szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kihívó öltözködés hátrányosan befolyásolhatja a vezető pozíciót betöltő nők megítélését - írja a Carrier Builder nevű amerikai álláskereső oldal egy korábbi felmérésre hivatkozva.

A szexi öltözködés hátrányosan befolyásolhatja a nők, elsősorban a magasabb beosztásban dolgozók megítélését - derült ki egy tanulmányból, melyet a Lawrence Egyetem kutatói készítettek, Peter Glick professzor vezetésével. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a női vezetők, akik látványosan hangsúlyozták előnyös testi adottságaikat provokatív öltözékükkel, nem tűntek hitelesnek, a megkérdezettek kétségbevonták rátermettségüket, szakmai tudásukat. Ezzel szemben azok a nők, akik kihívóan öltöztek, ám alacsonyabb pozíciót töltöttek be - például ügyintézők vagy recepciósok voltak - a megkérdezettek szerint nem tűntek kevésbé hitelesnek, vagyis megítélésüket nem befolyásolta negatívan a szexi öltözék. Mi lehet ennek az oka? 

A felső- és középvezető hölgyektől az alkalmazottak és a szakmabeliek is azt várják, hogy rátermettségüket, hozzáértésüket - közvetve - öltözködésükkel, megjelenésükkel is erősítsék. Ennek egyik fokmérője a visszafogottság, az elegancia, a betöltött posztnak - és a vállalati előírásoknak - megfelelő viselet. „Habár a média azt sugallja, hogy a nők bátran alapozzanak szexuális kisugárzásukra és hangsúlyozzák testi adottságaikat - a jó ízlés határain belül -, a vezető pozíciót betöltő nők nem biztos, hogy jól teszik, ha kihívó megjelenésükkel próbálják kivívni dolgozóik elismerését – összegezte a kutatás eredményeit Glick. 

© sxc.hu
Hogy ez a gyakorlatban valóban így működhet, arra a kutatók konkrét példát hoztak. Desiree Goodwin, a Harvard Egyetem könyvtárosa saját bőrén tapasztalta, hogy a vonzó megjelenés, szexi öltözékkel párosulva  hogyan akadályozza az álláskeresésben.

A kétdiplomás hölgy elmondása szerint 16 alkalommal esett el egy-egy állásajánlattól, mert leendő munkaadói túl vonzónak találták. Azokat az állásokat, amelyeket megpályázott - két egyetemi diplomával a zsebében - végül olyanok kapták, akik kevesebb tapasztalattal bírtak és alacsonyabb végzettségűek voltak, mint Goodwin. 

Fölmerül a kérdés, mi minősül „túl szexinek”? Eric Matusewitch, egy, a munkavállalók egyenlő jogaiért küzdő New York-i szervezet igazgató-helyettese elmondta: a hivatalos megfogalmazás szerint az tekinthető túl szexinek, ami a normálistól, a természetestől eltér: ilyen az extrém öltözködés - mint a lábból csaknem mindent megmutató miniszoknya, vagy a hölgyek kebléből sokat láttató dekoltázs -, és a feltűnő smink. A megfogalmazás valóban túl általános, nem véletlen, hogy sokan úgy vélik, az, hogy mi a 'szexi' és a 'túl szexi', szubjektív. „A nemek között egyenlőségre e téren is törekedni kell. Ha elvárják egy férfitól, hogy konzervatívan, a beosztásának megfelelően öltözködjön, ugyanez elvárható egy nőtől is” – reagált Matusewitch a kritikára.

Hogy később ne legyen félreértés, legegyszerűbb, ha mindenki utánanéz, milyen öltözéket ír elő a vállalati szabályzat. Addig is, íme néhány kirívó példa, mit érdemes a gardróbban tartani, amikor az irodai toalettünket állítjuk össze:

Miniszoknya/rövidnadrág
Hölgyeknél a térdig érő vagy a térd fölött arasznyival végződő szoknya még szinte mindenhol elfogadott, uraknál a hosszú nadrág. Akad, ahol nyári melegben a rövidnadrág is megengedett (ezt a cég előírásai minden esetben leszögezik). 

Top/ujjatlan póló
Hölgyeknél a vállat, csípőt, hasat, és a keblek felső domborulatait szabadon hagyó póló a legtöbb helyen nem kívánatos ruhadarab. Elsősorban azokon a munkahelyeken tiltják, ahol a dolgozók nap mint ügyfelekkel foglalkoznak, hivatalos ügyekben járnak el. Nem esztétikus, ha a blúz vagy póló alól kikandikál a melltartópánt. Uraknál az ujjatlan póló kerül tiltólistára (munkahelytől és munkakörtől függően).
 
Cipő/szandál
A hagyományos, praktikus lábbeliket részesítik előnyben a legtöbb cégnél, ami a célnak is megfelel, vagyis kényelmes, nem balesetveszélyes, és az illető munkaköréhez is passzol. (Egy pénzügyi igazgató ne húzzon sportcipőt, ha tárgyalásra megy, ez evidens.) Nőknél a legtöbb helyen megengedett a zárt, magasarkú cipő, ha sarokméret nem haladja meg a 4-5 cm-t. Akad, ahol a hölgyek nem viselhetnek szandált, papucsot, és még nyáron is kötelező a harisnya (például a bankokban, hivatalokban). Uraknál a legtöbb helyen zárt cipőt (de nem sportcipőt) várnak, a szandál, papucs nem megengedett.

MTI Karrier

Munkahelyén ünnepelte századik születésnapját

Astrid Thoenig szokásához híven a héten is minden nap munkába ment, irodai asztalánál azonban elmosolyodott, amikor sorra nyitotta ki az egyforma borítékokat, amelyben ugyanaz az üdvözlet állt: "boldog századik születésnapot".

MTI Karrier

Lecsúszott a főnök slicce!

A dolgozók gyakran figyelmeztetik egyenrangú kollégáikat a kellemetlen szituációkra, mint például a lecsúszott slicc vagy a kellemetlen lehellet; feletteseikkel szemben azonban már ritkábban teszik ezt meg - derült ki egy közel 4500 amerikai dolgozót megkérdező amerikai kutatásból.

Az alapkamat maradt annyi, amennyi eddig volt

Az alapkamat maradt annyi, amennyi eddig volt

Egy államtitkár mondott le amiatt, mert Boris Johnson tanácsadója megszegte a karanténszabályt

Egy államtitkár mondott le amiatt, mert Boris Johnson tanácsadója megszegte a karanténszabályt

Ugyanaz tervezte a Crew Dragon űrhajósainak ruháját, mint aki Batmanét

Ugyanaz tervezte a Crew Dragon űrhajósainak ruháját, mint aki Batmanét