szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még egy hétig lehet állami segítséget kérni a téeszesítés következményeinek felszámolásához. Idén erre 3 milliárd forint áll rendelkezésre a központi költségvetésben. A földtulajdon rendezésének jövő tavaszi lezéárása után pedig megszűnik a külföldiek vásárlási moratóriuma, jöhetnek a vásárlók.

A termelőszövetkezetek szervezése alatt bevitt földeknek az 1993. évi II. törvény alapján történő visszajuttatása során keletkezett osztatlan közös földtulajdon rendezése a tulajdonosok és a magyar állam érdeke is: az önálló birtokok kialakításával ugyanis könnyebb a föld értékesítése és hasznosítása, valamint könnyebben igényelhető támogatás a műveléshez. A rendezést ezért egyszerűsített eljárással, megnövelt forrásokkal, valamint a megosztási eljárás finanszírozásával segíti az állam.

Aki élni akar az állami finanszírozás lehetőségével, legkésőbb 2012. június 1-jéig adhatja le a kérelmét a körzeti földhivatal ügyfélszolgálatán. A szabályozás szerint az új, önálló földrészletek területe külterületen 3000, zártkertben 1500 négyzetméternél nem lehet kisebb. Az eljárást egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével kezdeményezhetik az érintettek, amely kérhető a körzeti földhivatalnál, vagy letölthető a földhivatalok központi weboldaláról innen vagy innen.

A június 1-jei határidő után kezdődik meg az érintett földterület előzetes felmérése, a központi adatbázisban szereplő ingatlan nyilvántartási adatok és térképi ábrázolások alapján. A megosztás kiindulási helyét és irányát meghatározó eljárást követően megkezdődhet a földrészletek felosztása a kérelmező tulajdonosok részvételével. Az új földterületek kijelölése történhet a kérelmező tulajdonosok közötti egyezséggel, vagy – ha erre nincs lehetőség – sorsolással.

A magyar földbirtokrendszer egyik komoly problémája a rendezetlen tulajdonlás, amely a termelőszövekezetek erőszakos szervezésének máig élő öröksége. A termelőszövetkezetek megszűnésekor összesen közel 2 millió hektár osztatlan közös tulajdonú földterület keletkezett, amely mintegy 272 ezer földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent. Az osztatlan közös tulajdonban álló földrészletek jogilag forgalomképesek ugyan, de mivel a nagyobb birtokoknak akár 100 vagy több tulajdonosa is lehet, a gyakorlatban csak nehezen értékesíthetőek. Emellett a bérbeadás vagy művelés is komoly nehézségekbe ütközik, amennyiben a föld hasznosításához a nagyszámú tulajdonos beleegyezése szükséges. Az osztatlan közös tulajdonú termőföldek megosztása feloldja ezeket a problémákat, sőt, megkönnyíti a művelési támogatások igénylését is.

A tulajdonviszonyok rendezése ennek megfelelően az állam és a tulajdonosok közös érdeke, így a nemzeti vidékfejlesztési stratégia kiemelten fontos része. Az osztatlan közös földtulajdon rendezését ezért egyszerűsített eljárással és 2012-ben 3 milliárd forint költségvetéssel segíti az állam (az elmúlt 6-7 évben összesen 3,5 milliárd állt rendelkezésre erre a célra). A megnövelt forrásokat többek között az önálló birtokok kialakítására vonatkozó eljárás finanszírozására fordítják.

Az osztatlan közös földtulajdon rendezése várhatóan 2014. április 30-ig lezárul, az Európai Bizottság ugyanis - a bizonytalan tulajdoni viszonyokra is tekintettel – eddig hosszabbította meg a magyarországi mezőgazdasági földterületek külföldi állampolgárok által történő megszerezhetőségére vonatkozó tilalmat. A földmoratórium feloldásáig rendezni kell Magyarországon a birtokviszonyokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított