Miért nincs okostelefonra céges adónaptár?

Miért nincs okostelefonra céges adónaptár?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Ember Zoltán
Tetszett a cikk?

Mert túl bonyolult lenne elkészíteni, és nem lenne rá piaci kereslet sem. Nem véletlen, hogy külföldön sincs okostelefonra céges adónaptár. Jelenleg az egyetlen rugalmas, „cégre szabható” segítség a NAV oldalán található, ami ugyanakkor kiválóan megfelel a célnak.

Azoknak, akik rugalmas, cégük profiljára szabható adónaptárt szeretnének használni (például mert EVA-adóalanyok, akik egyszeres könyvvitelt választottak, kötelező könyvelő nélkül), erre Magyarországon csak egyetlen lehetőségük van. Ez az adóhatóság oldalán található személyes adónaptár, ami ugyanakkor megfelel a célnak.

Ez kétféleképpen vehető igénybe: anonim felhasználóként az adóhivatal honlapján (e-mail cím szükséges) vagy regisztrált felhasználóként az Ügyfélkapun. A rendszer az előállított személyes adónaptárt kiküldi az általad megadott e-mailcímekre.

©

A NAV adónaptár fő erénye, hogy a szűkítési feltételek rugalmasan a vállalkozásod testére szabhatók. Az elején 10-12 kérdésre kell válaszolni, ezzel zárják ki, hogy céged melyik jogszabály alá nem tartozik. Például nem vagy őstermelő, nem vagy jövedéki törvény alá tartozó, nem vagy áfa fizetésre kötelezett.

Ha ezzel megvagy, az adónaptár egy listát készít, amelyen a benyújtási határidők sorrendjében megjelenik a cégedre vonatkozó bevallások listája, továbbá a bevallások száma szerinti sorrendben a fizetési határidők is. 

Az adónaptár legnagyobb hátránya, hogy formázatlan szövegmennyiséget dob ki eredményként. Amit sajnos nem lehet exportálni Excell fájlba, és a Google Naptárral sem kompatibilis:)

A téma kapcsán felmerült bennem, hogy vajon van-e okostelefonra hazai céges adónaptár alkalmazás? Egy olyan naptár, amely abban segít, hogy a cégem adóügyeit a telefonomról is nyomon tudom követni. Rövid kutatásom eredménye: nem létezik ilyesmi. Nemhogy magyart, de külföldi alkalmazást sem találtam.

Ennek oka valószínűleg az, hogy az adórendszerek országonként annyira eltérőek, ezen belül pedig annyira bonyolultak a céges adózási szabályok és határidők, hogy nem lenne egyszerű egy használható appot készíteni. A céges adózást amúgyis a könyvelők végzik, így valószínűleg nem is lenne piaci kereslet ilyen appra.

Személyes adóügyek mobilról

Bár a világon sok adóalkalmazás érhető el okostelefonon, ezek többsége ország specifikus, magánszemélyeknek szól, és így többnyire csak a személyi jövedelemadót képes kezelni. Igaz, ezt elég kifinomultan. Van olyan amerikai alkalmazás, amely kiszámolja egy eladott ingatlan után a személyi jövedelmadót, majd javaslatot is tesz, hogy ezt hogyan lehetne csökkenteni (megoldás: amortizációs értékcsökkenéssel, 10 évre visszamenőleg).

©

Nagyjából 30-50 jól használható tax appot találtam androidra. Ezek között az amerikaiak a legprofibbak, különösen a faék egyszerűségű személyi jövedelemadó, illetve az államonként különböző áfa-kiszámoló (sales tax) alkalmazások. Ezek leginkább egy számológép bonyolultságát érik el.

Mondjuk, az adóügyi okostelefon alkalmazásokon keresztül is érdekes belelátni, hogy mennyire különböznek az egyes országok adórendszerei. Személyes kedvencem egy indiai alkalmazás, amelynél először meg kell adnunk, hogy nők vagyunk-e vagy férfiak.