A MÁV-vezér szerint megfelelő a vasutasok helyzete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vasutasok helyzete kielégítő és megfelelő, a vasutasok a közlekedési ágazat átlagánál nagyobb fizetésemelésben részesültek az elmúlt 3 évben - mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

Elmondta, a MÁV-társaságoknál érvényes kollektív szerződés, illetve 2010-ig érvényes négy évre szóló megállapodás van a szakszervezetekkel a foglalkoztatásról és a bérekről. A vasúttársaságoknál lévő kollektív szerződések sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a vasutasoknak, mint amit a Munka Törvénykönyve minimálisan kötelezővé tesz.

A vezérigazgató szerint a vállalatok működése - annak ellenére, hogy átszervezéseken mentek át - munkahelyi biztonságot jelent valamennyi vasutasnak. Ezen túlmenően a MÁV-nál kidolgozták a munkahelyek megszűnéséhez kapcsolódó intézkedéseket.

Heinczinger István a vasúttársaságokról szólva elmondta: a vállalatoknál jelentős szemléletváltás történt. Kialakultak az önálló vállalatok, amelyek szerződéses viszony alapján szolgáltatnak egymásnak. A vasútnál megkezdődött az üzleti folyamatok teljes átértékelése, ez segíti a költségek csökkentését.

A MÁV Zrt. vezérigazgató úgy értékelte, hogy a vasúttársaságok továbbra is alulfinanszírozottak. Az érintettek keresik a megoldást ennek megszüntetésére. Ebből adódóan időnként a társaságok működése nem zavartalan. Ezt a helyzetet a személyszállításra, a pálya üzemeltetésre és karbantartásra vonatkozó tartós, hosszú távú közszolgáltatási szerződés változtathatná meg - mondta Heinczinger István.