szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma már nem kell látványosan elszúrni valamit ahhoz, hogy kirúgjanak, elég, ha a cégnek nem megy jól, és a munkaadó erre hivatkozva leépíti a kollektíva egy részét. Ám még így is akadnak olyan tényezők, amelyek elősegíthetik a főnök döntését, hogy megváljon tőled. Veszélyes szokások, hasznos tanácsok.

A kolléga vagy te?

Eljöhet a pillanat, amikor főnököd behívat az irodájába és felteszi a kérdést, ki érdemesebb arra, hogy továbbra is a cég kötelékében dolgozzon: te vagy az egyik kollégád? Kényes kérdés, még kényesebb a helyzet, ha ugyanis jóban vagy kollégáddal, úgy érezheted, kiszúrsz vele, ha magadat helyezed előtérbe. Igen ám, de ki az, aki erre a kérdésre azt feleli, hogy kollégája rátermettebb nála, ezzel pedig gyakorlatilag elvágja magát a főnöknél? Választhatod az arany középutat is: kollégád fölé helyezheted magadat anélkül, hogy őt lehúznád, érdemeit kicsinyítenéd.

Siker, elismerés a zsebbe

Kívül tágasabb? Csak egy rossz lépés
© sxc.hu
Itt az idő, hogy a munkádért kapott elismeréseket - díjakat, kitüntetéseket – ne titkold el, inkább hangsúlyozd. Amikor ugyanis a cégvezetésnek döntenie kell, hogy végső esetben alkalmazottai közül kit tart meg, az elért eredmények –  az anyagi szempontok mellett – sokat nyomnak a latban. A tanács tehát még nem évült el: marketingeld magad, és próbáld a legtöbbet kihozni mindabból, amit az évek során elértél a cégnél. Állíts össze egy listát tevékenységeidről, a feladatokról, amelyeket végrehajtottál, hogy szükség esetén azonnal a főnök orra alá dughasd.

Eredménytelenség, üresjáratok

Ha hosszú ideje csak döcög a szekér, nem szállítod az eredményeket, amelyeket elvárnak tőled, itt az ideje, hogy rákapcsolj. Különben egy nap arra ébredsz, hogy közlik veled: fel is út, le is út. A teljesítményorientált munkatárs nagy kincs: a legtöbb cégvezető az elvégzett feladatok mennyisége – olykor csak minősége – alapján ítéli meg alkalmazottait. Ha úgy érzed, egy helyben topogsz, és a siker még várat magára, értékeld át eddigi teljesítményedet: nézd át, mit végeztél a cégnél, mi az, amit az ott töltött idő alatt sem sikerült befejezned, tető alá hoznod. Dolgozz ki egy stratégiát, amellyel növelheted hatékonyságodat, sorakoztass föl olyan érveket, amelyek motiválnak: biztos állás, jutalék, fizetésemelés stb.

Gyakorlatias, de nem eredményes?

Mindenre kapásból tudod a választ, ám a várt siker eddig elmaradt, mert nem vagy elég belevaló, bevállalós? Ha úgy érzed, amikor kockáztatnod kellene, inkább nem mész bele egy üzletbe, nem vállalsz el egy feladatot, nehogy belebukj? Ne feledd, aki mer, az nyer! Mérlegelj, és vágj bele az ígéretesnek látszó projektekbe – ám, ha bizonytalan vagy, előtte konzultálj egyik kollégáddal vagy kérd ki főnököd véleményét. Így minimálisra csökkentheted annak kockázatát, hogy elrontasz valamit vagy lebőgsz.

Nélkülözhetetlen vagy?

Senki sem pótolhatatlan, ez a legrátermettebb munkaerőre is igaz. Akkor se tartsd magad nélkülözhetetlennek, ha érdemeid ezt igazolják. Ne feledd, a sikeres emberek gyakran abba a hibába esnek, hogy másoknál többre tartják magukat, lenézik azokat, akik náluk kevésbé sikeresek. Mindenkivel légy kedves, őszinte és segítőkész, hogy lássák, nem csak a munkában számíthatnak rád.

hvg.hu Karrier

A legkínosabb helyzetek az irodában

Minden szem rád szegeződik: átfut a fejeden, hogy talán vécépapír ragadt a cipőd sarkára vagy félregomboltad az ingedet? Kínos pillanatok, arcpirító helyzetek, amelyekben az a legnehezebb, hogy megőrizd humorérzékedet és hidegvéredet. Tippek.

hvg.hu Karrier

Amivel villámgyorsan kiütheted kollégáidat

Köhögés, tüsszögés, orrfolyás: a téli időszakban sokan hezitálnak, hogy egy „egyszerű” megfázással jelentsenek-e beteget vagy inkább dolgozzanak, vállalva a kockázatot, hogy esetleg megfertőzik kollégáikat. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Nyolc bizarr ok a lógásra

Mindenkivel előfordul, hogy nyűgösen ébred, tele van a hócipője a munkahelyi problémákkal és inkább kivenne egy szabadnapot. Lehetőleg a főnök tudta nélkül. Beteg lett a kutya? Megsebesített egy szódásszifon? Melyek a legképtelenebb indokok? Kitekintés.

Karrier

Nyolc tipp, hogyan vészelheted át a válságot

A begyűrűző gazdasági válság az álláspiacot is megmozgatta: az elbocsátások, leépítések aggodalomra adnak okot: nem tudhatod, hogy te mikor kerülsz sorra. Hogy átvészelhesd a nehéz időket, összegyűjtöttünk nyolc tippet.

hvg.hu Karrier

Feszült helyzet az állásinterjún

Az állásinterjú hasonlít a randevúhoz: első személyes találkozás, amelyre készülünk, izgulunk, majd eldől a sorsunk, hogy van-e esélyünk a továbbjutásra. Alkalmazkodj az interjúztató stílusához, értelmezd a gesztusait, vedd fel a tempót! Tanácsok.

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos