szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi kell ahhoz, hogy egy nő a szakmájában és magánéletében is kiteljesedhessen? Különleges tehetség? Biztos családi háttér? Ezekre a kérdésekre kereste a választ egy sajtóbeszélgetésen Szűcs Andrea családjogi ügyvéd, Keveházi Katalin, a Jól-lét Közhasznú Alapítvány ügyvezető igazgatója és Pataki Ági filmproducer.

A Nők, akik képesek saját sorsuk irányítására elnevezésű - Hallmark Channel által szervezett - sajtóbeszélgetésen három ismert és szakmájában sikeres nő beszélt karrierjéről és a „rögös útról”, amelyen minden nőnek végig kell mennie, aki munkahelyén és otthon is helyt akar állni.

„Európai összehasonlításban Magyarország az utolsó előtti helyen szerepel a nők közéleti szerepvállalása és különösen a kisgyermekesek munkaerő-piaci aktivitása tekintetében. Vagyis a látszat azt sugallja, mintha a nők nem lennének alkalmasak döntéshozatalra, s elsősorban az otthoni helytállás lenne a feladatuk” - vázolta a problémát Keveházi Katalin, a Jól-lét Közhasznú Alapítvány ügyvezető igazgatója, kiemelve, hogy a nők társadalmi megítélése itthon jóval kedvezőtlenebb, választási lehetőségeik pedig szűkebbek, mint a többi európai uniós országban. „Ennek okát elsősorban abban látom, hogy Magyarországon a hagyományos családmodell, a kenyérkereső, családját eltartó férfi és az otthon rendjéért, békéjéért felelős nő ideálja mélyen él a köztudatban” - mondta Keveházi hozzátéve, hogy a valóság ennél jóval árnyaltabb, sok nő jövedelme fontos része a családi költségvetésnek, a nők nagy része szeretne dolgozni, emellett nem minden férfi tudja vagy akarja egyedül biztosítani a család megélhetését.

Pataki Ági
©

Szűcs Andrea családjogi ügyvéd karrierjének kezdetekor szembesült a nehézségekkel. „Már a 90-es éveket megelőzően szembe találtam magam a magyar ügyvédnők korlátozott karrierlehetőségeivel, ami az én esetemben személyes konfliktusokhoz vezetett. Sokkal nehezebb nőként érvényesülni az ügyvédi pályán” -véli Szűcs Andrea, hozzátéve, hogy csak azoknak van esélyük komoly karriert befutni családanyaként, akiket mindenben támogat a családjuk. „Biztos családi háttér nélkül elképzelhetetlennek tartom, hogy egy nő kiemelkedő sikereket érjen el a szakmájában” - tette hozzá.

Pataki Ági életfilozófiája szerint a szakmai siker, a boldog és kiegyensúlyozott családi élet összhangja abban az esetben valósulhat meg, ha senki sem kényszerül megalkuvásra, ugyanakkor, mint mondta, tapasztalatai - a nők boldogulását illetően - merőben eltérőek, mint az ügyvédnőé. Az is igaz - tette hozzá -, hogy a filmes szakma erősen különbözik a többi területtől. „Ez nem jelenti azt, hogy a nők nem alulreprezentáltak itt is, de ennek speciális okai vannak. Nem a szakma túlnyomó részét képező férfi kollegák befogadóképessége az akadály. Egy női filmes karrierjének inkább a kiszámíthatatlanság, a fizikai megterhelés – ami a szakma velejárója -, vet gátat, nem a férfidominancia” - hangsúlyozta. „Ez egy olyan terület, amely nagyon megnehezíti a „normális”, a társadalom által elvárt női szerepkör betöltését. Bár én mindenhol fontosnak tartanám, de itt fokozottan szükség van a család, a környezet flexibilitására, toleranciájára, nyitottságára” - mondta Pataki.  

MTI Karrier

A legjobb női munkahely

Átadták a Legjobb Női Munkahely 2009 című pályázat díjait. Első helyezést ért el kategóriájában a Microsoft Magyarország Kft. és az S Modell Kereskedelmi Zrt., a Marks & Spencer kizárólagos magyarországi franchise partnere.

Karrier

Munka 3 éven aluli gyerekkel?

Világszerte gondot jelent a dolgozó vagy dolgozni kívánó szülők számára, hogy gyermekeik számára megfelelő gondozást biztosítsanak - állítja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb tanulmánya.

hvg.hu Karrier

Vissza a munkába: hova tegyük a gyereket?

A kisgyermekes nők foglalkoztatásának legfontosabb feltétele, hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű napközbeni gyermekellátó hálózat. Mindenkinek jogában áll igénybe venni ezt az ellátórendszert, csak éppen a működési anomáliák miatt sokaknak nincs erre lehetősége.

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok