szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a sztrájkkövetelésekről. Az egyeztetést csütörtökön folytatják.

Az egyeztetésen Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke tarthatatlannak nevezte, hogy hosszú idő óta nem sikerül megállapodni a sztrájkkövetelésekről. Az alelnök úgy fogalmazott, hogy rákényszerítik a sztrájkokkal a munkáltatót, a tulajdonost a megállapodásra. A szakszervezet szerint már nincs bejelentési kötelezettségük a sztrájk időpontjának közlésére, mivel lejárt a sztrájk előtti egyeztetésre szóló határidő, ezért egy-egy csomóponton bármikor, akár óránkénti munkabeszüntetéssel megakaszthatják a vasúti közlekedést.

A MÁV-tárgyaló delegációban a MÁV-START képviselője szakszervezeti felvetésre közölte, hogy a megállapodás előtt rendezni kellene a 2008. évi elmaradt bérfejlesztést, illetve a munkaidőkeretet a társaságnál. A többletkövetelés teljesítéséhez szükséges anyagi fedezet nincs benne a vállalat üzleti tervében.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára.

Ez egészült ki később azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás valamint azzal, hogy a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.

A keddi egyeztetésen a MÁV delegációja kifogásolta a VDSZSZ tárgyalási stílusát, miután a szakszervezeti delegáció vezetője többször is hazugnak nevezte őket, illetve emelt hangon tárgyalt.

A munkabeszüntetés hétfő hajnalban azt követően kezdődött újra, hogy nem született megállapodás a VDSZSZ és a MÁV-társaságok között a vasárnap esti egyeztetésen a szakszervezeti követelésekről és a még elégséges szolgáltatásról. A VDSZSZ munkabeszüntetése fél napig tartott.

MTI Karrier

Továbbra sincs megállapodás a MÁV és a VDSZSZ között

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról a hétfői tárgyaláson. Az egyeztetést kedden folytatják.

MTI Karrier

A MÁV-vezér szerint megfelelő a vasutasok helyzete

A vasutasok helyzete kielégítő és megfelelő, a vasutasok a közlekedési ágazat átlagánál nagyobb fizetésemelésben részesültek az elmúlt 3 évben - mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége