Honnan értesülnek a cégek a legújabb pályázatokról?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az európai uniós pályázatok benyújtása szempontjából döntő fontosságú a vállalkozások számára a pályázati cégektől kapott tájékoztatás – derül ki a K&H által 700 kkv vezető körében végzett kutatásából. A pályázati szakértőktől szerzett információk mellett az internetes portálok bírnak kiemelt jelentőséggel, miközben az állami tájékoztatás fontosságát harmadik helyen jelölték meg a kkv döntéshozók.

Az uniós pályázatokkal kapcsolatosan megkérdezett 700 mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek mintegy 67 százaléka a pályázati tanácsadócégeket jelölte meg információforrásként. „Ez az eredmény véleményünk szerint annak köszönhető, hogy amíg a központi pályázati szervezetek elsősorban egységes, széleskörű tájékoztatást alkalmaznak, addig mi megpróbálunk minél inkább a cégek egyedi igényeinek megfelelő pályázati információszolgáltatást nyújtani” – magyarázta az eredményeket Balog Ágnes, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság tanácsadója. A sokéves tapasztalatok és visszajelzések azt mutatják, hogy – döntően a mikro- és kisvállalkozások – nem tudnak mit kezdeni a számtalan pályázati kiírással, ezért a kkv-k számára terület, tevékenység és méret szerinti bontásban juttatjuk el a pályázati információkat.

A kutatásból az is kiderült, hogy a vállalkozások közül csak minden harmadik talál olyan uniós pályázati kiírást, amely komolyan érdekli cégét. „A napokban két jelentős pályázatra – a KMOP-2010-1.2.1./B  és GOP-2010-2.1.1/B technológia-fejlesztési, illetve az ROP telephely-fejlesztési pályázatra – is elkezdődhet a pályázati dokumentációk kitöltése és a pályázatok benyújtása. Mivel azonban a tavalyi könnyítéseket követően idén újra keményedtek a pályázati feltételek, kevesebb vállalkozás lát esélyt arra, hogy valóban hozzájusson a pályázati támogatásokhoz” – véli Balog Ágnes. A szakember leginkább a tavaly még 40%-os előleglehívási mérték 25 százalékra csökkentését, valamint a létszám, illetve árbevétel változásra vonatkozó kötelezettségek szigorodását tartja leginkább nehezen teljesíthető feltételnek a vállalkozások számára.

Emellett azonban pozitívumként értékeli a szakember, hogy egyre több cég ismeri és alkalmazza a pályázati tanácsadó cégek szakértelmét a pályázati procedúra teljes időszaka alatt, ami növeli a sikeres pályázatok benyújtásának és a teljes pályázati összeg lehívásának esélyeit. Míg néhány éve szinte kizárólag a pályázatkészítésig terjedt a pályázati tanácsadó cégek megbízatása, addig ma már ez kiegészül olyan ingyenes szolgáltatásokkal, mint a forráslehetőségek felkutatása és a pályázati dokumentáció előminősítése, valamint a támogatás elnyerése után lehetőség van úgynevezett projektmenedzsment szolgáltatásra, amely akár több éven keresztül támogatja a teljes pályázati támogatási összeg lehívását.