Tavaly 1910 milliárd forinttal tartoztak a hazai cégek

Tavaly 1910 milliárd forinttal tartoztak a hazai cégek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vállalatok összesen 1910 milliárd forinttal tartoznak az államkincstárnak, ennek 79 százaléka behajthatatlan, mert nem működő cégektől kellene beszedni a tartozást. Tavaly félmillió adóvégrehajtást indított a hazai cégek ellen az adóhatóság.

Az elmúlt évben minden eddiginél több, összesen 517 216 esetben rendelt el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) cégek ellen adóvégrehajtást. A feketelista.hu írásából kiderül: az első száz adótartozóból három olyan társaság van, amelyik ellen egyetlen év alatt tízszer kellett adóvégrehajtást kezdeményezni.

A századik helyre sorolt cégnél is ötször fordultak meg a végrehajtók. A százas listában nincs részvénytársaság, miközben a betéti társaságok tizenketten „képviselik” e cégformát. Sőt, közülük hárman, a „helyezéseket” illetően, az első tízbe is bekerültek. Az első hely a Tamásiban bejegyzett LE-GYEN Faipari Kft.-t illeti meg; tavaly tízszer indítottak ellene adóvégrehajtást, az elmúlt hat évben pedig összesen 42 alkalommal.

A NAV kezében a leghatékonyabb eszköz az inkasszó; tavaly több mint egymillió esetben alkalmazta a NAV ezt a behajtási formát. Egy év alatt 26 500 gépkocsit és 23 700 ingatlant foglalt le a NAV behajtási szervezete. 2013. év folyamán a végrehajtással behajtott elemek összesen 357 041 milliárd forint értéket képviseltek. A behajtott összeg azonban mindössze 17 százaléka a teljes adóhátraléknak.

Az adóhatóságnál jelenleg 2100,2 milliárd forintnyi adóhátralékot tartanak nyilván. Ebből 189,7 milliárd a magánszemélyekre, 1910,5 milliárd a vállalati szektorra esik. A gond abból adódik, hogy a tartozás 74,8 százalékát (összegszerűen 1571,1 milliárd forintot) a nem működő cégektől kellene behajtani. Erre viszont kevés az esély.