160 dolláros minimálbérért sztrájkolnak a kambodzsai textiliparban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tömeges sztrájk miatt megbénult a kambodzsai textilipar – közölte hétfőn az ágazatban dolgozók szakszervezete. Az érdekvédők szerint tíz gyárból nyolc zárva volt, és a 600 ezer textilipari dolgozóból 400 ezren nem vették fel a munkát. A tiltakozó felvonulásokon több tízezren vettek részt a helyi sajtó szerint.

A textilipari dolgozók jelentős béremelést követelnek. Azt szeretnék, ha a havi minimálbérük 160 dollár lenne, vagyis átszámítva valamivel több mint 34 ezer forint lenne. Emelés nemrég volt egyébként, méghozzá 80 dollárról 95 dollárra nőtt a kötelező legkisebb fizetés.

Pénteken több ezer tiltakozó eltorlaszolta a fővárosban, Phnompenben a munkaügyi minisztérium bejáratát. A munkások csatlakoztak az ellenzéki tüntetőkhöz, akik Hun Szen kormányfő lemondását követelik.

A textilgyárosok szövetsége elismerte: ebben a helyzetben nem működik az ágazat. A munkáltatók egyúttal arra figyelmeztettek: a sztrájk miatt késnek a szállítások, emiatt kötbért kell fizetni, és ez az egész ágazat helyzetét rontja.

A kambodzsai export 80 százalékát a textilipar adja, idén több mint ötmilliárd dollár (1076 milliárd forint) értékben.