HVG Extra Business
HVG Extra Business

Megölheti a termelékenységet, de egyben új és eredeti ötletek forrása is lehet feladataink tologatása. Három előadás a halogatásról.

Felismerni a minták mintáját

Utolsó pillanatra hagyott feladataink állandó szorongásban tartanak bennünket, mégis csak nehezen hozzuk meg az ügyünket előrevivő döntéseket – mutat rá 2016-os előadásában Molnár Ádám szabadúszó szoftvermérnök. Különösen nyomasztó a helyzet akkor, ha a feladatok megoldásához megvan a megfelelő tudásunk és a szükséges szakmai támogatás is.

Modelljében Molnár Ádám három olyan emberi karaktert alkotott, amelyek egymás mellett élnek fejünkben. A Királyhoz tartozik a logika, a problémamegoldás és a kreativitás, a Sárkányhoz az ösztönösség és a védekezési mechanizmusok, a Manóhoz pedig a testi és lelki egyensúly fenntartása. Ez utóbbi karakter szűri a világból érkező információkat, azokban mintákat keres, majd kialakítja az értékrendünket. Ádám szerint ezen a Manón múlik életünk sikeressége: hogy a bejövő infókat érdekesnek és ígéretesnek minősíti-e, és azokat a Királyhoz továbbítja, vagy veszélyesnek titulálva őket a Sárkányhoz passzolja. A sikerhez a Manó megváltoztatásán keresztül vezet az út: meg kell tanítani neki, hogy az új, az ismeretlen nem feltétlenül életellenes.

Ádám azt javasolja: gondoljuk végig, minek köszönhetjük a halogatásunkat – vagy akár a féltékenységünket, a mérgünket és más érzéseinket. Ha felismerjük a kizáró mintákat, és a bejövő infók szűrését a tudattalantól a tudatos döntéshozatal mezejébe irányítjuk, képesek leszünk változtatni az életünkön.

Cselekvés a Pánik Szörny nélkül

„Mr. Urban, ez itt minden idők legjobb dolgozata” – lepte meg közönségét egykori tanárai értékelésvéleményével Tim Urban amerikai blogger, miután előadásnyitó anekdotájában grafikonokon bemutatta, hogyan készítette el hosszas halogatás után mindössze 72 óra alatt 90 oldalas iskolai diplomamunkáját. A történetet persze csak viccnek szánta: utolsó pillanatban összecsapott munkája valójában igen rossz lett.

Elméletében Tim Urban azt fejtegeti, hogy a halogatók agyában a Racionális Döntéshozó produktivitását egy általa Azonnali Kielégülésmajomnak nevezett karakter hátráltatja órákon át, amikor különösebb koncepció nélkül YouTube-videókat vagy Wikipédia-bejegyzéseket böngésztet át. Ez a zavaró személyiség teljes mértékben a jelenben él, és csupán egyetlen dolog motiválja: hogy amivel foglalkozik, az könnyű és vicces legyen. Ezt a Majmot csak egyvalaki képes jobb belátásra téríteni: a Pánik Szörny, aki az utolsó pillanatban riadóztatja és munkára sarkallja a bajba jutott halogatót.

E technika hátránya Urban szerint, hogy csak határidős feladatok esetében működik. Konkrét határidők hiányában viszont (amikor például kapcsolatunkon, egészségünk megtartásán vagy karrierünk előrehaladásán kell dolgozni) a Pánik Szörny nem ébred fel, így előrehaladás sincs – ami hosszú távon boldogtalansághoz és önsajnálathoz vezet.

Motiváló beszéde végén Urban arra szólította fel a hallgatóit, hogy gondolják át, ők milyen határidő nélküli feladatokat, célkitűzéseket, vágyakat görgetnek maguk előtt, és próbálják azokat a Pánik Szörny beavatkozása nélkül is megoldani, vagy legalábbis elkezdeni azok teljesítését.

Serkenti a kreativitást

Az előző két előadó ellentéte Adam Grant amerikai szervezeti pszichológus, aki halogatási hajlama legyőzésére inkább mindent jó előre megcsinál – bevallása szerint diplomamunkáját például négy hónappal a leadási határidő előtt elkészítette. Egy idő után aztán rájött: egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb ajánlólevél – legalábbis ami az innovációs hajlamot illeti.

Vizsgálatában, amelyben csapatával a halogatás és a kreativitás közötti kapcsolatot tanulmányozta, arra jutott, hogy a nagyon előre tervezők kevésbé kreatívak, mint halogató társaik. Persze itt nem azokra a szélsőséges emberekre kell gondolni, akik a fent bemutatott Majom szabadjára engedésével mindent a legutolsó utáni pillanatokban végeznek el, hanem az önmagukat moderálni képes halogatókra. A halogatás ugyanis bizonyos értelemben gondolkodást jelent, lehetőséget arra, hogy a fejünkben megforgassunk újfajta, esetenként váratlan és forradalmi megoldási módokat is. A halogatás megölheti a termelékenységet, de egyben új és eredeti ötletek forrása is lehet – mutat rá Grant, aki szerint ahhoz, hogy valami egészen újat alkossunk, rengeteg ötletre van szükségünk.

E halogató-válogató-átgondoló folyamat során rengeteg rossz ötletet is kitermelhetünk, emiatt azonban felesleges aggódni, mert a sok hibás elképzelés közül nagyobb eséllyel emelkedik ki az igazán eredeti ötlet.

A fenti cikk eredetileg a HVG Extra Business 2016/2-es számában jelent meg. A magazin legfrissebb száma a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet! 

Mi mindent tanul meg a magzat már a méhben? Ebből az előadásból megtudhatja!

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni - szól a TED szlogenje. Cikkünkben a neves nemzetközi konferenciasorozat emlékezetes, elgondolkodtató és megérintő előadásai közül szemlézünk ötöt.

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba

Bebizonyították: hallgatnunk kellene a számítógépekre, ha fel akarunk készülni a klímaváltozásra

Bebizonyították: hallgatnunk kellene a számítógépekre, ha fel akarunk készülni a klímaváltozásra

Martin Scorsese letarolta a Netflixet

Martin Scorsese letarolta a Netflixet

Végre kiderült, milyen sminket használ Donald Trump

Végre kiderült, milyen sminket használ Donald Trump

Megnőtt a tét: 305 milliót fizet a Google annak, aki képes kijátszani a biztonsági chipjét

Megnőtt a tét: 305 milliót fizet a Google annak, aki képes kijátszani a biztonsági chipjét

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert

Eltűnés miatt keresi a rendőrség Bujdosó Krisztofert