Pótfelvételi előtt: tudnivalók, ötletek

Utolsó frissítés:

Még egy hétig adhatják be pótfelvételi jelentkezéseiket azok a diákok, akiket első körben nem vettek fel semmilyen felsőoktatási intézménybe, vagy eddig nem jelentkeztek sehova de most meggondolták magukat.

A leggyakrabban felmerülő kérdésekre Visnyei Csaba, az Educatio nonprofit kft. vezetője válaszol.

Kik jogosultak pótfelvételire és kik nem?

V. Cs.:
Csak azok jelentkezhetnek, akik nem nyertek felvételt, vagy egyáltalán nem adtak be jelentkezési lapot egy szeptemberben induló képzésre sem.

Csak ugyanazon főiskola, egyetem ugyanazon szakára pótfelvételizhetnek, mint eredetileg?

V. Cs.: Csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni. Amennyiben az intézmény az adott szakot államilag  támogatott és költségtérítéses formában is meghirdeti, úgy mindkét támogatási forma feltüntethető a jelentkezési lapon. A felvi.hu-n (a magyar felsőoktatási honlapon) is közzétett pótfelvételi meghirdetéseket lehet böngészni, mert nem csak oda lehet  pótfelvételizni, ahova korábban jelentkezett.

Mely egyetemeken, karokon és szakokon leggyakoribb a pótfelvételizés?

V. Cs.: Arra a kérdésre, hogy melyik egyetemre járnak a legtöbben, lehet válaszolni. (ELTE: 14050 fő, amely magában foglalja az összes képzési formát: esti, nappali, levelező, költségtérítéses, stb.) Minden intézmény meghatározott számú tanulót tud fogadni. Azon intézmények szoktak pótfelvételit hirdetni, amelyeknek nem sikerült betölteniük a helyeiket az első körben. Ez 2009-ben is így van. A legtöbb intézmény fog pótfelvételi hirdetni. (Ettől függetlenül előfordulhat, hogy egy intézmény mégsem hirdet pótfelvételit a maradék pár helyre.) Például az ELTE-n a nappali, államilag finanszírozott szakokra összesen felvehető körülbelül 5100 fő, ehhez képest összesen 4990 főt vettek fel.

A további kérdéseket, válaszokat a HVG Online oktatási portálján, az Eduline-on olvashatja.