szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megugrott a Csehországban munkát vállaló külföldi állampolgárok száma az idei első negyedévben. A január-márciusi időszakban 15 400-al nőtt a Csehországban munkát vállaló külföldiek száma.

Március végén összesen 255 610 külföldi állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban - közölte  a cseh munkaügyi és a népjóléti minisztérium.

A külföldiek érdeklődése a csehországi munkavállalás iránt folyamatosan emelkedik. Tavaly összesen 55 200 külföldi állampolgár vállalt munkát a csehországi cégeknél, amelyek egyre inkább munkaerőhiánnyal küzdenek. Az idén még nagyobb növekedésre számítanak.

A külföldi munkaerő nagyobbik része - 101 ezer ember - Szlovákiából származik. A szlovákok számára vonzó, hogy a csehországi átlagbérek mintegy 25 százalékkal magasabbak, mint a szlovákiaiak.

A második legnépesebb csoportot az ukrán vendégmunkások alkotják. Március végén 66 400 ukrán állampolgár dolgozott Csehországban, 5 ezerrel több, mint a tavalyi év végén. A vietnami vendégmunkások száma egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott: március végén 11 100 vietnami dolgozott Csehországban, míg egy éve csak 5400. A mongol, a bolgár és a román vendégmunkások száma ugyan alacsonyabb, de egy év alatt megháromszorozódott.

A szomszédos Lengyelországból 23 446 személy dolgozik Csehországban. Ez a szám, hasonlóan a szlovákokéhoz, az utóbbi hónapokban gyakorlatilag nem változott.

MTI Karrier

Lecsapnak a jól képzett munkavállalókra az osztrákok

Egyre nő a kereslet a felsőfokú végzettségűek iránt az osztrák munkapiacon, ami előreláthatóan jelentős változást fog előidézni a foglalkoztatottak összetételében a következő években - állapította meg a bécsi Kutatási és Technológiafejlesztési Tanács megbízásából készült tanulmány.

MTI Karrier

Elit dadaképző másfél millió forintért

Kívülről tud minden gyermekdalt és egészséges kosztot varázsol az asztalra. Megbízható és türelmes. A tehetős szülők, akik elsőosztályú dadát keresnek gyermekeik mellé, a brit Norland College - a dadák káderképzője - végzett növendékei közül válogatnak.

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában