Elvárt jövedelem: mikor mennyit? - életszerű megoldások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Már év közben is tudniuk kell az érintetteknek, vagy elég az év végén, hogy mekkora a tevékenységükre jellemző kereset? Sokan abban bíznak, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti ezt az új közteheralapot.

Arra biztat honlapján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), hogy már év közben, havi rendszerességgel a tevékenységükre jellemző kereset (tjk) után fizessenek személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot a főállású egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások főállású tagjai. Év végén ugyanis – ha annak ellenére a tjk-nál alacsonyabb összeg után adóztak és tébéztek, hogy a vállalkozás jövedelméből a tjk-ra is futotta volna – már csak vállalkozói kivét, illetve személyes közreműködői díj kiegészítéseként számolhatják el a különbözetet. Márpedig ez után ugyanakkora a tb-teher (27 százalék), mint bármilyen munkajövedelem után, csak éppen nem tb-járuléknak, hanem egészségügyi hozzájárulásnak hívják, és nem jár utána táppénz, gyed, nyugdíj. A tb-terhek szempontjából Vámosi-Nagy Szabolcs korábbi APEH-elnökhelyettes, az Ernst & Young adószakértője szerint is már év közben foglalkozni kell a tjk tartalmával, nagyságával, és havonta kell megfizetni a járulékot. Mondván: nem életszerű, hogy valaki nem havonta, hanem csak az év végén veszi ki vállalkozásából a keresményét.

Ettől eltérő álláspontot fogalmazott meg a HVG-nek Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Szerinte nemcsak hogy „nem kell kapkodni, de nem is lehet”. Ezt arra alapozza, hogy a 2010-től alkalmazandó új szabály a tárgyévi főtevékenységre írja elő a tjk szerinti adózást, tébézést. Márpedig szerinte egy vállalkozó nem lehet biztos abban, hogy például április és december között is az lesz-e a főtevékenysége, ami január és március között volt. Személy szerint ő sem tudná megmondani, hogy az adótanácsadás vagy inkább cége ügyvezetői feladatainak ellátása lesz az idén a főtevékenysége – példálózott. Abban sem lát semmi kivetnivalót és jogszerűtlent, ha valaki nem havonta, hanem az év végén, egy összegben veszi fel vállalkozásából a személyes közreműködéséért járó díjat, s fizet utána tb-járulékot, amiért ellenszolgáltatást is kap.