szerző:
hvg.hu

Jó lenne, ha lenne egy varázsgömbünk, melybe belenézve láthatnánk, hogy nagyjából mire számíthatunk 2010-ben munkafronton és persze az életben. Amíg ezt a gömböt nem találja meg vagy éppen fel valaki, kénytelenek vagyunk ismereteinkre és az előrejelzésekre hagyatkozni. Hogy a világban mi történik majd, nem szeretnénk megjósolni, arra azonban vállalkozunk, hogy szakértők segítségével megnézzük, mi várható az álláspiacon idén.

„Arra számítunk, hogy az év első felében folytatódik az a lassú élénkülés, ami ősszel kezdődött” - válaszolta megkeresésünkre Kovács András, a munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó Grafton Recruitment ágazatvezetője. Munkaerő-keresleti szempontból élénkebb növekedést várnak az év második felére. „Tavaly augusztus óta az állandó, meghirdetett pozíciók száma közel 30 százalékkal nőtt” - számol be az eredményekről Kovács, hozzátéve, hogy noha ez az adat biztató, még mindig csak fele az egy évvel korábbinak. Hiába emelkedik viszont - lassan, de biztosan - a meghirdetett pozíciók száma, a helyzet aggasztó, átlagosan nyolc jelentkező jut egy állásra - tudtuk meg. Négyszer annyi az álláskereső, mint 2008 augusztusában - teszi hozzá Kovács András, hangsúlyozva, mivel dinamikusan változó piacról van szó, nem lehet pontosan megjósolni, mi várható az év során.

2009-ben nagy kereslet mutatkozott az IT-szakemberek - programozók, informatikusok -, angolul beszélő mérnökök, pénzügyes szakemberek, a több nyelven beszélő ügyfélszolgálatos munkatársak, és a speciális ismeretekkel, valamint évtizedes tapasztalattal bíró szakemberek iránt - állították egybehangzóan a hvg.hu által megkérdezett, munkaerő-kölcsönzéssel és fejvadászattal foglalkozó cégek vezetői. Nem lesz ez másként 2010-ben sem. Egy jó pénzügyi vezető, HR-es vagy éppen kommunikációs igazgató kincset ér a vállalatoknak, különösen, ha pályája során több cégnél is értékes tapasztalatot gyűjtött. Emellett továbbra is népszerűek az „újító vezetők”, vagyis azok a közép- vagy felsővezetők, akik a nagyvállalatok stratégiáján, üzleti tervén, vagy éppen költségvetésén mernek változtatni a profit növelése - vagy éppen a túlélés - érdekében, alkalmazkodva az aktuális piaci körülményekhez. Fontos szempont a munkavállalók szaktudásán kívül az oly sokat hangoztatott rugalmasság, alkalmazkodókészség, multifunkcionális munkavégzés. Ez utóbbi elméletileg egyszerű, ám a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legváratlanabb helyzetekben is helyt kell állni, akár úgy is, hogy egyszerre több feladatot végez az ember, a cég érdekét helyezve előtérbe. (Még akkor is, ha délután ötkor lejár a munkaideje.)

Válság alatt, után számolgatás. Meddig tart?
© AP
„Egyelőre, a válság miatt szinte minden állás kelendő” - mondta Polner Judit, a Kelly Services értékesítési és marketing menedzsere a kérdésre, mire számítanak munkaerő-keresleti, illetve kínálati oldalon az idén. Ez azt jelenti, hogy az álláskeresők sokszor válogatás nélkül jelentkeznek minden meghirdetett pozícióra, hátha sikerül bejutniuk valahova. Hasonló tapasztalatokról számolt be egy kisebb hazai cég ügyvezetője is: naponta több kétségbeesett telefont kapnak leendő ügyfeleiktől, hogy mindegy hol, mit, csak találjanak munkát nekik. „Könnyebben el tudnak helyezkedni, akik több idegen nyelvet beszélnek magas szinten, akár már pályakezdőként is. Egy ügyfélszolgálati pozíciót például tapasztalat nélkül is megkaphat a jelölt biztos nyelvtudással” - tudtuk meg. Becsléseik szerint már év végére helyreállhat a rend a munkaerőpiacon, látványosabb javulást azonban csak jövőre várnak.

Év végi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy az álláskeresők - a fejvadászok, interjúztatók általános tapasztalatai szerint - 2009-ben összességében fáradtabbak, türelmetlenebbek voltak, legtöbbjük rosszul viselte a sorozatos elutasítást, a sikertelen felvételi beszélgetéseket, és ez magatartásukon, hozzáállásukon is meglátszott. Az interjúztatók nehezebben értettek szót velük, nagyobb volt a verseny, a „felhozatal” azonban amellett, hogy megsokszorozódott, felhígult. Ugyanakkor a tétovaság, az óvatosság a vállalatok személyzetis politikáján is érződött: a cégek többsége nem mert új embereket alkalmazni, mert nem látták még át, mennyi megrendelésük lesz. „Két irány körvonalazódik” - vázolta a helyzetet Repka Ágnes, a Trenkwalder országos munkaerő-közvetítési vezetője. Az optimisták azt mondják, lassan kilábalunk a válságból, 2010 jobb lesz, és az első, nehézkesebb negyedév után év végére érezhető lesz a fellendülés foglalkoztatáspolitikai szempontból. A pesszimisták - vagy éppen realisták - úgy vélik, hogy idén várható még egy hullámvölgy. Ugyanakkor tény, hogy a fizikai munkaerő-kölcsönzés az utóbbi hónapokban fellendült - szellemi munkakörök esetében döntően nincs változás, bár az értékesítés területén egyre nagyobb az igény a jó szakemberekre, a cégek egy része növeli ezen dolgozóinak létszámát. „Ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy tartós emelkedésről lesz szó” - teszi hozzá Repka Ágnes, aki azért bizakodó. Véleménye szerint az állandó állományba vetett bizalom - hogy megéri újabb embereket felvenni, hosszabb időre is -, előbb-utóbb megmutatkozik és az időszakos munkákon kívül egyre több fix pozíciót kínálnak majd a cégek.

Hol marad a fellendülés? (Oldaltörés)

A munkavállalók visszailleszkedését, elhelyezkedését több program segíti majd 2010-ben is. Az Út a munkához a vállalkozások bevonásával akár 50 ezer fővel is bővíthető - közölte még év végén Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy tavaly 154 ezer foglalkoztatottal bővült a kör. Tájékoztatása szerint 2009-ben 78 milliárd forintot állt az önkormányzatok rendelkezésére, idén az e célra fordítható keret 140 milliárd forint lesz. December végén Kiss Péter társadalompolitikai miniszter bejelentette, hogy a kormány munkahelybővítés esetére új foglalkoztatási támogatási formát vezet be 2010-ben. „Mindenki, aki a válság időszakában vált munkanélkülivé, és akit képes lenne egy munkáltató foglalkoztatni, - mintegy ösztönző támogatásként - magával viheti segélye és a segély járulékainak összegét” - hangsúlyozta. Ez azt jelenti, hogy
amíg a munkavállalónak jár a segély, az összeget havi elszámolásban, a Munkaerő-piaci Alap kifizeti az őt alkalmazó cégnek.  
   

Tények és várakozások
© sxc.hu
2009 szeptember-novemberében 10,5 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ebben az időszakban 3 millió 788 ezer 15-74 év közötti munkavállaló dolgozott, és 445 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 115 ezerrel többet, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. A nyilvántartott állástalanok 43,3 százaléka egy éve vagy annál régebben nem dolgozott, ugyanakkor a munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónapra csökkent az egy évvel korábbi, közel 19 hónapról.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) 2009. IV. negyedéves munkaerőgazdálkodási  felmérésébe 691 munkáltatót vont be a Közép-magyarországi régióból (Pest megye is ide tartozik). Többségük (171)mikro- és kisvállalkozás (297), 171 közepes, 51 pedig nagyvállalat, leginkább a feldolgozóiparból, építőiparból, ingatlanbizniszből valamint a kereskedelem területéről.  A megkérdezett munkáltatók összesen, közel 60 ezer embert foglalkoztatnak a régióban. Az október 27-én zárult felmérés során úgy nyilatkoztak, hogy az azt követő három hónapban (november-január) elsősorban a feldolgozóiparban várható jelentős létszámbővítés,  valamint a szállítás, raktározás és vendéglátás területén. Ezzel szemben a bányászat, az építőipar, a pénzügy és az oktatás területén alig változik majd a foglalkoztatottak száma. Jelentősebb létszámcsökkenésre a mezőgazdaságban számítottak.  Becslések szerint 2010 novemberéig 732 fővel emelkedik a megkérdezett cégek munkaerő-szükséglete a régióban, ami 1,2 százalékos növekedést jelent. 2009. I-III. negyedévében 116 munkáltató jelentett be összesen 8976 főt érintő leépítést a régióban, ténylegesen 7070 embert bocsátottak el ebben az időszakban. Tavaly 11 hónap alatt országszerte 629 cég jelentett be összesen 37 249 főt érintő létszámleépítést (ebben nincsenek benne a decemberi adatok). A régiónkénti statisztikák az ÁFSZ oldalán hozzáférhetőek.A koronavírus miatt korábban vége lett a velencei karneválnak

A koronavírus miatt korábban vége lett a velencei karneválnak

Kétszázharmincál is több textilüzemet záratnak be Bangladesben a környezetszennyezés miatt

Kétszázharmincál is több textilüzemet záratnak be Bangladesben a környezetszennyezés miatt

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Katolikus diákok tüntettek kirúgott meleg tanáraikért

Katolikus diákok tüntettek kirúgott meleg tanáraikért

Nagy viharral érkezik éjjel a hidegfront

Nagy viharral érkezik éjjel a hidegfront

Ezzel a napelemes jachttal örökké bolyonghat a tengeren

Ezzel a napelemes jachttal örökké bolyonghat a tengeren