szerző:
hvg.hu

Az idei InnoMax pályázatra többen, minden eddiginél több szektorból pályáztak, de az Invitel által felkért zsűrinek, mely azokat a kis- és középméretű vállalkozásokat kereste, amikre az innováció, a hatékonyság, a kreativitás és a maximalizmus egyaránt magas szinten jellemző, nem volt nehéz dolga. A pályázókról és a kkv szektorról kérdeztük a díjátadó előtt Zsembery Györgyöt, a zsűri elnökét, az Invitel vezérigazgató-helyettesét.

hvg.hu: Ez már a harmadik InnoMax díjátadó; az idei hová tartozik a sorban?

Zsembery György: Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az InnoMax egy, a szokásosnál sokkal gyorsabb érési folyamat termékeként nőtt fel, az idei mezőny is minden eddiginél erősebb volt. Nem csak abból a szempontból, hogy több kkv pályázott, hanem a számosság mellett abban is, hogy míg eddig annak örültünk, hogy a pályázatok sosem több mint a fele érkezett technológiai iparágból, most ez az arány elérte a kétharmadot. Sok versenymunka a pénzügyi szolgáltatói területről, az egészségügyből, a feldolgozóiparból érkezett, de jött kertészeti, mezőgazdasági innovációs elképzelés is. Ezt én személy szerint is egy óriási előrelépésnek tartom, olyannak, amivel az InnoMax rangja és a vonzereje is nőtt.

hvg.hu: Ha differenciáltabb mezőny volt, nehezebb volt-e a zsűrinek döntésre jutnia?

Zs.Gy.: A döntéshozatal minden előzetes várakozás ellenére nem volt annyira nehéz. Elsősorban azért nem, mert azok a szempontok, ami alapján a hattagú zsűri döntött, vagyis hogy mire használta az adott cég az innovációt, mennyire eredményesen tudta használni, mennyire újszerű volt az innovációja, azok alapján a különböző kategóriában minden esetben volt 5-8 kiemelkedő szereplő, akik közül végül választanunk kellett.

hvg.hu: Az Invitelnek mi a haszna ebből?

Zs.Gy.: Két haszna is van. Az egyik, hogy a pályázatokat látva az Invitel infokommunikációs szolgáltatásait tudja finomra hangolni, mert figyelembe vesszük, hogy mit, milyen innovációt tudunk ezek alapján a cégekhez elvinni. Láthatóvá tesszük azt, hogy ha egy kkv használ minket, mint partnert, akkor neki is jobb lehet a szolgáltatása. A másik haszna, hogy ennek a pályázatnak a rangja nő, és ha a nyertesek ezt viszik magukkal, akkor abban az is benne van, hogy az Invitel büszkén adja a nevét egy ilyen újító gondolkodáshoz.

Zsembery György: most már nem csak pályázatot írunk ki
©
hvg.hu: Három év alatt az InnoMax láthatóan kinőtte az eredeti kereteit. Hogyan tovább?

Zs.Gy.: Úgy gondolom, hogy van még hely a növekedésre, illetve: a növekedést inkább úgy éljük meg, hogy most már nem csak pályázatot írunk ki az innovációs projektekre. Hanem a pályázati időszakok között a tavaly indított klubot is gondozzuk. Az ilyen kezdeményezések, innovációs gondolkodás átvitelét és szélesebb körben terjesztését kezdjük el különböző formákban. A klubrendezvényekre először a nyertes pályázókat hívtuk meg, aztán az egyre nagyobb érdeklődésre tekintettel a kkv ügyfeleink közül is többeket - akiket téma szerint maguk a klubtagok választanak ki maguk közül.

hvg.hu: Ha a mezőny darabra is, minőségre is, differenciáltságra is, illetve érdeklődést tekintve is gyarapodott, Ön mennyire érzi azt igaznak, hogy a kkv-k bajban vannak Magyarországon?

Zs.Gy.: Azt látom, és nem csak az itteni év alapján, hogy azok a kkv-k akik képesek szembenézni azzal, hogy a válság következményeként nem tudnak tovább úgy működni, ahogyan korábban tették, és képesek változtatni, nagyon szép eredményeket tudnak felmutatni. Akik viszont ugyanazokat a köröket futják, azoknak inkább keserűbb lesz a sorsa. Az első InnoMax pályázatok idején finanszírozási problémákkal küszködő, működésüket átalakító cégeket láttunk leginkább, a másodikon azt, hogy több, visszatérő pályázó a fejlesztésének köszönhetően már kilépett az árnyékból – sokszor az országhatárokon túlra. Most pedig már azt látjuk, hogy azok a fiatalok, akik pár éve még a főiskolásoknak, egyetemistáknak kiírt InnoAppson próbálgatták a képességeiket, már kkv-s céggel, nagyobb léptékben gondolkodva pályáznak ismét.

*

A 2011. évi Invitel InnoMax Díjra [http://www.invitel.hu/innomax] három kategóriában lehetett nevezni: I. kategória: 5-19 fős vállalatok, II. kategória: 20-69 fős vállalatok, III. kategória: 70- 250 fős vállalatok.

A pályázatok értékelésére 2012 márciusban került sor, a nyertesekről a zsűrielnök Zsembery György (Invitel) mellett a Dely Tamásból (HVG Kiadó Zrt.), Krisán Lászlóból (KA-VOSZ Zrt.), Orosz Györgyiből (Sanoma), Sugár Mihályból (BellResearch), Papp Péterből (kancellar.hu) és dr. Mészáros Györgyből (Nemzeti Innovációs Hivatal) álló Invitel InnoMax zsűrije döntött.

A HVG Kiadó Zrt. a pályázat és az InnoMax verseny hivatalos médiapartnere

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

Ha balhé van, 15 perce van a rendőrségnek kiérni a szavazóhelyiségbe

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Mi tudható a részvételi adatokból kora délután?

Mi tudható a részvételi adatokból kora délután?

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye