szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei InnoMax pályázatra többen, minden eddiginél több szektorból pályáztak, de az Invitel által felkért zsűrinek, mely azokat a kis- és középméretű vállalkozásokat kereste, amikre az innováció, a hatékonyság, a kreativitás és a maximalizmus egyaránt magas szinten jellemző, nem volt nehéz dolga. A pályázókról és a kkv szektorról kérdeztük a díjátadó előtt Zsembery Györgyöt, a zsűri elnökét, az Invitel vezérigazgató-helyettesét.

hvg.hu: Ez már a harmadik InnoMax díjátadó; az idei hová tartozik a sorban?

Zsembery György: Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az InnoMax egy, a szokásosnál sokkal gyorsabb érési folyamat termékeként nőtt fel, az idei mezőny is minden eddiginél erősebb volt. Nem csak abból a szempontból, hogy több kkv pályázott, hanem a számosság mellett abban is, hogy míg eddig annak örültünk, hogy a pályázatok sosem több mint a fele érkezett technológiai iparágból, most ez az arány elérte a kétharmadot. Sok versenymunka a pénzügyi szolgáltatói területről, az egészségügyből, a feldolgozóiparból érkezett, de jött kertészeti, mezőgazdasági innovációs elképzelés is. Ezt én személy szerint is egy óriási előrelépésnek tartom, olyannak, amivel az InnoMax rangja és a vonzereje is nőtt.

hvg.hu: Ha differenciáltabb mezőny volt, nehezebb volt-e a zsűrinek döntésre jutnia?

Zs.Gy.: A döntéshozatal minden előzetes várakozás ellenére nem volt annyira nehéz. Elsősorban azért nem, mert azok a szempontok, ami alapján a hattagú zsűri döntött, vagyis hogy mire használta az adott cég az innovációt, mennyire eredményesen tudta használni, mennyire újszerű volt az innovációja, azok alapján a különböző kategóriában minden esetben volt 5-8 kiemelkedő szereplő, akik közül végül választanunk kellett.

hvg.hu: Az Invitelnek mi a haszna ebből?

Zs.Gy.: Két haszna is van. Az egyik, hogy a pályázatokat látva az Invitel infokommunikációs szolgáltatásait tudja finomra hangolni, mert figyelembe vesszük, hogy mit, milyen innovációt tudunk ezek alapján a cégekhez elvinni. Láthatóvá tesszük azt, hogy ha egy kkv használ minket, mint partnert, akkor neki is jobb lehet a szolgáltatása. A másik haszna, hogy ennek a pályázatnak a rangja nő, és ha a nyertesek ezt viszik magukkal, akkor abban az is benne van, hogy az Invitel büszkén adja a nevét egy ilyen újító gondolkodáshoz.

Zsembery György: most már nem csak pályázatot írunk ki
©
hvg.hu: Három év alatt az InnoMax láthatóan kinőtte az eredeti kereteit. Hogyan tovább?

Zs.Gy.: Úgy gondolom, hogy van még hely a növekedésre, illetve: a növekedést inkább úgy éljük meg, hogy most már nem csak pályázatot írunk ki az innovációs projektekre. Hanem a pályázati időszakok között a tavaly indított klubot is gondozzuk. Az ilyen kezdeményezések, innovációs gondolkodás átvitelét és szélesebb körben terjesztését kezdjük el különböző formákban. A klubrendezvényekre először a nyertes pályázókat hívtuk meg, aztán az egyre nagyobb érdeklődésre tekintettel a kkv ügyfeleink közül is többeket - akiket téma szerint maguk a klubtagok választanak ki maguk közül.

hvg.hu: Ha a mezőny darabra is, minőségre is, differenciáltságra is, illetve érdeklődést tekintve is gyarapodott, Ön mennyire érzi azt igaznak, hogy a kkv-k bajban vannak Magyarországon?

Zs.Gy.: Azt látom, és nem csak az itteni év alapján, hogy azok a kkv-k akik képesek szembenézni azzal, hogy a válság következményeként nem tudnak tovább úgy működni, ahogyan korábban tették, és képesek változtatni, nagyon szép eredményeket tudnak felmutatni. Akik viszont ugyanazokat a köröket futják, azoknak inkább keserűbb lesz a sorsa. Az első InnoMax pályázatok idején finanszírozási problémákkal küszködő, működésüket átalakító cégeket láttunk leginkább, a másodikon azt, hogy több, visszatérő pályázó a fejlesztésének köszönhetően már kilépett az árnyékból – sokszor az országhatárokon túlra. Most pedig már azt látjuk, hogy azok a fiatalok, akik pár éve még a főiskolásoknak, egyetemistáknak kiírt InnoAppson próbálgatták a képességeiket, már kkv-s céggel, nagyobb léptékben gondolkodva pályáznak ismét.

*

A 2011. évi Invitel InnoMax Díjra [http://www.invitel.hu/innomax] három kategóriában lehetett nevezni: I. kategória: 5-19 fős vállalatok, II. kategória: 20-69 fős vállalatok, III. kategória: 70- 250 fős vállalatok.

A pályázatok értékelésére 2012 márciusban került sor, a nyertesekről a zsűrielnök Zsembery György (Invitel) mellett a Dely Tamásból (HVG Kiadó Zrt.), Krisán Lászlóból (KA-VOSZ Zrt.), Orosz Györgyiből (Sanoma), Sugár Mihályból (BellResearch), Papp Péterből (kancellar.hu) és dr. Mészáros Györgyből (Nemzeti Innovációs Hivatal) álló Invitel InnoMax zsűrije döntött.

A HVG Kiadó Zrt. a pályázat és az InnoMax verseny hivatalos médiapartnere

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

51 évesen meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg

51 évesen meghalt Lengyel Anna Hevesi-díjas dramaturg

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett