TEÁOR: mégsem törlik a céget, 2009 is lehet a határidő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TEÁOR-kódok átsorolásakor egyelőre marad a december 31-ei határidő. Amelyik cég nem sorol át az év végéig, megteheti ezt a 2009-ben benyújtandó társasági adó (tao) bevallásában. Erre csak akkor van lehetősége, ha elfogadják az új szabályozást. Tévesen közöltük az Adófórum Világgazdaságból szemlézett értesülését, miszerint november elsejével törlik a céget, ha nem sorolja át tevékenységét az új TEÁOR-kódok alá.

Eddigi költségek és problémák

A TEÁOR-számok bejelentésével kapcsolatos eljárás illetékmentes. Cégek esetében tekintettel arra, hogy a cégbíróság előtti eljárás kötelező jogi képviselet mellett lehetséges, ügyvédi költségek merültek fel a TEÁOR-számok módosítása kapcsán. Tekintettel azonban arra, hogy ezek nem állami bevételek, ennek visszafizetését nem tudja a tárca utólag elrendelni. 
Keresse ki új kódját a TEÁOR-átfordítókulcs segítségével!

A félreértést az Adófórum portálon "Mégis lépnünk kell TEÁOR-ügyben, a végső határidő: november 1." címmel megjelent írás következő mondata okozhatta: "Az igazságügyi tárca tervei szerint 2009-től a TEÁOR-számok nyilvántartása az adóhatóság és a KSH feladata lesz, így azokat kiiktatják a cégnyilvántartási rendszerből. A kódokat azonban ezelőtt kötelezően át kell sorolnia minden vállalkozásnak, különben őket is törölhetik a cégjegyzékből." Az Adófórum a "Törölhetik a renitens cégeket"  címmel hasonló tartalmú anyagot közölt a Világgazdaság értesülésére hivatkozva, a cikket több gazdasági portál  - köztük a hvg.hu is átvette, tévesen.

A fenti mondat ugyanis csak féligazságot tartalmaz. Jövőre az adóhatóság a KSH közreműködésével valóban leveszi a terhet az egyébként is túlterhelt cégbíróság válláról, és 2009 márciusától törlik a kódokat a cégjegyzékből. Az átsorolásra azonban továbbra is december 31-éig van ideje a cégeknek.  A cégtörlés veszélye - a jelenleg hatályos szabályozás értelmében - ezután is fennáll, ám csak abban az esetben, ha nem fogadják el november elsején az új szabályozást. Eszerint ugyanis akik nem sorolnak át az év végéig, 2009 májusi tao-bevallásukhoz mellékelt adatlapon pótolhatják ezt.

A TEÁOR-kódok cégjegyzékből való törlése miatt nehezen lesz beazonosítható a vállalkozás profilja, s ez zavaros helyzetet teremthet üzleti megállapodásoknál - hívta fel az adóhatóság figyelmét a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a bevallások korszerűsítési fórumán. Előfordulhat például, hogy egy építőipari cég zöldségest bíz meg alvállalkozói feladatokkal - magyarázta a hvg.hu-nak Ruszin Zsolt, az egyesület elnökségi tagja. Ezért aztán szerinte nem ártana a  tevékenységi körökhöz rendelt kódokat visszatáplálni a cégjegyzékbe, ahogy korábban a bankszámlaszámoknál történt. Mint mondta, a szükséges technológia elérhető, sőt van lehetőség a TEÁOR-kódok és a bankszámlaszámok összefésülésére is. Döntés eddig nem született, de az adóhivatal az egyesület felvetése ellen nem tiltakozott.