szerző:
hvg.hu

Természetes dolog, ha van állásod, ám váltani akarsz, addig megpróbálod kihúzni, amíg nem találsz magadnak másik helyet. Munkaidőben is a neten böngészel, hátha belefutsz egy jó ajánlatba? A titkolt keresgélés buktatói. Tanácsok.

Ha főnököd azon kap, hogy munkaidőben állást keresel, és kénytelen vagy színt vallani, jobb, ha felkészülsz a legrosszabbra: elbocsáthat. Íme, néhány ötlet, hogyan fogj hozzá a keresgéléshez úgy, hogy közben ne kelljen attól tartanod, rajtakapnak.

Diszkréció, titoktartás

Csend
© sxc.hu
Ha jóban vagytok, és van rálátásotok egymás magánéletére, azokkal a kollégáiddal, akik közel állnak hozzád, és akikben teljesen megbízol, már az elején tudathatod, hogy munkát keresel, váltani akarsz. Hogy a későbbi kellemetlen helyzeteket elkerüljétek, kérd meg őket, kezeljék bizalmasan az információt, amíg nem beszélsz a főnököddel. Ha úgy érzed, nem tudják tartani a szájukat, és bármikor elszólhatják magukat, ne avasd be őket egészen addig, amíg nem találsz másik állást, és az új helyeden nem írod alá a szerződést.

Csatornák, kapcsolatok

A legelső és legegyszerűbb lépés, ha körülnézel a neten: milyen állásokat hirdetnek. Tájékozódni mindenképpen érdemes, ám ezt ne munkaidőben tedd: hagyd ebédszünetre, vagy munkaidőd lejárta után láss neki. Arra is készülj fel, mit mondasz, ha valaki rákérdez, miért böngészed az álláshirdetéseket. Személyes kapcsolataidat is latba vetheted: felhívhatod ismerőseidet, üzletfeleidet, hátha tudnak egy megüresedett posztról, ami szakmádba vág, és amit szívesen betölthetnél.

Az alapszabályt ebben az esetben se szegd meg: ne a céges telefonodról és ne az irodából – a többiek előtt – bonyolítsd le ezeket a hívásokat. Üzenetet is írhatsz ismerőseidnek, hogy állást keresel, de ne a céges e-mail címedről, mert azt a rendszergazda ellenőrizheti. Kényes kérdés, hogy mit mondasz, ha egykori partnereid, ismerőseid vagy jelenlegi üzletfeleid rákérdeznek, miért keresel állást. Ha nem akarod, hogy a hír idő előtt eljusson főnököd fülébe, kérd meg őket, hogy diszkréten kezeljék az információt. Ha speciális területen dolgozol, ez nem lesz könnyű, de az óvatosság nem árt.

Alapos utánajárás, tájékozódás

Ha ígéretes állásajánlatra bukkansz, érdeklődj barátaidnál, ismerőseidnél, mit tudnak a cégről, hátha vannak tapasztalataik. Arra azonban ügyelj, hogy csak olyantól kérdezz, akiben megbízol, akinek adsz a véleményére. Az alapos utánajárás - személyes tapasztalatok begyűjtése - alapkövetelmény, nehogy úgy járj, hogy biztos állásodat föladod egy másikért, ami ígéretesnek látszik, de valójában nem az.

Szabadság, biztonság

Ha állásinterjúra mész, vegyél ki szabadságot. Erre nemcsak azért van szükség, hogy alaposan felkészülhess a felvételi beszélgetésre, hanem azért is, mert így nem kell rohannod, hogy időben visszaérj az irodába. A meghosszabbított ebédszünet, a munkaidőből lecsípett órák csak feszültté tesznek, az állásinterjún is azon fogsz gondolkodni, vajon visszaérsz-e időben, főnököd észreveszi-e a késést, míg az eredeti cél - hogy tiéd legyen az állás - háttérbe szorul. Ha szabadságot veszel ki, nem kell kínos kérdésekre válaszolnod: hol jártál, hová mész, meddig maradsz, mikor tudsz újra a munkádra koncentrálni. Szabadnapot természetesen csak akkor érdemes kivenni, ha ígéretes állásinterjúra hívnak, és reális esély van rá, hogy te légy a befutó.
hvg.hu Karrier

Munkahelyi szerelem: az áruló jelek

Lelkiismeretfurdalásod van, amikor elmész nyaralni, mert fölhalmozódott munkádat senki sem végzi el helyetted? Délutánonként elnehezülsz, és nem tudsz az előtted álló feladatokra koncentrálni, vagy amivel nem végzel, hazaviszed? Munkahelyi „betegségek” és a tünetek.

hvg.hu Karrier

Öt meggondolatlan lépés, amiért kirúghatnak

Ma már nem kell látványosan elszúrni valamit ahhoz, hogy kirúgjanak, elég, ha a cégnek nem megy jól, és a munkaadó erre hivatkozva leépíti a kollektíva egy részét. Ám még így is akadnak olyan tényezők, amelyek elősegíthetik a főnök döntését, hogy megváljon tőled. Veszélyes szokások, hasznos tanácsok.

hvg.hu Karrier

Nyolc bizarr ok a lógásra

Mindenkivel előfordul, hogy nyűgösen ébred, tele van a hócipője a munkahelyi problémákkal és inkább kivenne egy szabadnapot. Lehetőleg a főnök tudta nélkül. Beteg lett a kutya? Megsebesített egy szódásszifon? Melyek a legképtelenebb indokok? Kitekintés.

hvg.hu Karrier

A legkínosabb helyzetek az irodában

Minden szem rád szegeződik: átfut a fejeden, hogy talán vécépapír ragadt a cipőd sarkára vagy félregomboltad az ingedet? Kínos pillanatok, arcpirító helyzetek, amelyekben az a legnehezebb, hogy megőrizd humorérzékedet és hidegvéredet. Tippek.

hvg.hu Karrier

Karriermentő tippek ínséges időkre

Hogy lehet, hogy valaki azonnal rátalál álmai állására és sínre kerül az élete, míg mások évekig építgetik pályájukat és csak kínkeservesen jutnak előre? Miért egyszerű az előrejutás azoknak, akiknek van befolyásos ismerősük? Ezeket a kérdéseket mindenki felteszi magának, ha eljut arra a pontra, ahonnan – úgy érzi –, nincs tovább. Hogyan győzhető le a végső kétségbeesés? Tippek.

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

Önkormányzati választások számai: hallgat a mély

Önkormányzati választások számai: hallgat a mély

Nehezen nyert a Barcelona, négyig jutott a Liverpool

Nehezen nyert a Barcelona, négyig jutott a Liverpool

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Kunhalmi: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon

Kunhalmi: Sikerült megakadályozni, hogy Orbán rendszere nyílt diktatúrává váljon

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget