Rendőrségi vizsgálat az iPhone gyártójánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korrupció gyanújával vizsgálja a kínai rendőrség a többek között az iPhone-ok összeszereléséről is ismert Foxconn nevű cég alkalmazottait - írja a sina.com hírportál.

A vádak szerint a tajvani tulajdonú vállalat magas beosztású munkatársai kenőpénzeket fogadtak el beszállító partnereiktől együttműködésük "bebetonozásaként". A tajvani Next magazin értesülései szerint a hatóságok több mint tucatnyi embert vizsgálnak az üggyel kapcsolatban, a nyomozás eredményeként pedig tavaly ősszel már letartóztatták a cég sencseni gyárának egyik vezető alkalmazottját, és a vállalat az egyik beszállító partnerrel is megszakította a kapcsolatot, mondván, hogy az bizonyíthatóan kenőpénzeket ajánlott a Foxconn munkatársainak.

Az egyebek közt az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak beszállító cég együttműködéséről biztosította a kínai hatóságokat, saját belső ellenőreivel is segítve a nyomozást. Közleményében úgy fogalmaz, hogy a jelenlegi gyakorlat felülvizsgálatával és fokozottabb ellenőrzésekkel próbálja a jövőben kiküszöbölni hasonló események előfordulását. A nyomozás részleteivel kapcsolatban a cég nem nyilatkozott.

A világ legnagyobb elektronikaialkatrész-gyártója húsz kínai gyárában összesen 1,2 millió embert foglalkoztat. A cég kelet-ázsiai országbeli gyárai miatt korábban már többször az újságok címlapjára került, így egyebek közt sorozatos munkaügyi szabálysértései és munkásainak tömeges öngyilkossága miatt.