A mai kor HR-szlogenje, hogy a szervezet sikere a humán tőkén alapszik. A kereskedelmi televíziók esetében azonban kérdéses, hogy beszélhetünk-e tudatos utódlástervezésről. Vajon mi a TV2 HR-stratégiája: megőrizni a kulcsembereket, vagy lecserélni, frissíteni a csapatot? Erről kérdezte a HR Portal Bedő Beatrixot, a TV2 szervezetfejlesztési igazgatóját.

Egy laikus nem nagyon igazodik ki a TV2 stratégiáján: jönnek-mennek a sztárriporterek, műsorvezetők és itt az új arculat- és vezérigazgatóváltás, valamint a válság címén beharangozott elbocsátás is. Eddig nem nagyon lehetett tapasztalni tudatos utódlástervezést. Mi a céljuk: hogy a néző ismert arcot lásson, vagy hogy friss, tehetséges egyéniséget?

Amit a néző lát, és ami mögötte van
© Marton Szilvia
Bedő Beatrix: Ez nem a TV2 stratégiájától, hanem a médiapiac méretétől függ, amely elég kicsi, ezért gyakori és egyúttal természetes a csatornák közötti váltás, "elvándorlás". Ettől függetlenül arra törekszünk, hogy a jól bevált képernyőseinket megtartsuk, képezzük, ezért is foglalkozik velük egy külön csapat. Az utóbbi egy évben például több szakember csatlakozott más csatornáktól a TV2-höz.

A mai kor HR-szlogenje, hogy a szervezet sikere a humán tőkén alapszik. Ez alól kivételek a kereskedelmi tévék? Hiszen a TV2 és az RTL Klub mást sem csinál, mint egymással csatározik és folyamatosan a nézettségi mutatókra hivatkozva műsorokat - és embereket - cserél le.

B. B.: A kereskedelmi tévék sikerében jelentősebb szerepe van a humán tőkének, mint más ágazatok esetében. Tekintettel arra, hogy a mi munkánk "szellemi termék", egyszerűen magasabb szintre helyezzük a szervezetfejlesztést, mint ahogy azt egy átlag magyar cégnél szokás. Egyik legfontosabb célunk a tehetségmegtartás, a tehetségek kinevelése, és hosszú távú foglalkoztatása. A kereskedelmi csatornák közötti csata nem befolyásolja a személyzeti állományt. A műsorvezetők kiválasztása és az, hogy melyik műsort ki vezeti, mindig castingon dől el, ez nem a szervezetfejlesztési osztály feladatköre. Egyébként, ha lekerül egy műsor a képernyőről, az nem jelent elbocsátást, ugyanis kollegáink (operatőrök, vágók) új műsorban folytathatják munkájukat.

Hogyan szervezik a munkát: projektek szerint újraalkotják a csapatokat, ahogy a műsorvezetők is műsorról műsorra vándorolnak?

B. B.: A TV2 kötelékében jelenleg 333 aktív dolgozót (16-an gyesen vannak), az Interaktív-nál 156 főt alkalmazunk: irodai és munkaidőkeretben dolgozó (többnyire műszakos) kollegáink vannak. Alkalmazottainkat munkavállalói szerződéssel foglalkoztatjuk, amelynek típusa műsoronként, munkakörönként változik. A dolgozók 95 százalékát határozatlan szerződéssel alkalmazzuk, így a műsorvezetők többségét is. Csak a nagyon projektszerű munkáknál fordul elő határozott idejű munkaszerződés, ez azonban nem jellemző a TV2-re, nagyon kevés dolgozót alkalmazunk ebben a formában. Műsorainkat rendszerint állandó műsorvezető vagy műsorvezető-páros vezeti.

Nem fordítva történik mindez: előbb van meg a műsorterv, és ahhoz keresnek műsorvezetőt?

B. B.: Alap-főtevékenységünk a műsorgyártás, így az adásmenet határozza meg a műsortervet: nálunk is van tavaszi-nyári és őszi-téli műsorterv, amelyre folyamatosan előre kell dolgoznunk, már zajlanak a castingok a következő időszakra. Tény ugyanakkor, hogy nem mindenki felel meg egy adott műsorra. A producereknek van egy konkrét elképzelésük, hogy ki passzol az adott műsor stílusához.

Tartalmi partnerünk a HR portál. A teljes cikket itt olvashatja.

Karrier

Mivel fűtik az átfagyott dolgozókat?

Az időjárás-jelentés szerint még hosszú ideig kemény hidegre kell számítani, ami a szabadban dolgozókat - járőröket, utcaseprőket, vasúti alkalmazottakat - viseli meg a leginkább. A munkavédelmi törvény ezért külön rendelkezik arról, hogy fagyok idején megfelelő téli munkaruha, melegedő helyiség és forró tea álljon a rendelkezésükre. Ennek ellenére tavaly sok cég megszegte e rendelkezéseket.

Karrier

Titkok a kiszervezés körül

Manapság divatos stratégiai elem a vállalatok életében az úgynevezett „non-core” tevékenységek kihelyezése, vagyis az „outsourcing”. Ennek előnyeit és hátrányait vizsgáljuk két részes cikksorozatunkban mind a vállalat, mind pedig a munkavállaló szemszögéből. Mire figyeljünk, ha „outsourcing”-ra ítéljük a HR tevékenység részét vagy egészét? Tények és előnyök.

Karrier

Karrier a tévénél: hogyan lehet befutni?

Habár az RTL Klub már tíz éves múltra tekint vissza, HR osztálya csupán egy éve van. Ennek ellenére bátran építenek az alkalmazottak ötleteire - mondta Siminszky Dóra HR vezető, akit többek közt arra válaszolt, hogy a műsorok gyártása során hogyan szervezik a munkát, miként tudják támogatni az egymástól szinte teljesen független igazgatóságokat.

Háborús készültséget rendeltek el Tel-Aviv környékén

Háborús készültséget rendeltek el Tel-Aviv környékén

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

Ez várja Bécsben, ha karácsonyi vásározni akar

Ez várja Bécsben, ha karácsonyi vásározni akar

Véget vetne a helyi fideszes propagandának a nagykanizsai ellenzék

Véget vetne a helyi fideszes propagandának a nagykanizsai ellenzék

"Mi az a Facebook?" – így zajlott Hasszán F. pere (videó)

"Mi az a Facebook?" – így zajlott Hasszán F. pere (videó)

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról