Németérettségivel zárul a hét: itt vannak a témák

Németérettségivel zárul a hét: itt vannak a témák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Rendben megkezdődtek a német nyelvi írásbelik pénteken reggel a középiskolákban a kormányhivataloktól érkezett jelzések szerint – közölte az Oktatási Hivatal. Cikkünk az új információkkal folyamatosan frissül!

A reggeli fontosságáról, egy lovaglóiskoláról és egy fahíd újjáépítéséről is kaptak szöveget a diákok a középszintű németérettségi első, szövegértést vizsgáló részében – írja az Eduline.

A németérettségi második, nyelvhelyességi részében alvásproblémákról, egy furcsa balesetről és egy Európán átívelő utazásról is kaptak szöveget a diákok.

Az íráskészséget vizsgáló részben a diákoknak egy választ kell írniuk egy meghívóra és egy diák – tanulási tippekről szóló – cikkére, valamint jelentkezni egy álláshirdetésre.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces Hallott szöveg értése című vizsgaösszetevő következik, végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

©

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem vehető igénybe).

Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A német írásbeli vizsgákkal zárul az idei érettségi szezon első hete, középszinten 1053 helyszínen 20 137-en, emelt szinten 61 helyszínen 2424-en vizsgáznak e nyelvből pénteken.