szerző:
MTI

További egyeztetésekre van szükség a minimálbérről és a kormány által javasolt béremelés mértékéről, miután nem tudtak megegyezni a szociális partnerek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén, a felek október elsején folytatják a pénteken megkezdett egyeztetéseket.

A munkavállalói oldal bruttó 80 000 forintos minimálbért szeretne, a kormány pedig azt javasolja, hogy 2010-ben csak az alacsony kereseti sávokban növekedjen a bruttó kereset.
 
Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára elmondta: az alacsonyabb kereseti sávokban a vállalkozások lehetőleg annyival növeljék a kereseteket, amennyivel a megállapodás szerint a minimálbér is nő. Az alacsony kereseti sávokat nem számszerűsítik, azonban körülbelül a minimálbér kétszerese, vagy a kicsivel afeletti keresetűek tartoznának ebbe a kategóriába - jelezte Csizmár Gábor. 
  
Az államtitkár megerősítette, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kormányzati oldal tartja magát ahhoz, hogy az OÉT háromoldalú megállapodása esetén a megállapodás szerinti mértékűre emeli a kormányrendeletben szereplő országos minimálbért és a garantált bérminimumot (szakmunkás minimálbért). A kormány nem zárkózik el attól sem, hogy a béren kívüli juttatások fizetésével kapcsolatos OÉT-ajánlást tegyen - hangsúlyozta Csizmár Gábor. 
 
Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a tanácskozáson elmondta, hogy a munkavállalói oldal 2010. január elsejétől a minimálbér bruttó 80.000 forintra  emelését javasolja a jelenlegi bruttó 71.500 forintról. A munkavállalók javaslata szerint a garantált bérminimum a legkisebb munkabér összegének 122 százaléka lenne. 
 
Az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy a munkavállalói oldal álláspontja szerint úgy kell meghatározni a minimálbért, hogy annak nettó értéke közelítsen az egy főre számított létminimum összegéhez, és tükrözze a méltányos bér uniós követelményét. Fontos továbbá, hogy a minimálbér reálértéke is növekedjen - hangsúlyozta Pataky Péter.  
  
A munkáltatók álláspontja szerint ugyanakkor nem reális a munkavállalók bruttó 80 000 forintos minimálbér-javaslata - mondta az oldal képviseletében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc emlékeztetett: tavaly egy százalékos GDP-csökkenés mellett emelték 3,5 százalékkal, 69 000-ről 71 500 forintra a bruttó minimálbért. A munkavállalói oldal javaslata a minimálbér 80 000 forintra emeléséről - 2010-re is 1 százalék körülire prognosztizált GDP-csökkenést mellett - több mint 10 százalékos emelést jelentene, és ez a jelenlegi gazdasági helyzetben nem reális. 
  
Pataky Péter rámutatott: a jelenlegi 71 500 forintos minimálbér nettója 59 008 forint, miközben az egy főre számított létminimum 74 000 forint. Máris elmaradás van tehát, és ha nem növelik a minimálbért, az szociális feszültségekhez vezethet. 
 
A munkáltatói és a munkavállalói oldal ugyanakkor egyetértett a kormányjavaslat alapelvével, amely szerint 2010-től csak az alacsony kereseti sávokban növekedne a bruttó kereset. Mindkét oldal korrektnek nevezte a kormány előterjesztését. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ)elnöke hozzátette: a differenciálás igényét értik, és szükség is van rá, de másként kell differenciálni.
 
A bérekről és a 2010-es költségvetés tervezetéről az október elsejei plenáris ülésen egyeztetnek tovább.


MTI Gazdaság

A munkavállalók 80 ezer forintra emelnék a minimálbért

A munkavállalói oldal bruttó 80 ezer forintos minimálbért szeretne, a kormány pedig azt javasolja, hogy 2010-ben csak az alacsony kereseti sávokban növekedjen a bruttó kereset - derült ki pénteken Budapesten az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Torlódás Hegyeshalomnál

Torlódás Hegyeshalomnál

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

Kopasz és Csipes is aranyérmes, megvan az első olimpiai kvóta

70 vagy 15 Celsius-fokos volt az ősi vizek hőmérséklete? A válasz nem mindegy

70 vagy 15 Celsius-fokos volt az ősi vizek hőmérséklete? A válasz nem mindegy

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója