Jókora injekciót kapott a CIB Bank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az olasz Intesa Sanpaolo S.p.A. 37,5 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre magyarországi leánybankjánál, a CIB Bank Zrt.-nél – derül ki a magyar hitelintézet pénteken, a BÉT honlapján közzétett közleményéből.

A tőkeemelés 1 darab 1 forint névértékű új A sorozatú törzsrészvény zártkörű forgalomba hozatalával történik, a részvény kibocsátási értéke 37,5 milliárd forint, amit a részvényes forintban köteles megfizetni. A névérték és a kibocsátási érték közötti különbözet a tőketartalékba kerül. 

A CIB jegyzett tőkéje az alaptőke-emelést  követően 145 milliárd 4 forintról 145 milliárd 5 forintra emelkedik.

A CIB az idei első félévben 58 milliárd forint konszolidált adózott veszteséget könyvelt el a nemzetközi (IFRS) kimutatások szerint, amit az anyabank 36,5 milliárd forint tőkejuttatással kompenzált.

A CIB az eredményt kommentálva úgy fogalmazott, hogy a továbbra is fennmaradó banki különadó magas mértéke (az első félévben 6 milliárd forint), a tranzakciós illeték (8,5 milliárd forint) és a céltartalékok magas állománya (59,7 milliárd forint) további nyomás alá helyezte a bankcsoport eredménytermelő képességét. 

Tavaly két összegben, összesen 101,7 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a CIB Bank olasz anyabankja, az elmúlt évet a magyarországi bank 151,9 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta.