tavaly 20 millió eurós, tavalyelőtt 14,3 millió eurós veszteséget termelt, adósságállománya eléri a 150 millió eurót. Az új cégvezetés radikális karcsúsítással - néhány kiadvány eladásával és elbocsátásokkal - lenne úrrá a gondokon; állítása szerint a terv végrehajtása révén a kiadói csoport jövőre felszámolhatná veszteségeit, 2010-re pedig ismét nyereségessé válhatna.

A Le Monde újságírói - akik sokak megítélése szerint a szakma franciaországi krémjéhez tartoznak - nem vitatják, hogy intézkedéseket kell tenni az anyagi gondok felszámolása érdekében, a drasztikus leépítésben azonban a lapot (annak tekintélyét) fenyegető veszélyt látnak. "Független referencialap vagyunk, aminek megvan a maga ára" - hangoztatta Michel Delberghe újságíró, egyben a CFDT szakszervezet képviselője.