Egyeduralkodó lenne a második leggazdagabb magyar a műtrágyapiacon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy fest, a hazai műtrágyagyártás nagyágyúja, a Bige Holding a gyártás mellé maga alá söpörné az értékesítést is, hírek szerint ugyanis érdekeltségi körébe vonná a magyar műtrágya-forgalmazás hozzávetőleg egyharmadát lebonyolító KITE agrárintegrátort.

Jelentős áremelkedést hozhat a műtrágyapiacon – és ez akár az élelmiszerárakban is megjelenhet – az, hogy egy kézbe kerülhet a domináns hazai gyártó és forgalmazó. Az 1,2 milliós magyar műtrágyapiac döntő részét kitevő nitrogénműtrágyák mintegy felét  előállító Bige Holding – amely termelésének körülbelül fele exportpiacokon talál vevőre – érdeklődik az évente hozzávetőleg 300 ezer tonna műtrágyát forgalmazó KITE iránt – írja a Napi.hu.

Ebben az esetben a KITE is nyilván a Bige-csoport péti műtrágyáit forgalmazza majd, amivel a péti termékek jelenlegi forgalmazói – kereskedők, integrátorok – versenyhátrányba kerülhetnek – mondta a lapnak Aranyosi Károly, az IKR Agrár Kft. üzletágigazgatója. Ez a váltás – vélik ágazati szakértők – a műtrágya átlagárának további markáns emelkedését hozhatja, hiszen a hazai gyártású termék jelenleg akár 30 százalékkal is drágább, mint az import, márpedig a Bige–KITE-tranzakcióval előbbi térnyerésére lehet számítani.

További részleteket itt lehet olvasni.