Több az érettségiző és a felvételiző

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emelkedett az érettségizők és a felvételizők száma Magyarországon, idén a tavalyihoz képest körülbelül kétezerrel többen szeretnének érettségizni, a felsőoktatásba pedig 13 ezerrel többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban - közölte Hiller István oktatási miniszter pénteken Budapesten.

Idén körülbelül 140 ezren tesznek majd valamilyen érettségi vizsgát, körülbelül kétezerrel többen, mint 2009-ben. Tíz százalékkal nőtt az emelt szintű érettségire jelentkezők aránya. Az írásbeli érettségik május 3-án kezdődnek, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 9. között, a középszintű szóbeli vizsgákat június 14. és 25. között tartják.

Felsőoktatási felvételi jelentkezést 140 ezren adtak be, 13 ezerrel többen, mint tavaly. Közülük 68 ezren elektronikus úton jelentkeztek, ez nagyjából ötven százalékos emelkedést jelent. Alapképzésre több mint 93 ezren, egységes, osztatlan képzésre mintegy 11 ezren, felsőfokú szakképzésre több mint 7700-an, mesterképzésre mintegy 23.500-an jelentkeztek. Az elsőhelyes jelentkezések körülbelül 70 százaléka nappali tagozatra szól. Felsőfokú szakképzésre húsz százalékkal, mesterképzésre negyven százalékkal többen adták be a jelentkezési lapot, mint tavaly - mondta Hiller István.

Az 56 ezres államilag támogatott keretszámban változás történt: miközben a felvehetők létszáma tavaly és idén sem változott, csökkent a jogász, a pedagógus, a bölcsész és társadalomtudományi keretszám aránya és nőtt a műszaki és orvosképzés aránya - mondta a miniszter. Ahol a munkaerő-piaci adatok alapján látható, hogy nincs vagy minimális az elhelyezkedési lehetőség, ott csökkentették a keretszámot, ahol pedig nagyobb igény van, ott növelték - fűzte hozzá.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal vezetője kiemelte, hogy a gazdaságtudományoknál csökkent a jelentkezések száma az alap- és osztatlan képzésben, 1400-zal kevesebben jelentkeztek. Ezzel szemben népszerűbb lett a pedagógusképzés: egyre több óvodapedagógusra van szükség, valamint elindult a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak. Tanárképzésre negyedével nőtt a jelentkezők száma.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy továbbra is nagy az érdeklődés a műszaki, az egészségügyi és a természettudományi területek iránt. A műszaki területen mesterképzésre például kétszer annyian jelentkeztek, mint egy évvel korábban.