Lakcímtrükkökkel harcolnak a szülők a jobb iskolai helyekért

Lakcímtrükkökkel harcolnak a szülők a jobb iskolai helyekért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eduline.hu
Tetszett a cikk?

Minden tavasszal megnő a bölcsődés, óvodás és első osztályos gyerekek száma több vidéki városban és budapesti kerületben – legalábbis papíron. A „lakcímkártyázás” nem új és nem törvényes módszer, de még mindig népszerű: barátok vagy rokonok lakásába jelentkeznek be a gyerekeiknek közkedvelt, de nem a saját körzetükbe tartozó általános iskolát választó szülők.

„Leggyakrabban a fővárosi nagymamához vagy más rokonhoz jelentik be a gyerekeket az agglomerációban élő családok, hogy biztosan bekerüljön a kiszemelt intézmény első osztályába. A szülők többnyire elégedetlenek lakóhelyük kisiskoláival, ezért hozzák Budapestre a gyerekeiket” – mondja az egyik peremkerületi iskola igazgatója.

A közoktatási törvény alapján az általános iskoláknak először a saját körzetükbe tartozó diákokat kell felvenniük, a megmaradó helyekről pedig sorsolással döntenek. Sok szülő inkább biztosra megy: még a beiratkozási időszak előtt átjelenti gyerekei lakcímét egy, az adott oktatási körzetben élő rokonhoz vagy ismerőshöz. „A körzeti iskolába akkor is jelentkezni kell, ha nem oda akarod a gyereket beíratni. Én annak idején ezt akartam megúszni egy lakcímátjelentéssel. A másik körzetben egyáltalán nem volt gond, hogy frissen készült el a lakcímkártya” – olvasható egy szülői fórumon, ahol egy másik hozzászóló arról számol be, hogy az ő gyerekeit is kérdés nélkül vették fel az ideiglenes lakcím szerinti – kiemelkedő minőségű oktatást nyújtó – iskolába.

A cikk folytatását az Eduline oktatási portálon olvashatja el.