HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

Egyesek papíron, mások fejben próbálják nyilvántartani tennivalóikat, de amíg van áram a bolygón, addig a digitális listavezetés lesz a legpraktikusabb módszer. Íme, néhány különleges feladatlistás alkalmazás.

Wunderlist

A tavaly óta a Microsoft sorait erősítő Wunderlist az egyik legprofibb feladat-nyilvántartó – nehéz olyan funkciót találni, ami ne lenne meg benne. A tennivalók listára vétele mellett lehetőség van azok priorizálására, megosztására, emlékeztető beállítására, jegyzet hozzáfűzésére vagy fájl csatolására. A felsorolásként és naptáras nézetben is követhető feladatokat az alkalmazásban, böngészőbővítménnyel vagy éppen egy e-mail továbbításával is listára vehetjük. E listákból többet is vezethetünk, külön felülete lehet bevásárlásainknak, munkahelyi illetve otthoni teendőinknek. A szolgáltatás Pro verziójában a szebb hátterek mellett 5 megánál nagyobb méretű fájlokat csatolhatunk a feladatokhoz, listánként bármennyi feladatot delegálhatunk másoknak, egy tennivalót pedig több alpontra bonthatunk. A fizetős verziót inkább üzleti célú felhasználáshoz ajánljuk, magáncélra az ingyenes változat is bőven megteszi.

Ár: ingyenes / havi 4,99 dollár (Pro). Platform: web, iOS, Android, Windows (Phone), OS X, Apple Watch

Trello

Kifejezetten a csoportmunkára helyezi a hangsúlyt a Trello, amely valahol középúton jár a tennivalókezelő és a projektmenedzselő megoldások között. A családok és szervezetek számára is jól használható alkalmazásban a konyhafelújítástól a szoftverfejlesztésig minden feladatnak külön táblát hozhatunk létre. A listákon belül kártyákat nyithatunk: egy-egy kártya jelöl egy-egy konkrét megoldandó feladatot, amelyhez határidőt, felelőst, részfeladatokat is rendelhetünk. A Trello legnagyobb előnye a csoportmunka átláthatóvá tétele, amit számtalan vizuális jelölőfunkció mellett a táblákon belüli könnyű átrendezhetőség is segít.

Ár: személyes használatra ingyenes, üzleti célra 8-20 dollár/felhasználó. Platform: web, iOS, Android

Emlékeztetők

Az Apple-eszközök tulajdonosainak nem nagyon érdemes a gyárilag beépített emlékeztetőkön túl másik alkalmazást keresniük, legalábbis személyes használatra. Az extraként a feladatok listákba rendezését és az egyes listák megosztását kínáló alkalmazásnak iPhone-on jön meg az igazi szuperképessége. A helyalapú emlékeztetőkkel beállítható, hogy egy bizonyos feladatra ne egyetlen adott időpontban, hanem bizonyos helyszínre érve vagy éppen azt elhagyva emlékeztessen a készülék. A „hely” fogalmát mi magunk tágíthatjuk, ami hasznos lehet például akkor, ha valamit nem miután hazaértünk, hanem egy kicsit korábban, mondjuk a lakás 3 kilométeres körzetébe érve szeretnénk megtenni.

Ár: ingyenes. Platform: web, iOS, OS X

Habitica

A Habiticáról első látásra nehéz eldönteni, hogy to-do alkalmazásról vagy játékról van szó, és tapasztalataim szerint ez a kétely az alkalmazás sokadik indításakor is megmarad. Az életünk feladatait óriási kalandjátékká alakító program a tennivalóink nyilvántartása mellett új szokások kialakítására is jól használható. A Habiticában mi határozhatjuk meg a játék célját – feladataink vagy éppen elérni kívánt céljaink rögzítésével –, a szabályokat azonban már a program intézi. Tennivalóink elvégzéséért mindenféle jutalmakat, például aranyat, új karaktereket és más gyűjthető elemeket kapunk, a nemteljesítés pedig büntetést von maga után. Ez utóbbi önmagában is lelombozó lehet, de baráti, iskolai vagy munkahelyi csapatban játszva mások is rosszul járhatnak, ha nem figyelünk oda saját céljainkra. A személyes használatra ingyenes életjáték készítői vállalatok számára is ajánlják az – egyedi áras – szolgáltatást.

Ár: ingyenes. Platform: web, iOS, Android

Pocket Lists

A Pocket List igazi különlegességet tartogat azoknak, akik hajlandók érte fizetni. Az alkalmazásba optikai karakterfelismerést építettek, amivel tennivalólistánk elemeit akár a telefon kameráját használva is rögzíthetjük. Habár ez elsőre értelmetlen vakításnak tűnik, recepteknél például kifejezetten hasznos lehet: elég csak lefotózni a receptkönyvből a hozzávalók listáját, és máris egyenként kipipálható bevásárlólistát kapunk. Az Apple Watchra is optimalizált alkalmazás további különlegessége, hogy fejlesztői összehangolták az Apple Touch ID ujjlenyomat-azonosító megoldásával, így tennivalólistáink érzékeny elemeit biztonságosan elzárhatjuk.

Ár: 4,99 euró. Platform: iOS, Apple Watch

Inbox

A Google-nél is ismerték a sokak által alkalmazott tennivaló-nyilvántartási módszert: a saját magunknak írt e-maileket. Többek között ez ihlette az Inboxot, amely nem hagyományos to-do szolgáltatás, hanem inkább alternatív Gmail-felület. Az Inboxot használva gyorsan rögzíthetjük magunknak a tennivalóinkat, és a beérkező e-mailjeinkből is pár másodperc alatt határidős feladatokat faraghatunk. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha nem kívánunk azonnal reagálni egy-egy levélre, akkor azt (akárcsak az ébresztőt) szundira kapcsolhatjuk, az e-mail pedig a beállított időben újra felbukkan, amikor már van időnk válaszolni rá.

Ár: ingyenes. Platform: web, iOS, Android

Balogh Csaba cikke eredetileg a HVG Extra Business 2016/2-es számában jelent meg. A magazin legfrissebb száma a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet! 

Hajlamos tologatni a feladatait? Ezek a tanácsok megváltoztathatják az életét!

Megölheti a termelékenységet, de egyben új és eredeti ötletek forrása is lehet feladataink tologatása. Három előadás a halogatásról.

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője