szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diplomás emberek - azért, mert körükben ma már nagyobb hajlandóság tapasztalható a házasodásra - az utóbbi évtizedekben fokozták anyagi előnyüket a kevésbé iskolázottakkal szemben - ismertette a The Washington Post egy friss felmérés eredményét.

Ha jobban szeretnél élni, végezz el egy egyetemet, és házasodj meg! - ezt tanácsolta olvasóinak vasárnap a The Washington Post. Egy friss felmérés szerint ugyanis számos egyedülálló ember keres nagyon jól, de általánosságban elmondható, hogy a házasságban élők anyagi körülményei nagyobb mértékben javultak.

A Pew felmérsében a 30 és 44 év közötti, Amerikában született férfiak és nők helyzetét vizsgálta negyven évre visszamenőleg. D'Vera Cohn, a tanulmány társszerzője rámutatott: 1970 és 2007 között a családokban az egy főre eső jövedelem gyorsabban nőtt, mint az egyedülállók bevételei.

Az inflációval kiigazított adatok szerint 1970-ben egy házasságon kívül élő férfi, illetve nő éves átlagjövedelme 57, illetve 30 ezer dollár volt, ezek az értékek 2007-re 66, illetve 49 ezer dollárra növekedtek. A házasoknál ezek az adatok nagyobb mértékben javultak. A házasságot választó férfiak és nők esetében az 1970-es adat 46, illetve 47 ezer dollár volt, amely 2007-ig 74, illetve 75 ezer dollárra emelkedett.
  
Érdekes, hogy 2007-ben a férfiak lényegesen nagyobb aránya vett feleségül nála magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelemmel rendelkező nőt, mint három évtizeddel korábban. A Pew felméréséből az is kiderült, hogy a kiemelkedő jövedelmű, férjüknél jobban kereső nőknek a házasságban nagyobb szavuk van a családi gazdálkodásban, a jelentősebb kiadásokról többnyire ők mondják ki a végső szót.
  
A The Washington Post kiemelte, hogy 1970-ben a diplomások és nem diplomások nagyjából azonos aránya házasodott, ma már az előbbiek közül többen lépnek házasságra.

Tíz nappal korábban kimutatható a koronavírus egy brit találmánnyal

Tíz nappal korábban kimutatható a koronavírus egy brit találmánnyal

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Országosan legalább 160-170 ezer embert bocsáthattak el a cégek

Országosan legalább 160-170 ezer embert bocsáthattak el a cégek